Wil je op vakantie eens iets anders dan alleen maar dobberen op het Lago Trasimeno [Trasimeno-meer], dan is dit een leuk, verrassend en educatief middagje uit. Het klinkt voor sommigen misschien wat suffig, maar er gaat echt een nieuwe wereld voor je open als op bezoek gaat bij de Oasi naturalistica La Valle in San Savino. Want, wat blijkt: het Lago Trasimeno is een pleisterplaats voor uccelli, vogels, op trektocht. Bij de entree van het centrum krijg je een binocolo, verrekijker, te leen waarmee je vogels kunt spotten, o.a. in een van de vijf osservatori, waarnemingsposten. Naast fauna is er ook flora...
Pleisterplaats voor trekvogels
De trekvogels kiezen voor het Trasimenomeer doordat de acqua basse, ondiepe wateren voor eten zorgt en de canneti, rietkragen, zorgen voor een beschutting. ’s Winters vliegen de vogels van Noord Europa richting centraal Afrika, ’s zomers vice versa. In het voorjaar is het voor diverse vogels tijd om er te nidificare, nestelen. Het Lago Trasimeno behoort op fauna-gebied tot de 34 belangrijkste meren wereldwijd.
Ornitholoog aan het werk
Sinds 1955 hebben ze bij de Oasi naturalistica liefst 202 verschillende vogels gespot. Het blijft niet bij spotten alleen. De immigrazione van de vogels wordt er uitgebreid bestudeerd en vastgelegd. De vogels worden met een net gevangen, in een katoenen zakje gedaan en vervolgens een voor een aan een grondige inspectie onderworpen door een ornitholoog.
De lengte van de vleugels wordt opgemeten, het vogeltje wordt gewogen en er wordt gekeken hoeveel vet het vogeltje heeft. Dat laatste gebeurt op het oog; de ornitholoog houdt het vogeltje in zijn hand en blaast zachtjes op zijn buikje tegen de richting van de veren in. Geen vet betekent dat ze op hun bestemming zijn aangekomen; wie nog vet heeft, is voorbestemd om verder te vliegen.
Ornitholoog Mario vertelt dat de 10 gram wegende cannaiola, kleine karekiet, die hij in zijn hand heeft en die hij op dat moment gaat inanellare, ringen, maar liefst 10.000 km (!) vliegt. Het werk en onderzoek zijn afwisselend omdat elk seizoen zijn eigen karakteristieken heeft. Het meest vreemde dat hij in de bijna 25 jaar dat hij dit werk doet, is tegengekomen, is een vogel die normaliter van Siberie naar India trekt. Die was dus duidelijk van het padje af…
Tip:
Ga in een van de vijf osservatori, waarnemingsposten, zitten en doe eens 10 seconden je ogen dicht… er gaat een wereld aan geluiden voor je open. Je hoort steeds meer en die korte tijd die daardoor toch heel lang lijkt te duren!
Witte waterlelie
In het park zie je ook de inheemse ninfea bianca, witte waterlelie, die het Lago Trasimeno kwijt dreigde te raken doordat rietkragen verloederden en afnamen. Maar deze fiore acquatico, waterbloem, was ook favoriet bij de nutria, beverrat die het een heerlijk maaltje vond waardoor de bloemen hun stuifmeel niet meer konden verspreiden. Ook de gambero rosso, rode kreeft, was een nemico, vijand; deze verwoestte zowel de bloemen als de bladeren. Dankzij het park is deze met uitsterven beschermde waterlelie gered.
Al met al een leuk, leerzaam en verrassend middagje uit in de buurt van het Lago Trasimeno [Trasimenomeer].
Leestip: Alle artikelen over het Lago Trasimeno