De Palermo-route maakt deel uit van de rondreis door Sicilia.
Om Palermo (de 6e stad van Italië) te ontdekken, kun je het beste minimaal 2 dagen rekenen. Overnachten in de hectische Siciliaanse hoofdstad is erg leuk, maar je moet er wel van houden. ‘Even verderop' in Cefalù heerst weer een hele andere, rustigere sfeer, wat het stadje uitermate geschikt maakt als uitvalsbasis voor een bezoek aan Palermo voor mensen die het 's avonds liever uit de drukte gaan. Palermo is een uniek stad met een bijzondere, een beetje 'Arabische', sfeer. Het wemelt er van de palazzi en kerken waaronder ook het bekende Noormannen-paleis, een Normandisch-Arabische kathedraal die is opgetrokken op de fundamenten van een moskee, die op haar beurt weer was gebouwd op de resten van een Byzantijnse kerk. In de oude wijken waan je je in een compleet andere wereld. Beroemd zijn de catacomben van het Convento dei Cappuccini met duizenden lijken uit het midden van de 19e eeuw. Een aanrader en ècht Palermitaans is de Vucciria-markt in de buurt van de Via Roma. In de steegjes worden al je zintuigen geprikkeld door deze markt waar je als toerist hartelijk ontvangen zult worden.
Het klooster Monreale, iets ten zuidwesten van Palermo, wordt ook het het Siciliaanse wereldwonder genoemd. Hij is niet alleen in 11! jaar tijd gebouwd, maar heeft ook nog eens 6000 m2 mozaïeken. Ook de meer dan 100 dubbele zuilen zijn een plaatje op zich. Daar heeft de ontwerper zijn fantasie heerlijk de vrije loop kunnen laten: ieder paar dubbele zuilen is weer anders: gedraaid, gezigzagd, met reliëf of met mozaïeksteentjes ingelegd.
Mondello ligt ten noord-westen van Palermo aan zee en wordt gedomineerd door Jugendstilvilla's, een oude Spaanse kusttoren, wit zandstrand en een uitzicht op de Monte Pellegrino. Jongeren en jetset uit Palermo weten de mondaine stad te vinden en 's avonds kun je hier heerlijk eten in een van de visrestaurants.
Cefalù ligt op zo'n 50 km ten oosten van Palermo. Volg de de snelweg richting Messina.
Cefalù
Cefalù is een schilderachtig mooi vissersstadje dat aan zee is gebouwd en regelmatig als filmdecor heeft gediend. Het is dan ook inmiddels een geduchte concurrent voor het bekendere Taormina aan het worden. Talrijke straatjes leiden naar de oude haven met pittoreske huisjes, het witte zandstrand en de imposante rotsen. Je zult er met name veel Sicilianen op vakantie aantreffen. Het is de moeite waard om naar de kasteelrots te klimmen. Je doet er weliswaar een half uurtje over, maar dat wordt ruimschoots beloond met een schitterend uitzicht. Vergeet dus vooral je fototoestel niet. Het stadje heeft een zeer bijzondere 12e eeuwse kerk in Normandische stijl. Ook hier zie je de invloed van de diverse overheersers terug: het interieur laat vele Arabische kenmerken zien. In hartje centrum kun je daarentegen Byzantijnse mozaïeken bewonderen in de kathedraal.
Rijd via de S113 naar Santo Stefano di CamastraUitstapjes vanuit Palermo of Cefalu:
Santo Stefano di Camastra
In dit pottenbakkersstadje kun je je hart ophalen aan keramiek voor een leuk prijsje! Ben je meer in de historie van de keramiek geïnteresseerd, kun je een bezoekje brengen aan het Palazzo Sergio waar zich het Museo della Ceramica bevindt. Bezoek ook het oude kerkhof, Cimitero Vecchio, dat tot eind 1800 in gebruik was. De graftomben zijn er rijkelijk versierd zijn met maioliche, aardewerk.
Neem de A20 Messina - Palermo tot de afrit Brolo naar oost Capo d'Orlando (circa 156 km).
Deze elegante badplaats kent goed onderhouden kiezelstranden en een bruisend nachtleven. Je zult er niet zo snel toeristen vinden, maar wel Siciliaanse families. In het stadje vind je, paralel aan zee en strand, mooie winkeltjes waar je je Euro's kunt laten rollen.. Wil je toch nog thuiskomen met een beetje cultuurverslag en -foto's, breng dan een bezoekje aan de ruïnes van het 17e eeuwse kasteel van Orlando en aan het Santuario di Maria SS. Di Capo d'Orlando.Capo d'Orlando
Eolische eilanden
Zes betoverende eilandjes ten noorden van Cefalù, die vanaf het grootste eiland Lipari, waar je het best een slaapplaats vindt, allemaal te bezoeken zijn. Op Vulcano kun je de nog wat nagrommende, naar zwavel stinkende, vulkaan beklimmen (knalgele fosfor-steen op de top!). Vervolgens kun je een stinkend (zwavel!) modderbad nemen of op het zwarte lavastrand gaan liggen. Je handdoek kun je daarna wel weggooien want de penetrante zwavelgeur raak je nooit meer kwijt, gezond is het echter wel. Pas echter wel op als je gaat zwemmen in zee; midden op het strand bevinden zich namelijk kokendhete thermische bronnen!
De andere beroemde vulkaan is de Stromboli. Je beklimt deze in 4 à 5 uur, dit mag overigens alleen onder leiding van een gids. Dit om te voorkomen dat je op gloeiende as stuit. De klimtijden zijn overigens iets anders dan in de Alpen; je start tegen zessen, 's avonds wel te verstaan, en komt rond middernacht terug. Immers dan kun je de gloeiende lava goed zien. Echte diehards kunnen zelfs een nachtje in de buitenlucht doorbrengen. Ben je fit genoeg en niet bang uitgevallen; neem deze kans waar, want je krijgt spijt als je het niet doet. Je kunt ook een fantastisch virtueel voorproefje nemen...
Van de andere 4 eilanden zijn Salina (het grootste en heerlijk om te wandelen) en Pannarea ook leuk voor ééndaagse bezoekjes. Het 5 km2 grote Alicudi en het 200 inwoners tellende Filicudi zijn als ‘postzegel zo groot' en zeer geïsoleerd; ben je een rustzoekende individualist, kom je hier aan je trekken.
Rijd via de A20 naar Messina. Neem daarna de A18 richting Catania, afrit Taormina.