- 475 gram biologisch tarwemeel
- 15 gram vers gist of 6 gram gedroogde gist
- 1 theelepel zout
- fijne maïsgriesmeel voor het bestuiven
- olijfolie voor de bakplaat
- Los de gist op in 4 eetlepels lauw water en voeg voldoende meel toe om een zacht deeg te kunnen maken Zet het afgedekt op een warme plek en laat het een halfuur rijzen. Dit is de biga of het zetsel. Stort de rest van het meel op het werkvlak en maak in het midden een kuiltje, voeg zout toe en 2 ¾ - 3 ¼ dl lauw water. Kneed dit tot een soepel deeg zodat het deeg een homogene massa wordt. Kneed circa 10 minuten tot het deeg soepel, fluwelig en elastisch is. Aan de oppervlakte moeten zich kleine blaasjes vormen. Wentel het deeg in een kom die met olie is ingevet, zodat het rondom met olie wordt bedekt. Dek af met een vochtige doek en laat op een warme plaats (niet op de tocht) circa 1 uur rijzen tot het volume verdubbeld is.
- Strooi het griesmeel over het deeg en je handen. Haal een groot stuk deeg uit de bal en rol dit tussen je handen of op het werkvlak tot een lange dunne rol. Snijd de rol in stukjes in de lengte van de soepstengels (circa 30 cm) en leg de stokjes op een bakplaat die licht met olie is ingevet, Herhaal dit met het resterende deeg, dek de grissini dan af met een vochtige doek en laat ze op een warme plaats 1 uur rijzen.
- Verwarm de oven voor op 220 graden, gasstand 5. Bak de grissini, zodra de oven heet is, 5 minuten en controleer na 23 minuten of ze al klaar zijn. laat de grissini op een taartrooster afkoelen.
Buon appetito!!