Met de feestdagen in het vooruitzicht, begint ook weer het nadenken over wat er op tafel komt. Ontbijt, lunch, brunch, dunch, diner, kerstavond, Eerste Kerstdag, Tweede Kerstdag, Oudjaarsavond, Nieuwjaar: je hebt heel veel momenten om iets lekkers op tafel te zetten.
Een ding staat vast: met Natale, Kerst, en Capodanno, Oud&Nieuw, is het tijd om heerlijk uit te pakken en met de la santa famiglia, het hele gezin, te genieten van elkaar. Je kunt daarom niet vroeg genoeg beginnen met recepten uitzoeken. Én uitproberen, want dan weet je precies waar je op moet letten met Kerst. De foto’s alleen al zijn da leccarsi i baffi, om je vingers bij af te likken…
Zalige Kerst
Ga je voor traditionele Italiaanse kerstgerechten? Of toch liever voor Italiaanse recepten met een Nederlandse twist?
Houd je het simpel of pak je flink uit? Ga je voor eenvoudig en heb je geen zin of tijd om met Kerst in de keuken te staan, kies dan voor een simpel menu en compenseer het met mooie tafeldecoratie. Je doet alle voorbereidingen vooraf zodat je maximale tijd met elkaar kunt doorbrengen.
Je kiest dan als antipasto voor wat bruschette; als primo Carpaccio; en dan een Kers(tig)-tomatensoepje; als secondo Lasagne en tot slot als dolce Tiramisù.
Natuurlijk kun je ook flink uitpakken. En zoals in Italië al starten op Kerstavond. Er zijn heel wat plaatsen waar de kersttraditie dat je zeven verschillende visgerechten op tafel zet. Maar het kan nog meer: andere streken gaan uit van 9, 11 of zelfs 13 gerechten…. Mamma mia! Je zult toch maar niet van vis houden… Dan heb je in elk geval nog een buchetto, gaatje, voor een overheerlijk toetje…
Toe, doe nog wat Tiramisù…
Een ding staat vast: op een (of meer ?)van die etentjes hoort natuurlijk Tiramisù. Denk je nu hardop ‘Nee, niet wéér Tiramisù’, check dan tóch eens de volgende recepten.
Enne… als je écht bella figura wilt maken, houd je bezoek dan zoet en strooi di sfuggita, terloops, met wat weetjes over de herkomst van Tiramisù.
A proposito, trouwens, er zijn nog veel meer kerstdesserts; alleen al de plaatjes ti fanno venire l’acquolina in bocca, doen je het water in de mond lopen.
Nonna’s wijze raad...
Suggerimento della nonna, oma’s tip: probeer de kerstrecepten eerst uit! Dan kom je niet voor sorprese, verrassingen, te staan op de dag zelf!
Italiaans feestdagengebak
Wat je ook doet: Italiaanse feestdagen zijn niet compleet zonder Panettone of Pandoro. De lekkerste vind je natuurlijk nog steeds bij de Italiaanse speciaalzaak; maar dit Italiaanse feestdagen gebak, is zijn ondertussen ook in tal van supermarkten en winkels te koop. Heerlijk met een glas Prosecco overigens. Áls het de Kerst al haalt… want ze smaken ook heerlijk bij de koffie of als merenda, vieruurtje…
Italianen krijgen er geen genoeg van; als ze in deze maand bij iemand op bezoek gaan, gaat er steevast eentje mee als cadeau. Zelf maken is ook een optie; en heb je geen tijd of zin, dan zijn er zelfs snelrecepten voor Pandoro en Panettone. En mocht je er onverhoopt mee blijven zitten: er zijn ook genoeg heerlijke recepten om aan de slag te gaan met de avanzi, left-overs.
Meer weten? Bekijk de Italiaanse Kerst-special
Buon Natale!
© Foto's: Jumbo
Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Jumbo