Buongiorno cari amici,
Ti va un gelato? Heb je zin in een ijsje? Dat komt mooi uit, want deze Posta Prioritalie.nl staat helemaal in het teken daarvan. Het is namelijk zo’n 100 jaar geleden dat de eerste Italiaanse ijsbereiders naar Nederland kwamen. Ze brachten daarmee niet alleen squisitezze, lekkers, maar ook allegria, blijheid. Een ijsje halen, staat voor een Italiaan namelijk gelijk aan un momento di convivialità, samenzijn, met vrienden en familie.
IJs bereiden is arte, een ambacht, en betekent vooral ook heel hard werken. Maar wie zijn die gelatieri,
ijsbereiders? Je leert er meer over bij de expositie La Dolce Invasione. We zijn orgogliosi, beretrots, dat daar werk van Claudia Zanin, oprichter van Italie.nl, hangt. Zij is nipote, kleindochter, van zo’n gelatiere van het eerste uur. Zij portretteerde zeven ijsbereiders in tekst en fotografie. En ging daarbij op zoek naar de overeenkomsten en verschillen met haar eigen gioventù, jeugd. “Het is voor mij een feest der herkenning én verwondering” zegt ze daar zelf over. Documentairemaakster en journaliste Daniela Tasca laat je op haar beurt kennis maken met de geschiedenis van Italiaans ijs in Nederland. Deze nieuwsbrief is de aftrap. In de volgende Posta Prioritalie.nl lees je nog meer...
La Dolce Invasione
Bij de (gratis) tentoonstelling 'La Dolce Invasione' maak je kennis met 100 jaar Italiaans ijs in Nederland. Bij de tweedelige foto-expositie die duurt van 4-7 t/m 20-8 krijg je ook een inkijkje bij 3e en 4e generatie Italiaanse gelatieri, ijsbereiders, in en uit Brabant. Een leuke dagtrip voor komende zomermaanden!
Italiaans ijs in cijfers
Hoeveel ijs eten de Italianen? Hoe vaak eten ze deze koude lekkernij en wat is hun voorkeur? Waar eten ze het meeste ijs in Italië? Check tien leuke cijfermatige weetjes over ijsconsumptie in il Belpaese.
Waarom houden Italianen van Italiaans ijs
Het halen van een gelato artigianale, ambachtelijk bereid ijsje, is vooral een sociale aangelegenheid voor de Italiaan. Kiest ie daarentegen voor gelato confezionato, dan doet ie dat vooral om placare la fame, de honger te stillen, of zichzelf te belonen. Lees meer...
IJs spiek woordenlijst
Daar sta je dan, in een drukke gelateria, ijssalon. Kies je voor een cono, hoorntje, of een coppetta, bakje, voor je gelato sfuso, schepijsje? Ken jij de Nederlandse betekenissen van de populairste gusti, smaken? En weet je hoe die uit te spreken? Spiek anders even in de ijs woordenlijst met fonetische uitspraak en voorkom een gaffe, blunder.
Bakkers klaar, bakken maar…
Belinda’s Italiaans bakboek is een uitkomst als je graag bakt, zowel hartig als zoet. Zeker als je wil begrijpen hoe je meer invloed kunt uitoefenen op het eindresultaat. Laat ons weten welk van de drie recepten van panforte, schiacciata di Firenze en pizza con pera e formaggio di capra jouw voorkeur heeft en maak kans op een van de drie bakboeken. Mail je inzending voor woensdag 19 juli 2023.
Tartufi en tartufai
Afgelopen week was er op tv een bijzondere documentaire over tartufai, truffeljagers, in Piemonte. Gelukkig kun je die nog even terugkijken. Merita! Het is de moeite waard!
Arrivederci! Alla prossima!
PS: volg ons op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Youtube!
Tip: Facebook toont op je timeline maar een heel klein percentage van de geplaatste berichten. Wil je
niets missen, klik dan op de knop naast de Italie.nl ‘vind-ik-leuk-knop’. Bij die 'volgend-knop’ kun
je aanvinken dat je de berichten van Italie.nl als eerste in je overzicht wilt. Così non ti manca nulla! Zo mis je dus niets!
Ontvang jij de nieuwsbrief nog niet, meld je dan nu aan
Ontvang gratis de Posta Prioritalie.nl nieuwsbrief