Pizzeria Nnea uit Amsterdam steeg op 4 juni 2025 nóg een tree in de lijst van Top50 beste pizzeria’s van Europa. Ze staan nu op plek 7, de hoogste ranking binnen Nederland. Daarnaast sleepten ze nog een special award binnen met de ‘Best Customer Satisfaction 2025 Maistà Award. Op nummer 50 prijkt O’Panuozzo uit Utrecht. Nog steeds een plek om trots op te zijn.
De prijzen zijn bekend gemaakt door de Guide to the Best Pizzeria in the world. Opmerkelijk is dat 10% van de beste pizzeria’s van Europa in Nederland en België liggen. Verderop meer.
Pizzeria Nnea’s opmars
Nnea maakt voor het zesde jaar op rij deel uit van de Beste Pizzeria’s van Europa. En dat is bijzonder als je bedenkt dat ze pas in 2019 zijn gestart! Ze belanden het eerste jaar na de start al direct hoog op deze lijst: Nnea behaalde gelijk de 8e plek (2020), vervolgens 6e plek (2021), nr 11 (2022), nr 9 (2023), nr 8 (2024) en nu dus nr 7!
Overigens is niet alleen de Guide to the Best Pizzeria in the world onder de indruk. Ook de toonaangevende Gambero Rosso restaurantgids, beloont de pizzeria met 3 spicchi, 3 korenaren. Zij vinden Nnea eveneens een van de beste Italiaanse restaurants buiten Italië.
Over Nnea
Nnea staat voor ‘New Neapolis’, nieuw Napels. Chef Vincenzo Onnembo timmert samen met ondernemer Limau Chen sinds 2019 flink aan de weg. Elke dag, met uitzondering van de maandag, zijn ze open, vanaf 17h30. Je vindt hen aan de Bilderdijkstraat 92Hs in Amsterdam.
Wil je zeker weten dat je bij Nnea kunt genieten van la pizza napoletana gourmet, dan moet je con largo anticipo, lang vooruit, reserveren. Maar je kunt het er ook op wagen; zo’n 25% van de tafeltjes houden ze vrij voor binnenlopers. Het wachten loont de moeite en is ogni morso, elke hap, waard.
Gelukkig is er ook nog de mogelijkheid tot pizza da asporto, afhaal-pizza. Zowel kraakvers maar ook diepgevroren.
Ingrediënten: het beste van twee werelden
Alles start bij l’impasto, het deeg. Zo’n twee dagen voordat je je tanden in de krokante korst zet, start de bereiding ervan. De ingrediënten: hoogwaardige farina, meel, gedestilleerd water en bovenal tijd, veel tijd. Die farina komt niet alleen uit Italië, maar ook uit Nederland. Het eindresultaat: sottile, soffice, e perfettamente lievitato: verfijnd, zacht en perfect gerezen.
Op de pizza een combinatie van ingrediënten van de vruchtbare flanken van de Vesuvius, maar ook verse en lokale ingrediënten. Ze combineren het beste van beide werelden. En doen dat op hun eigenwijze manier. Dat blijkt ook wel uit het feit dat ze geen cappuccino serveren. Voor Italianen logisch, want wie bestelt er nou een cappuccino na 11uur ’s ochtends!
Special Awards
Pizzeria Nnea viel nog een tweede keer in de prijzen. Ze wonnen ook nog een special award met de ‘Best Customer Satisfaction 2025 Maistà Award.
In België werd La Piola Pizza uit Brussel twee maal onderscheiden. Enerzijds met de 11e plek in de top50 pizzeria’s van Europa. Anderzijds met de ‘Best Wine List 2025 La Gioiosa Award’.
Beste 50 pizzeria’s van Europa in Nederland en België
Als je de volledige lijst met beste pizzeria’s van Europa bekijkt, valt op dat 10% daarvan in Nederland en België liggen.
In Nederland zijn dat:
- Plek 7: Nnea, Amsterdam
- Plek 50: O’Panuozzo, Utrecht
In België zijn dat:
- Plek 11: La Piola Pizza, Brussel
- Plek 21: La Pizza è bella, Antwerpen
- Plek 44: ‘naPizzà, Brussel
Lijst met uitmuntende pizzeria’s
De gids heeft ook excellente pizzeria’s benoemd. Als je alleen al naar de foto’s kijkt, loopt je het water in de mond! Italië komt niet in die lijst voor - daar is een eigen lijst voor.
Dit zijn voor Nederland:
- Bombari, Amersfoort
- Dope, Amsterdam
- Hout, Eindhoven
- Mio Mio, Weert
- Pizza Project, Amsterdam
Dit zijn voor België:
De grootste kans om een excellente pizza in België heb je in (de directe omgeving van) Brussel. 4 van de 5 pizzeria’s liggen daar
- Amunì, Brugge
- Educazione napoletana, Ixelles
- La Bottega della pizza, Brussel
- Marcella, Ixelles
- Pizzeria 4500, Schaerbeek
© Foto's: Top 50 Pizza
Gerelateerde leestips:
- Pizza-special Italie.nl met hoe zelf pizza te maken
- Het geheim van mijn zelfgemaakte pizza - ItalieTips.nl
- Zelfgemaakte pizzabodems invriezen - ItalieTips.nl