Op 24 maart, Gelato Day, kun je het voor het eerst Hallelujah ijs proeven in Nederland. De proefprimeur was echter in het Vaticaan; de smaak is namelijk geïnspireerd op het Anno Giubileo, jubeljaar. Of de smaak overal even jubelend wordt ontvangen, is de vraag. Volgens ingewijden zijn heel wat Italiaanse ijsbereiders namelijk koppig van aard.
De Oscar van het Hallelujah-ijs gaat naar….
Ambachtelijk ijsbereiders hebben in de aanloop naar de Europese dag van het IJs hun recept ingestuurd dat aansluit bij het thema van 2025: het Anno Giubileo, jubeljaar. Vandaar de toepasselijke naam Hallelujah.
Het recept van Vincenzo Squatrito van de gelateria e pasticceria artigianale Ritrovo Orchidea kwam als winnaar uit de ijsbus. Zijn zaak bevindt in de badplaats Oliveri, in de provincie Messina op Sicilia.
Vincenzo mag samen met zijn tweelingbroer deze ‘ijs-Oskar’ op zijn palmares bijschrijven. Ze zitten nooit stil: ze zijn dagelijks geopend van 5 uur ’s ochtends tot 2 uur ’s nachts. Alleen op dinsdag zijn ze gesloten.
I gelatieri, de ijsbereiders, maken de ijs-smaak op basis van gianduia waardoor geroosterde en fijngehakte hazelnoten en knapperige, pure chocolade stukjes worden gespateld.
Hallelujah!
Een rondgang langs een aantal Italiaanse ijssalons in Nederland, wijst uit dat iedereen zijn eigen draai lijkt te geven aan de Europese Gelato Day. Maar hallelujah, we hebben er toch een paar gevonden die de smaak wél maken.
Elke ijsbereider geeft er een eigen draai aan

© Foto: Roberto Coletti
Roberto Coletti en Carlina De Lorenzo, van IJssalon Roberto Gelato, zijn nauw betrokken bij het (inter-)nationale ijsgebeuren en serveren Hallelujah ijs.
Carlina: “Artglace, de overkoepelende organisatie waar Ital [red: vereniging van ambachtelijk Italiaanse ijsbereiders] ook bij hoort, communiceert de smaak. Als Ital-bestuur informeren we de leden; we vertellen hoe anderen het doen en vervolgens geeft elke ambachtelijk ijsbereider er zijn eigen draai aan. Grappig hoe dezelfde smaak er 15 keer anders uit kan zien. Het heet wel hetzelfde, maar het smaakt overal net iets anders.”
Verdraaid lekker…
Edi Granucci van Granucci ijsmakers levert ambachtelijk Italiaans ijs aan heel wat zelfstandig ijssalons in Nederland. Hij laat weten dat sommige van die ijssalons meedoen, andere weer niet. "Iedereen doet het naar eigen inzicht."
Daniela Unti van ijssalon Firenze uit Eindhoven kiest voor een andere smaak: “Op dit moment is Dubai ijs een hit. Dat is chocolade-ijs met pistache-crunch en wat pistachenoten erdoorheen. Het wordt bij ons een nieuwe smaak voor 2025. Het is wel een dure ijssmaak, maar we rekenen géén toeslag. Ik maak het daarom niet elke dag maar zo’n 2 tot 3 keer per week.” Ook Giorgio Ferrari heeft voor zijn ijssalons hoge verwachtingen van Dubai ijs, maar ook Baklava ijs gaat een hit worden, meent hij.
Ijsbereider Enzo Zanin van Zammatteo in ’s-Hertogenbosch houdt het steevast bij klassieke smaken: “We doen er niets mee; op een maandag schiet dat sowieso niet op.” Davide Zilli van Gelato di Davide, ook in ’s-Hertogenbosch, laat weten dat ze de smaak ‘Love 2.0’ als dagspecial hebben: ricotta met witte chocolade, rozen en frambozen. Alessandro de Marco uit Oss gaat in de loop van de week aan de slag met Gelato Day.
Heel wat ijsverslaafden roepen hoe dan ook hallelujah nu tal van Italiaanse ijssalons weer uit de winterslaap zijn gekropen. Vele ijsbereiders hanteren de wintersluiting aangezien ze in het seizoen 7 van de 7 dagen open zijn. De winter hebben ze nodig om bij te komen. De ijssalons zien er weer gelikt uit; het ijsseizoen kan beginnen.
Gelato Day
Gelato Day vestigt de aandacht op ambachtelijk bereid kwaliteits-ijs in Europa. Saillant detail: het is de enige door het Europees Parlement uitgeroepen dag geënt op voedsel. Daar mag Italië trots op zijn!
Na het op België geënte thema van 2024 (Luikse Wafels) en de Oostenrijkse Apelstrudel-ijs in 2023 is het thema van dit jaar dus geïnspireerd op Italië.
Meer over Italiaans ijs
Meer weten over Italiaans ijs of Italiaanse ijsbereiders, bekijk dan de special over Italiaans ijs.
Lees meer over Italiaans ijs
Hebbedingen voor Italiaans ijs
