- 200 gram gedroogde borlottibonen
- 225 gram risotto rijst
- 1 hamschijf
- 75 gram gerookte pancetta in blokjes
- 100 gram luganega of andere milde varkensworst
- 1 ¼ deciliter rode wijn
- 1 wortel in blokjes gesneden
- 1 stengel bleekselderij gesneden in schijfjes
- 2-3 fijngesneden koolbladeren
- 40 gram boter
- 2 teentjes fijngehakte knoflook
- 2 takjes fijngesneden verse rozemarijn
- 1 eetlepel tomatenpuree
- 1 laurierblad
- 1 ½ ui 1 in plakken gesneden en ½ fijngesneden) zout en versgemalen peper)
- Week de bonen minstens 12 uur in koud water, giet ze af en spoel ze af onder de koude kraan. Doe de geweekte bonen met de hamschijf, laurierblad, de plakken ui, wortel, bleekselderij en kool in een diepe pan, voeg 2 liter koud water toe en breng alles langzaam aan de kook. Laat met deksel op de pan circa 3 uur zachtjes op laag vuur sudderen. Schep de hamschijf met een schuimspaan uit de pan en haal het vlees van de botten.
- Snijd het vlees in kleine stukjes en houd het apart. Verwijder het laurierblad. Smoor in een schone pan de pancetta, boter knoflook, rozemarijn, lunega en fijngesnipperde ui, al roerende, 10 minuten zachtjes aan. Schep de rijst erdoor totdat alle korrels glanzen van het vet. Voeg de stukjes vlees en tomatenpuree toe en bak 1 minuut mee. Blus af met wijn en laat alles een paar minuten flink meekoken. Voeg 2 dl van de soep toe en roer goed door. Voeg als de rijt bijna al het vocht heeft opgenomen nogmaals 1 1/2 dl soep toe. Blijven roeren en steeds weer soep toevoegen als de rijst te droog dreigt te worden. Let op: niet te veel soep in één keer!
- De rijst wordt op normaal vuur gekookt. Zeef de resterende soep als de rijst gaar is en voeg nog wat van de bonen en groente aan de groentesoep toe, maar geen vocht meer. Roer de soep goed door en breng op smaak met zout en peper.
Buon appetito!!