Italië

Bol AlgemeenBol Algemeen

MENU
  • Home
  • Vakantie in Italië
    • Regio's en steden
      • Abruzzo (Pescara)
      • Basilicata (Matera)
      • Calabria (Reggio)
      • Campania (Napels)
      • Emilia Romagna
      • Friuli-Venezia Giulia
      • Lazio (Rome)
      • Liguria (Genua)
      • Lombardia (Milaan)
      • Le Marche (Ancona)
      • Molise (Termoli)
      • Piemonte (Turijn)
      • Puglia (Bari)
      • Sardegna (Cagliari)
      • Sicilia (Palermo)
      • Toscana (Florence)
      • Trentino – Alto Adige
      • Umbria (Perugia)
      • Valle d'Aosta (Aosta)
      • Veneto (Venetie)
    • Themaspecials
      • Actieve Vakantie
      • Fietsen in Italië
      • Wandelen in Italië
      • Wintersport in Italië
      • Carnaval in Italië
      • Cruise
      • Italiaanse bergen
      • Italiaanse eilanden
      • De mooiste Italiaanse dorpjes
      • De Italiaanse meren
      • Italiaanse stranden
      • Kamperen
      • Kerst in Italië
      • Kinderplezier
      • Rondreis suggesties
      • Shoppen in Italië
      • Watersport in Italië
    • Vervoer in en naar Italië
      • Afwijkende regels
      • Alternatieve routes
      • Auto huren in Italie
      • Boetes in Italië
      • Vervoer naar Italië
      • Vervoer in Italië
      • Vliegen naar Italië
      • In de winter met de auto naar Italië
      • De Italiaanse wegen - welke zijn er en wat is het verschil
      • Autorijden in Europa – de regels
    • Reisinformatie
      • Kaart van Italië
      • Officiële feestdagen
      • Bijzondere feestdagen in Italie
      • Vakantie checklist
      • Weetjes
      • Ziekenhuizen in Italië
    • Reisaanbiedingen
      • Auto huren voor je vakantie in Italie
      • Hotels zoeken
      • Vliegtickets
    • Posta Prioritalie.nl nieuwsbrief
    • Foto's per regio
    • Monumenten
    • Close
  • Reisaanbiedingen
  • Culinair
    • Italiaanse recepten
    • Italiaans eten
    • Regionale keuken
    • Culinaire gebruiken
    • Italiaanse wijn
    • Italiaanse dranken
    • Close
  • Taal
    • Diversen
    • Lessen Italiaans
    • Italiaanse taal tips & weetjes
    • Polls - Test je Italiaanse taalkennis
    • Woordenlijsten
      • Auto Italiaans
      • Auto-ongeluk woorden
      • Bij de dokter
      • Camping
      • Coronavirus woordenlijst
      • Coronavirus klachten woordenlijst
      • Cruise-vakantie
      • Fiets woordenlijst
      • Liefdes Italiaans
      • Misdaad & Maffia
      • Naar de kapper in Italie
      • Italiaanse Kerst woordenlijst – Alfabeto di Natale
      • Onderweg
      • Politiek
      • Proosten in het Italiaans
      • Religie
      • Schaken in het Italiaans
      • Schelden
      • Shoppen
      • Slaapkamer Italiaans
      • Sms'en
      • Strandvakantie
      • Tweede huis
      • Vakantie Latijn
      • Vervoer
      • Vis in Italië
      • Voetbaltaal
      • Wandelen in Italië
      • Watersport
      • Weerbericht
      • Wijn-abc
      • Winkels
      • Wintersport
      • Wonen en werken
      • Zakelijke termen
      • Italiaanse ijssmaken woordenlijst
      • Ziek zijn en spoedgevallen
      • Zonnige woordenlijst
    • Close
  • Algemeen
    • Tradities en gebruiken in Italië
      • La Befana - 6 januari
      • Bijgeloof van de Italianen: superstizione
      • Carnaval
      • Ferragosto: 15 augustus Maria Hemelvaart
      • La festa della donna
      • Italiaanse familie tradities
      • De leukste 1 April grappen van Italië
      • Kerst, Oud & Nieuw
      • Moederdag - la festa della mamma
      • La festa dei nonni
      • Pasen en Paastradities in Italië
      • Schrikkeljaar traditie in Italië
      • Sinterklaas
      • Vaderdag -La festa del papà
      • Valentijnsdag - San Valentino
    • Trouwen in Italië
      • Huwelijksbelofte
      • Praktische Informatie
      • Spreekwoorden
      • Trouwen in Italie een droom?
      • Trouwweetjes
    • Tweede huis in Italië
      • Aankoop
      • Financiering
      • Nuttige organisaties
      • Voorbereidingen bij het kopen van een tweede huis in Italië
      • Wonen en werken
    • Wonen & Werken in Italië
      • Belastingen & Verzekeringen
      • Diploma's
      • Sollicitatie en CV in Italie
      • Tips bij het zoeken van werk
      • Woonruimte vinden
    • Zaken doen met
      • Contact leggen
      • Zaken doen in de praktijk
      • Werktijden
      • Zakelijk Italie
      • Zakelijke termen
    • Meer algemeen
      • Beroemdheden
      • Beroemde werken
      • Evenementen in Italië
      • Geschiedenis
      • Instanties
      • Mafia, Camorra, ‘Ndràngheta….
      • Kunst & Cultuur
      • De Pers, radio en tv
      • Politiek
      • Religie
      • Sport
    • Het weer in Italië
      • Italiaanse klimaatgebieden
      • Het klimaat van Italië
      • Klimaattabellen
      • Mist in Italië: voor- en nadelen
      • Onder de Italiaanse zon
      • Regenweer in Italië
      • Weersverwachting voor Italië
      • Hoe waait de Italiaanse wind?
      • Sneeuwpret in Italië
    • Close
  • Shoppen
    • Shoppen in Italie
      • Shoppen in Florence
      • Shoppen in Milaan
      • Shoppen in Napels
      • Shoppen in Rome
      • Shoppen in Turijn
      • Shoppen in Venetië
      • Uitverkoop in Italië
      • Winkelweetjes
    • Made in Italy
    • Boekentips
    • Uitverkoop Italiaanse producten
    • Close
  • Un Po' Di Tutto
    • I nostri amici
      • Reisverhalen
      • Verhalen over wonen en werken in Italië
      • Italianen in Nederland
      • Meer verhalen
    • Fotoverslagen van I Nostri Amici
      • Abruzzo
      • Basilicata
      • Calabria
      • Campania
      • Emilia Romagna
      • Lazio
      • Liguria
      • Lombardia
      • Molise
      • Piemonte
      • Puglia
      • Sardegna
      • Sicilia
      • Toscana
      • Trentino-Alto Adige
      • Umbria
      • Veneto
    • Interessante links
      • Italiaanse artiesten
      • Fotoreportages
      • Linkenverzamelpagina's
      • Un po' di tutto
      • Reisverslagen
      • Toeristische informatie
      • Weblogs
    • Italianaria
      • Giornalissimo - Nieuws
      • Italia Varia
      • Chiacchiere - Kletspraatjes
      • Feiten en cijfers
      • Oppervlakte, inwoneraantal per regione
      • Wat vind jij?
      • Berlusconi moppen
      • Hèt Italië-gevoel
      • Italianaria in Italiano
      • Hoe herkennen Italianen elkaar?
      • Stereotypen en vooroordelen
      • Kijk, luister en geniet
      • De mooiste Italiaanse liedjes
      • Italiaanse moppen
      • Mucche politiche
      • Reclames uit grootmoeders tijd
      • Italianaria: un po' di tutto
      • Vaticaanweetjes
      • Italiaanse communicatie: verbale hoogstandjes…
      • Volkslied
      • Posta Prioritalie.nl nieuwsbrief
    • Close
  • Zoeken
    • Trefwoorden
    • Zoeken
    • Close

Je bent hier: Home / Meer algemeen / Beroemdheden / In gesprek met Granucci

In gesprek met Granucci

IJsbereider: Didi Granucci (1981)
IJssalon: Granucci ijsmakers
IJssalon sinds: 1929
Gevestigd op: Bemmel
Hoeveelste generatie ijsbereider: 3e generatie
Eerste generatie afkomstig uit: Marlia, Toscana
Favoriete smaak: Zuppa Inglese

Didi: 3e generatie ijsbereider bij Granucci met Tilburgse roots

Wie Tilburg en Italiaans ijs zegt, zegt Granucci, zo beamen oudere Tilburgers. De ijssalon is immers al een hele tijd gesloten. De traditie gaat echter elders verder, om precies te zijn in Bemmel (Gelderland). Edi Granucci (1945) vormt samen met zijn dochters Didi (1981) en Gioia (1976) een drie-eenheid. Met het ijs uit hun ambachtelijke ‘ijsfabriek’ beleveren ze zo’n zeventigtal ijssalons.

Het begint met gipsen beeldjes

De famiglia Granucci zijn lucchesi, oftewel afkomstig uit Marlia, net boven Lucca. Deze streek is een van de drie bakermatten van Italiaanse ijsbereiders in Nederland. Edi: “De Toscanen kwamen in eerste instantie als figuristi, beeldenmakers. Ze maakten gipsen beeldjes, niet alleen religieus maar ook decoratief. De Friulanen kwamen met terrazzo. Die uit Belluno in Veneto kwamen alleen met ijs.”

Geschiedenis van de familie Granucci

Edi: “Je moet weten dat halverwege de jaren twintig half Italië leeg liep. In 1929 was de Wallstreetcrash; er was overal honger en dat zorgde voor de grootste volksverhuizing ooit. De oudste zus van mijn vader, tante Assunta, was getrouwd met een Gori, een bekend ijsgeslacht. Die liet mijn vader Luigi Granucci in 1924 naar Nederland komen. Samen met mijn moeder Anna Levandesi kreeg hij 5 kinderen in Nederland. Ik ben als enige in Italië geboren. Mijn ouders keerden namelijk tijdens de oorlog (1940-1941) terug naar Italië en startten een barretje in Marlia. Daar werd ik geboren. Toen het weer rustig was in Nederland, in 1947, keerden ze terug naar Tilburg. Alles wat ze hadden, was vernietigd, weg, leeggeroofd. Op het Piusplein zijn ze opnieuw begonnen. Daar zaten ze tot de jaren 80.”

IJssalon La Toscana

Edi: “De familie Granucci startte aanvankelijk in 1929 als ijsventers onder de naam La Toscana. Ze maakten het ijs zelf. In 1948 gingen we verder met een ijssalon onder de naam Tirrenia. Dat was op het Piusplein. Ik stond er samen met mijn moeder. In 1974, kort na mijn trouwen en verhuizing naar Arnhem, stopte mijn moeder. Mijn vader was toen al overleden. Mijn broertje Danilo wilde eerst niet in het ijs. Later is ie toch in Oisterwijk begonnen en daarna in Tilburg onder de naam Granucci. Hij stopte in 2001 en overleed daarna.”

Edi, 2e generatie ijsbereider

“Ik ben zelf in 1974 met Granucci begonnen. Ik werd verliefd op een Arnhems meisje. Ik kon een voormalige slagerij huren; met een oude ijsmachine van thuis ging ik er ijs maken. Ik heb toen tot 1980 ijs ge-vent in Arnhem. Daarna begon ik een ijssalon in Wageningen. Dat is de beste zet die ik ooit heb gedaan. Én stoppen met roken,” zegt Edi met een grote grijns.

“Op zoek naar een plek voor de ijssalon viel Arnhem af. Daar had je toen de ijssalons Trio en die van Zilli… die zaten er al sinds de jaren 30. Daar zat ook de vader van David die nu in Den Bosch zit. Dat was echt een prachtige zaak. In Arnhem starten was dus geen optie. Ik ben in de auto gestapt en gaan rijden. Ik kwam erachter dat de eerste Italiaanse ijssalon die ik tussen Arnhem en Utrecht tegenkwam Zaetta was in Zeist. Verder was er geen Italiaans ijs te koop.”

“Veenendaal en Ede vielen af: die waren gereformeerd, dus moest je op zondag gesloten zijn. Ik koos voor Wageningen. Daar zit de landbouwuniversiteit met internationale studenten. Het bleek een schot in de roos te zijn. Er zat verder niets. Ik heb dat 25 jaar geleden gedaan, maar zonder opvolging.  Dus besloot ik de ijssalon te verkopen. Dat deed ik aan Cicuto, die bij mij werkte. Mijn dochters zeiden namelijk in die tijd: ‘IJs is leuk, maar het is hard werken, 7 dagen per week.’“ Ik was ondertussen ziek geworden; chemo’s enzo. Ik ben toen verder gegaan met de werkplaats. En had zo de weekenden en avonden vrij.”

Van ijssalon naar ‘ambachtelijk ijsfabriek’

“In 1999 startten we met de ‘ijsfabriek’ in Apeldoorn. Vanuit mijn ijssalon / werkplaats in Wageningen leverde ik eerder al aan anderen, waaronder vooraanstaande restaurateurs. In 1996 won ik met mijn hazelnootijs de Coppa d’Oro op de Mostra Internazionale del Gelato in Longarone. Die combinatie opende letterlijk deuren: mijn eerste klant was de Hanos!” Dat is ook het moment dat Edi’s dochters in de zaak komen. In 2011 neemt Didi de zaak over.

Didi vult haar vader aan: “In Apeldoorn groeiden we uit ons jasje. We huurden daar en wilden liever dichterbij huis, bij Arnhem zitten. Ikzelf wilde graag wonen bij de zaak.” Op het Bemmelse industrieterrein is dat uiteindelijk gelukt; het woonhuis ligt achter de fabriek, aan de buitenzijde van het bedrijventerrein met uitzicht op bomen en landerijen.

Drie-eenheid

Samen blikken de drie terug op hoe het zover is gekomen. Gioia: “Didi en ik werkten allebei in de ijssalon. Je rolt als vanzelf in het ijs. Ik wilde echter ook iets voor mezelf doen. Deed eerst MBO ondernemen. En daarna ’s winters, als de ijssalon dicht was, de Pabo. Op de Pabo heb ik altijd profijt gehad van het werken in de ijssalon. Je hebt toch horeca-ogen: je ziet en hoort alles. Ik heb toen ook een tijd voor de klas gestaan. Ik had een relatie met Paul; die kwam ook in bedrijf. We zijn niet meer bij elkaar, maar hij is wel de vaste man hier die de tent draait, samen met Didi.”

Ieder een eigen taak

Gioia: “In de ijssalon was ik graag met klanten bezig, Didi liever met de productie. Dat was toen en eigenlijk nog steeds zo.” Didi valt in, maakt met haar vingers quotes in de lucht: “Ik ben niet ‘sociaal’; ik ben best introvert. In de ijssalon moet je de hele dag leuk doen. Dat was de reden dat ik voor de keuken koos. Gioia vond het klantcontact wel leuk. We vullen elkaar aan; kunnen eerlijk zijn. Je kent elkaar door en door. Het is echt een familiebedrijf. Je vertrouwt en bouwt op elkaar; kunt ook harder en onaardiger zijn tegen elkaar. Papa heeft zoveel kennis, dat is een echte Italiaan. Maar papa is: werken, werken, werken. Wij willen meer ballen in de lucht houden: werken, gezin, sport. Onze moeder? In de zaak staan was niet haar ding. Zij heeft ervoor gezorgd dat pa weg kon; ze regelde het allemaal achter de schermen.”

Gioia: “Uiteindelijk kreeg ik een eigen [quotes in de lucht] ‘winkeltje’ in de fabriek. In de productie draai ik nog af en toe mee; vind dat wel een leuke afwisseling. Ik richt me op alle communicatie en contacten buiten het pand, heb contact met klanten en leveranciers. Daarnaast geef ik workshops voor klanten. Dat is wel nodig. Als je zelf ijs kunt maken, ken je namelijk het product. Zij verkopen echter een soort kant-en-klaar-product dat je alleen maar hoeft te scheppen en serveren. Ik leer ze over de historie van het ijs, over het verschil tussen vruchten- en melkijs. Over allergieën en hygiëne.”

“De mensen die een ijssalon openen zijn rond de 40-50 jaar oud. Die willen iets anders. Het zijn vaak mensen zonder horeca-ervaring. Ze zien lange rijen en vrolijke mensen en denken dan ‘das leuk verdienen’. Als ze dan zo’n workshop krijgen, zeggen ze ‘we wisten niet dat het zo’n complex was. Dat ijs zo’n gevoelig product is.’ Indien nodig, zorg ik ook voor een interventie. Wij zijn namelijk verantwoordelijk voor het ijs. En werken daarom zo hygiënisch mogelijk. Laten om die reden ook zelf inspecties doen in de ijsfabriek. Die zeventigtal verkooppunten moeten met oog op voedselveiligheid ook hygiënisch werken.“

Van Tilburg, Arnhem, Wageningen, Apeldoorn naar Bemmel

Aan de buitenzijde van het diepe gebouw is bewust niets te zien van de grandeur van binnen. Zelfs het Granucci familiewapen in glas en lood hangt inpandig. Edi heeft het laten maken omdat ie trots is dat de familieroots terug gaan naar rond 1300.

Aan de verhuizing naar Bemmel gaat heel wat vooraf. Didi gaat kijken bij andere Italiaanse ijsbereiders die ijs in grote hoeveelheden produceren. Die zijn op een hand te tellen. Ze krijgt zo een beeld hoe de bedrijfskeuken te laten bouwen. Verdiept zich in de financiering. Didi: “Vanaf de verhuizing heb ik me langzaam los weten te maken van mijn vader. Dat is niet altijd even makkelijk. Edi is van de generatie die leeft om te werken. Ik werk ook fulltime, maar wil er dingen naast kunnen blijven doen. De huidige generatie die maar 4 dagen per week wil werken, vind ik op mijn beurt weer wennen.”

Bij het betreden van de productiehal wacht een sluis waar handen en schoeisel dienen te worden ontsmet. De vloer is vochtig; regelmatig worden slangen met sproeiers ter hand genomen om apparatuur en vloer snel en doeltreffend te reinigen.

In het pand staan nu metershoge koelcompressoren. Door de leidingen stroomt grondwater dat na gebruik weer terug de aarde in gaat. Op het dak rijen zonnepanelen. In de hoge hal staan met buizen aan elkaar verbonden grote ketels, rijen ijsmachines en andere apparatuur. Heel wat anders dan bij een werkplaats of bedrijfskeuken waar het ijs op kleine schaal wordt gemaakt. Alleen de geur van ontsmettingsmiddel is gelijk. Want hygiëne is essentieel. Over het feit dat er geen verticale ijsmachines staan, zegt Didi: “Met de horizontale ijsmachine is het gemakkelijker en minder zwaar dan op ‘de bok’ waarbij de ijstrommel verticaal is. Ik ben linkshandig. Als ik de machine moet uithalen, zie ik het verschil tussen mijn en andere bakken.”

Treintje

Bij een werktafel staat een ‘treintje van 5’: de een houd een bak onder de continumachine; de volgende schept saus over de eerste laag ijs; nummer drie verspreidt de saus gelijkmatig over de bak; nummer vier marmert de saus door het ijs en geeft het ijs weer door waarna de bak weer op het juiste moment belandt bij de bediener van de continumachine. De ijsbak wordt schoongeveegd en voorzien van deksel om vervolgens in een kamergrote shockvriezer te worden geplaatst. Daarna wacht een metershoog magazijn met stellingen vol ijs. De temperatuur: -23 graden Celcius. Gioia: “IJs, diepgevroren, is in principe 1 jaar houdbaar.”

Per dag draait het team zo’n 500-600 bakken ijs; dat is zo’n 3000 - 4000 liter. Vier vrieswagens rijden vervolgens bestellingen uit naar ijssalons die zelf geen ijs bereiden. Op de landkaart tonen prikkers waar de verschillende ijssalons zich bevinden. De landkaart kleurt rood tussen Amsterdam, Utrecht en het oosten van het land. Ook op Ameland staat een prikker.

Gioia: “De minimum bestelling is 40 bakken. Ze kunnen kiezen uit 60-65 smaken. In principe leveren we binnen 48 uur. Zijn we op de route, kan het soms zelfs eerder.”

Een grote familie aan de Italiaanse lunch

Om half 1 wordt het werk stil gelegd. Edi is dan al een uurtje aan het koken in de designkeuken schuin boven de productiehal. Edi: “Cucino per tutti, ik kook voor iedereen. We hebben bewust gekozen voor een ronde tafel zodat je elkaar aankijkt. Het is een grote familie. En een belangrijk moment van de dag.” Hij schept het ene na het ander bord pasta op, en voor wie wil is er ciabatta en salade. “Het is fysiek best zwaar, dus je moet goed eten. Dat hebben we altijd zo gedaan.”

Didi knikkend naar de massagebank in de aangrenzende ruimte: “Eens in de twee weken worden ze gemasseerd, hier, op de bank.” Ook gaan ze elk jaar samen met het vaste team naar de ijsbeurs in Rimini; die is in januari. “Een paar dagen inspiratie opdoen. En vooral veel uit eten,” lacht Gioia. “Onze vaste jongens zijn vrij van begin oktober t/m december. Ze worden gewoon doorbetaald. Anders behoud je ze niet. Gemiddeld zijn ze er 9 jaar. Voorwaarde is dat ze niet op vakantie gaan in de zomer. We draaien alleen doordeweeks en zijn open van 8-17h.”

Edi is er in principe elke dag tussen half 9 en half 4. Maar kan daar zomaar van afwijken. Didi legt uit: “Pa kan van het een op andere moment besluiten naar Italië te vertrekken. Hij heeft daar een huis. Hoe vaker hij vanuit daar begint te bellen, des te groter de heimwee, zo weten we inmiddels.” Edi valt zijn dochter bij: “Ik ben er alleen als ik zin heb. Ik vertrek gewoon. Dat kan zomaar morgen zijn. Heb ook geen agenda meer. Ik ben bang dat als ik niet meer kan werken, dat ik dan…” Zijn vinger maakt een horizontale, snijdende beweging langs zijn keel en hij rolt zijn ogen naar boven.

De toekomst

Edi kan niet stilzitten. Hij denkt na of en hoe hij kan ingaan op trends rekening houdend met de commerciële haalbaarheid “Hoe kunnen we nieuwe dingen blijven ontwikkelen? Waar gaat het heen met de ijsbereiders. Kijk naar de wetgeving en milieu! Gaan we terug naar het ambacht?” Gioia: “Ik geloof nog steeds in chocola en slagroom.” Over smaken gesproken: Edi’s favoriet is Bosbessen; Didi verkiest Zuppa Inglese en Gioia kan niet kiezen tussen pistache en chocolade.

Edi gaat door: “Ik heb de pozzetti naar Nederland gehaald. Dat was een creatieve oplossing voor een probleem dat zich voordeed. Bij de ijssalons werden de bakken allemaal opgemaakt, er werd vanalles ingestoken. Het zag er niet uit. Klanten vroegen of ik dat ook wilde doen. Nee! Want nu kunnen er 220 bakken in de vrieswagen. En anders moet ik verhoogde deksels regelen en gaan er nog maar 160 in de wagen. Door in de ijssalon een metalen deksel te plaatsen over het ijs, zoals je dat vroeger ook zag bij ijskarretjes, los je dat probleem op.”

Italianità

Didi: “Toen ik jong was, had ik weinig met de Italiaanse taal. Inmiddels kan ik het wel redelijk goed volgen. Thuis spraken we geen Italiaans; omdat pa van maart tot september weg was, hadden we veel Nederlandse invloeden. Ik heb zowel een Nederlands als Italiaans paspoort, al is die laatste verlopen. Dat Nederlandse paspoort was omdat ik toen ik 21 was, 6 maanden ipv 6 weken op de Antillen kon blijven.”

Gioia: “Ik heb wel een Italiaans paspoort . Gevoelsmatig voel ik me meer Italiaan. Bij mij in de buurt vinden ze dat ook: het is altijd een zoete inval, iedereen kan blijven eten. Ik houd van koken, wijn... In Italië voel ik me echter wel een Nederlander. Ik fleur wél op in Italië. Mijn haar zit beter. Ik weet niet of ik er zou kunnen wonen.” Didi: “Ik denk ík wel, ik ben avontuurlijker.”

Generatie 4 staat te trappelen

Of er een vierde generatie in de startblokken staat? De dochter van Didi ligt vooralsnog in de trappelzak; de 16-jarige dochter van Gioia komt vakantiewerk doen. Gioia: “Mijn zoon van 9 heb ik mijn achternaam gegeven zodat de naam Granucci niet uitsterft! Ons hart ligt hier, in het ijs.” De door haarzelf ontworpen ijsjestattoo op haar arm onderstreept dat. “In 2029 wil ik er wel iets mee doen, dan is het een kroonjaar voor ons – dan zitten we 100 jaar in het Italiaanse ijs.”

 

Delen? Graag!
       
  

Lees meer over Italiaans ijs

Hallelujah: dé ijs-smaak van 2025 gelanceerd op Europese dag van het ambachtelijk ijsHallelujah: dé ijs-smaak van 2025 gelanceerd op Europese dag van het ambachtelijk ijs
24-3-24: Wereld IJsdag. De smaak van 2024 is...24-3-24: Wereld IJsdag. De smaak van 2024 is...
Italiaans ijsItaliaans ijs
In gesprek met IJssalon Venezia di Agnoli in GorinchemIn gesprek met IJssalon Venezia di Agnoli in Gorinchem
In gesprek met GranucciIn gesprek met Granucci
In gesprek met IJssalon La Toscana in EindhovenIn gesprek met IJssalon La Toscana in Eindhoven
In gesprek met IJssalon Firenze in EindhovenIn gesprek met IJssalon Firenze in Eindhoven
In gesprek met IJssalon Alessandro in OssIn gesprek met IJssalon Alessandro in Oss
In gesprek met IJssalon Zammatteo in Den BoschIn gesprek met IJssalon Zammatteo in Den Bosch
In gesprek met Gelateria Davide in Den BoschIn gesprek met Gelateria Davide in Den Bosch
10 weetjes over Italiaans ijs in Italië10 weetjes over Italiaans ijs in Italië
Waarom Italianen van Italiaans ijs houdenWaarom Italianen van Italiaans ijs houden
Italiaanse ijssmaken woordenlijstItaliaanse ijssmaken woordenlijst
Expositie La Dolce Invasione: 100 jaar Italiaans ijs in NederlandExpositie La Dolce Invasione: 100 jaar Italiaans ijs in Nederland

Hebbedingen voor Italiaans ijs

  • IJsrecepten boeken
  • IJsscheppen
  • IJsjeshouders
  • italiaanse ijs machines om thuis ijs te maken

    Zoek! Cerca!

    Laatste berichten

    • Habemus Papam: paus Leo XVI - 8 mei 2025
    • Helpt een schietgebedje bij gokken op de nieuwe paus?
    • Het mooiste strand ter wereld 2025 ligt in…. Italië!
    • Bijzondere quotes, beelden en filmpjes van Paus Franciscus
    • Appen met AI paus Franciscus

    Lees ook…

    Op onze blog ItalieTips.nl:

    • Fijne Italiaanse moederdag-cadeaus
    • Win thriller ‘Een steek door het hart’
    • Met brommobiel naar Firenze voor goed doel
    • Verplichte tolvignetten en milieustickers
    • B&B vol liefde Italië – 2025
    • Unieke wandel- & ezeltrektochten Toscane
    • Italiaanse cadeaus voor in de keuken

    Nieuw op Italie.nl:

    • Cala Glorizé strand mooiste ter wereld
    • La Pelosa strand Sardegna behoort tot beste 50
    • Taalpoll: il camino tira bene
    • Pelgrimstochten in Italië
    • Franciscus pelgrimstochten
    • Wie was de heilige Franciscus
    • Tips voor je fiets- en wandelvakantie in Italië
    • Uitverkoop

    Boek je accommodatie via Italie.nl

    Voorkom een boete en bestel nu!

    bestel milieusticker en vignet Oostenrijk Zwitserland Duitsland Frankrijk
    Uitverkoop Italiaanse producten


    Bekijk populaire dossiers en specials:
    De Italiaanse meren
    Wintersport in Italië
    Italiaanse les
    Pizza-special
    Pasta-special
    De mooiste Italiaanse dorpjes
    Corona-virus in Italië

    Chi siamo?

    vakantie italie

    Italie.nl is hét portaal voor een zoektocht in, door en over Italië. Je zoekt en vindt informatie over je volgende vakantiebestemming, bekijkt de mooiste foto’s, print je favoriete recept, test je Italiaans, leest bijdragen van i nostri amici, gastschrijvers en nog veel meer. Vraag vooral ook de Posta Prioritalie.nl aan, die zo’n 8-10 keer per jaar op je virtuele deurmat valt! Kortom: laat je inspireren, boek je vakantie. Kijk ook op:

    Italie tips

    Voordelig huurauto huren

    Deel gerust een pagina, maar gebruik wel de link

    copyright Italie.nlAttendeer anderen gerust met een link op deze pagina, maar onthoud dat kopiëren van de inhoud niet is toegestaan!

    Test je Italiaanse taalkennis!

    Twee vrienden puffen uit tijdens een lange wandeldag. Zegt de een tegen de ander: il camino tira bene. Wat bedoelt hij dan?

    Bekijk resultaten

    Laden ... Laden ...
    Test je Italiaanse taalkennis Breng eerst je stem uit en check dan het juiste antwoord.

    Volg Italie.nl ook via:

    • E-mail
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • RSS
    • Twitter
    • YouTube
    Italiaans leren online

    Reisaanbiedingen

    Agritursimo Montesoffio, de Marken

    Agriturismo Montesoffio in Le Marche

    Agriturismo Country house Montesoffio ligt op 25 ... Lees meer

    Groen Florence: parken, tuinen en groene plekken in Firenze

    Groen Florence: 5 tips om alle kunst & cultuur te overleven

    Firenze [Florence]: de stad bij uitstek om ... Lees meer

    Uitzicht op Iseo-meer, Noord Italië

    9 leuke doe-tips aan het Lago d’Iseo

    Het door bergen omringde zoetwatermeer Lago d’Iseo ... Lees meer

    Reisbureau

    reisbureau italie

    Italië heeft alles!

    Italie.nl heeft álles: zee, meren, bergen, heuvels, vlakte…. Elk gebied heeft zijn eigen karakteristieken zowel qua natuur als steden, maar ook qua eten en drinken. De temperatuur en het klimaat van Italie kan je doen besluiten om in de herfst een citytrip te boeken naar Napels of Rome. Of in het voorjaar wanneer alles in bloei staat, groen is en de temperatuur aangenaam naar Sicilië of Sardinië.

    Boekentips

    Amsterdam-Verona - dagboek Giro d'Italia - Uitverkoop

    Lo Cascio woordenboeken Italiaans Nederlands

    Gratis online combinatiewoordenboek Italiaans van Lo Cascio

    Meer boekentips

    Zoek informatie per Italiaanse regio

    Bekijk informatie per Italiaanse regio

    Mis niets meer!

    Ontvang gratis de maandelijkse Posta Prioritalie.nl nieuwsbrief
    Meld je aan voor de Posta Prioritalie.nl nieuwsbrief van Italie.nl en ontvang iedere maand leuke weetjes, tips en gratis Italiaanse les!

    Deel deze pagina

    copyright Italie.nlAttendeer anderen gerust met een link op deze pagina, maar onthoud dat kopiëren van de inhoud niet is toegestaan!


    MENU

    • Home
    • Contact
    • Adverteren
    • Colofon
    • Vacatures
    • Copyright
    • Nieuwsbrief
    • Privacy
    • Trefwoorden

    Posta Prioritalie.nl

    Ontvang gratis de
    Posta Prioritalie.nl
    nieuwsbrief

    Meld je aan voor de Posta Prioritalie.nl nieuwsbrief van Italie.nl en ontvang iedere maand leuke weetjes, tips en gratis Italiaanse les!

    Copyright

    copyright Italie.nlAttendeer anderen gerust met een link op deze pagina, maar onthoud dat kopiëren van de inhoud niet is toegestaan!

    Alle rechten voorbehouden. Niets op deze site mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand of openbaar worden gemaakt in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch, door fotokopieën, opnamen, of op enige andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.

    Het Italië-virus

    Het begint met op vakantie gaan naar Italie, vervolgens wil je thuis ook Italiaanse gerechten maken. Gaandeweg wil je ook de Italiaanse taal leren en zonder dat je het weet word je besmet door het Italië-virus. Je wil meer weten over de geschiedenis van het land en over de tradities en gebruiken… Mogelijk overweeg je daardoor zelfs in Italie te gaan wonen en werken, of een tweede huis aan te schaffen. Of ga je zaken doen met Italie of trouwen in Italie! Wil je op de hoogte blijven van alles over Italië, meld je dan aan voor de nieuwsbrief:

    Cookies

    Italie.nl maakt gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken. We zetten functionele en analytische cookies in om je een optimale bezoekerservaring te bieden.
    Ook zijn er derde partijen op Italie.nl die tracking cookies plaatsen om je gepersonaliseerde advertenties en relevante aanbiedingen te tonen buitenom onze website. Social media-netwerken plaatsen ook tracking cookies. Deze tracking coockies zorgen ervoor dat jouw internetgedrag wordt gevolgd. Door gebruik te blijven maken van Italie.nl, ga je hiermee akkoord.

    Publicatie: IP | Tekst & Fotografie: ACZ | Webdesign: CM
    Italie.nl: Sitemap