Pulcinella is een figuur uit de Commedia dell'Arte. De Commedia dell'Arte is ontstaan in de 16e en 17e eeuw en was een vorm van straattheater en enorm populair in Italië, vooral in Napels. Het verhaal gaat dat Pulcinella, een tragikomische clown, echt heeft bestaan. Zelf had hij geen gemakkelijk leven, maar desondanks kon hij met zijn malle fratsen de mensen weer aan het lachen maken. Tegenwoordig beschouwen de Napolitanen, Pulcinella als een soort mascotte van de stad. Voor hen is de figuur een symbool voor troost in droeve of moeilijke tijden.
Overal in de stad kun je hem in de vele etalages in alle soorten en maten, bewonderen. Als souvenir is het beeldje, masker of tekening, ook erg populair bij de toeristen. De ware betekenis van Pulcinella zal de meesten van hen ontgaan, want zo erg is het natuurlijk niet om in het bella Napoli vakantie te vieren. Eenmaal thuisgekomen, voelt men zich weer helemaal uitgerust en begint men weer vrolijk aan de dagelijkse beslommeringen; de Pulcinella verdwijnt in de souvenirkast. Dat is iets wat de Napolitanen niet snel zullen doen, want er is altijd wel iemand in hun nabijheid die een Pulcinella nodig heeft...
Napoli kent een oude kersttraditie; in een Napolitaanse kerststal tref je niet alleen beeldjes aan van het welbekende kersttafereel. Het kindeke Jezus wordt bij voorkeur ook bezocht door allerlei bekende, hedendaagse, niet noodzakelijk christelijke, personages. In de Via San Gregorio zijn het gehele jaar door kerstbeeldjes, presepe, te koop. In deze lange, nauwe straat is de geest van Pulcinella bijna voelbaar en in sommige uitstallingen wordt het zwartgemaskerde figuurtje zelfs per dozijn aangeboden, speciaal voor de grote families. De kleine winkeltjes barsten bijna uit hun voegen, want sommige kerststallen zijn zo groot dat je beter kunt spreken van kerstherbergen met toebehoren.
In deze straat heeft elke zichzelf respecterende winkel een flinke voorraad aan kurk, steentjes, mos en lijm, want zo'n kerststal wordt tot in het kleinste detail en geheel volgens Italiaanse traditie nagebouwd. En vergis je niet, zo'n kerststal valt absoluut niet te vergelijken met de Hollandse, zeer sobere kerststal. Voor het inrichten van een Italiaanse kerststal heb je het een en ander nodig. Naast natuurlijk het bekende kersttafereel wordt de stal aangevuld met een volledige keukenameublement en een zeer chique slaapkamerinrichting, want vergeet niet dat De Drie Koningen op kraambezoek komen...Potten, pannen, oventjes, bestek, voederbakken, houtvuurtjes, stoelen, kasten, dekens, bedden, sierhekken, lampen en zelfs straatverlichting completeren het geheel. Voor de verschillende figuurtjes, van notabelen tot zwervers wordt de woonkamer van alle gemakken voorzien en ook een open haard wordt niet vergeten. Alles, maar dan ook echt alles is hier in micromaat (en iets groter) te verkrijgen.
Het bouwen van een kerststal is een taak voor de vaders en is zeker niet eenvoudig. Je kunt je wel voorstellen dat zoiets heel veel tijd en geld kost. De winkeliers zijn deze vaders maar al te graag van dienst en zijn om die reden dan ook het hele jaar geopend. Slenteren door de Via San Gregorio, zo volledig in kerstsfeer, maakt dat je heel soms verlangt naar die Hollandse kou, naar de sneeuw en erwtensoep, naar kerstkransjes en de geur van de oliebollenkraam. Gelukkig ben ik een bofkont, want binnenkort gaan we naar Holland om er de feestdagen door te brengen. Ik denk dat ik ook maar een dozijn Pulcinella's meeneem, voor de familie, want die zullen ons ook wel eens missen...
Wonen & Werken in Italië
- Diploma’s
- Sollicitatie en CV
- Belastingen en verzekeringen in Italië
- Termen en instanties in Italië
- Vinden van woon-ruimte in Italië
- Werk of vakantiewerk zoeken in Italië
- 1 mei: Dag van de arbeid – waarom zijn winkels dicht?
- Italiaans leren
- Ervaringen met het wonen en werken in Italia van i nostri amici