De Taormina-route maakt deel uit van de rondreis door Sicilia.
De hotspot van Sicilia is wel Taormina. Het wordt ondertussen bijna té toeristisch, maar toch moet je er heen als je op het eiland bent. Het stadje ligt zo'n 50 kilometer ten noorden van Catania, op een hoge rots boven de zee. Het is een pittoresk, bloemrijk stadje dat werkelijk spectaculair gelegen is en dito vergezichten biedt. Vooral vanaf de Piazzale S. Domenico, de Via Roma, de Via Bagnoli Croci en en het Teatro Greco, het Griekse theater. Vanaf al deze plekken zie je de Middelandse Zee,de prachtige kust en de majestueuze Etna met mooie witte sneeuwkraag, vaak met witte rookpluim. Als je dit bewondert, zittend op een bankje in het stadspark tussen de citroenbomen en oleanders, zie je tegenover je de Via Bagnoli Croci. Hier zijn nog een paar aardige pensions te vinden in mooie herenhuizen bij oudere dames. Met een stuk pizza al taglio in de hand, is Taormina op deze manier ook voor de liefhebber met een kleine beurs bereikbaar.
Beneden vind je trouwens enkele aardige, maar veelal drukke stranden; bereikbaar met een snelle eitjes-kabelbaan die elke 10 minuten vertrekt. Voor de sportievelingen onder ons loopt er ook een pad vanaf Taormina naar het strand beneden. Heen is leuk, maar terug...Het bekendste, en meest gefotografeerde, is wel het strandje bij de landtong Isola Bella. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een dagje turquoisblauwe rotsbaaien en overvolle stranden met alles erop en eraan in het nabijgelegen Giardini Naxos.
Vanuit Taormina kun je de volgende plaatsen en bezienswaardigheden bezoeken:
Rijd via de A18 richting Catania (+/- 38km).
Catania
De eeuwige tegenpool van Palermo is Catania. Het stadsleven bruist, mede door de aanwezigheid van studenten die aan de oudste universiteit van Sicilia studeren. Italianen gaan over het algemeen al goed gekleed, maar in deze stad lopen de Catasinesi hypermodern rond. Niet zo raar als je bedenkt dat dit hét modecentrum van het eiland is. De vis- en groentemarkten zijn geweldig om te bezoeken, niet alleen om je in het Siciliaanse leven onder te dompelen, maar ook vanwege de enorme verscheidenheid aan producten. Glinsterende calamari, levende zeekreeften, bloedrode zwaardvissen, maar ook macchia-slakken, bijna zwarte sanguinelle-bloedsinaasappelen en cactusvijgen. Het is geen straf om daar naar de markt te moeten, dat moge duidelijk zijn. Je komt ogen en oren(!) te kort...
Wat ook de moeite van een bezoek waard is, is het park van Bellini; tegen een heuvel aangelegd, en met een bijzonder uitzicht op de Etna. Op Piazza Duomo sta je oog in oog met een prominente olifant gemaakt van zwarte lava, hoe kan het ook anders aan de voet van de Etna. Het beeld, door de plaatselijke bevolking liefkozend ‘u liotru' genoemd, werd gevonden is in het Griekse theater van de stad. Verder zijn de Duomo die na de aardbeving van 1669 is gebouwd en de barokkerk Sant'Agata alla Badia, de moeite van een bezoek waard. Om daarna Bij Savia, een bar gelegen aan de Via Etnea, te genieten een van de beste amandelgranita, overgoten met caffè.
Etna
Voor de Etna geldt eigenlijk ‘Been there, done that'. Je mag deze actieve vulkaan niet missen als je de oostkant van het eiland bezoekt. Tot de vroege zomer bedekt met sneeuw, een spectaculair gezicht. De uitbarstingen van de vulkaan in het verleden zijn een vloek maar natuurlijk ook een zegen voor de bevolking: duizenden hectares van het vruchtbaarste akkerland omgeven de vulkaan. Bovendien valt op dat het gebied rondom de Etna redelijk dicht bevolkt is. Als je op excursie gaat, kom je in het gunstigste geval tot de 3000 meter grens van waaruit je onder begeleiding van berggidsen een wandeling gaat maken. Een tip: draag goede wandelschoenen, een lange broek en een trui met lange mouwen. De temperatuur daalt sterk naarmate je hoger komt. Op de terugreis maak je nog een stop om naar de zonsondergang te kijken... Che romantico.....
Neem vanaf Catania de E 45 tot Siracusa (+/- 70 km)