Vier je vakantie in Valsugana, bijvoorbeeld aan het Lago di Levico [Levico-meer] of het Lago di Caldonazzo [Caldonazzo-meer], laat de meren dan eens achter je en ga fietsen! Je kunt kiezen voor lekker makkelijk; in dat geval pak je (een deel van) een 80 km lange fietspad. Of je kiest voor wat meer uitdaging: op de (e-)mountainbike de ongerepte natuur in.
80 km lang fietspad
Er zijn tal van mogelijkheden om te fietsen in Valsugana. Je kunt bijvoorbeeld (een deel) doen van het 80 km lange pista ciclabile, fietspad, die voert van het meer van Caldonazzo naar Bassano del Grappa in de regione Veneto. Het grotendeels vrij liggende fietspad ligt langs de rivier Brenta die uiteindelijk uitmondt in de lagune van Venetië.
Onderweg kom je meer dan eens een bicigrill tegen waar je kunt stoppen voor een hapje en een drankje, maar ook voor reparatiekits en informatie. De fietsroute is grotendeels pianeggiante, vlak; om je heen zie je historische gebouwen en dorpjes, frutteti, fruitgaarden. Het landschap wisselt doorlopend; het is echt leuk om te doen!
Leestip: Reisverslag Valsugana
Mountainbiken in Val Campelle
Je kunt ook kiezen voor een spannendere en uitdagendere route in de prachtige natuur van Valsugana. In dat geval kies je voor een mountainbike. In Valsugana liggen meer dan 400 km aan percorsi, routes. De fietsroutes zijn tracciati, aangegeven, in de GPS; verdwalen is er zo niet meer bij.
Op pad met een gids
Mountainbiken met een guida, gids, is nóg leuker. Niet alleen kent die de omgeving op zijn duimpje, ook helpt hij je bij lastige stukjes, wel zo fijn als je niet gewend bent aan mountainbiken in bergachtig terrein. Bovendien kom je met een gids heel wat te weten over het territorio, gebied; hij wijst je de mooiste plekjes, en legt dingen uit. De gidsen begeleiden je uit passione, passie, voor het mountainbiken, want ervan leven, dat gaat niet. Dat ze plezier hebben in het begeleiden, merk je direct. Het is alsof je met een bevriend iemand op pad bent die je meeneemt door de streek waar hij woont.
Mountainbiken in Val Campelle
Val Campelle is splendida, prachtig om te mountainbiken; de natuur is er incontaminata, ongerept. Je fietst op strade sterrate, kiezelweggetjes, door bossen en langs pascoli, bergweides. Onderweg steek je een door het dal meanderend ruscello, beekje, over, met acqua limpidissima, kristalhelder water, afkomstig van een dertigtal bergmeertjes van het Lagorai-gebergte dat je omringt.
E-mountainbike
Loslopende ezels, paarden en koeien die rustig op de groene hoogvlakte Piana di Caldenave, grazen, maken het totaalplaatje af. Ben je niet gewend om te mountainbiken in de bergen, kies dan voor een E-mountainbike. Het grote voordeel is dat je zelf bepaalt hoeveel ‘hulp’ je wilt. Condities en niveau maken niet meer uit; je kunt dus ook gaan fietsen met je gezin of een vriendengroep. Je hoeft je dus niet in het zweet te werken en kunt genieten met al je zintuigen. Na afloop voel je je avontuurlijk en stoer.
De tocht om Val Campelle is door de slingerende en in hoogte verschillende bospaadjes niet super gemakkelijk, maar ook niet moeilijk. Gaat het op een heel klein stukje niet of vind je het te spannend ondanks de aanwijzingen van de gids bij het nemen van een obstakel, dan stap je toch even af?! De hoogte die je bij deze tocht overbrugt, is een kleine 600 meter. Maar dankzij de E-mountainbike valt dat reuze mee. Deze mountainbikeroute kun je het beste rijden tussen mei en oktober.
Even uitpuffen en genieten
Een mooie plek om te stoppen voor een sosta, pauze, is waar je het beekje over gaat. De natuur is er indrukwekkend, om je heen rijzen de hoge cime, bergtoppen, van het Lagoraigebergte op. Tijdens het fietsen zie je de prachtige omgeving en hoor je het ruisen van de wind en het beekje, de koeienbellen, kijk maar op het filmpje. Op het einde van de vallei ligt Rifugio Claudio e Renzo, ook een heerlijke plaats om te genieten van een caffè of bibita, drankje.
Buiten op het terras geniet je van het uitzicht, van de fluitende vogeltjes en het ruisen van de wind. Er scharrelen kippetjes rond, dus hond aan de lijn.
Vlakbij de rifugio zijn ook slaapvertrekken ingericht; en voor snurkers is er een apart plekje voorzien ?
Beesten in Val Campelle
Naast de ezels, paarden en koeien die je onderweg op de pascoli, bergweides, ziet, zijn er meer beesten, maar die laten zich heel wat minder makkelijk spotten. Heb je geluk (en ben je stil) dan zie je een cervo, hert, in het bos. Wie weet zie je de gallo cedrone, auerhoen; deze komt overigens niet voor in Nederland en België. De lupo, wolf, kom je waarschijnlijk niet zo snel tegen. En om de capriolo, steenbok, te zien, zul je toch echt hoger de bergen in moeten.
Custodi forestali, boswachters, houden niet alleen het bos in de gaten, maar ook de hoeveelheid dieren. Aan het einde van het voorjaar is er een censimento degli animali, telling van de beesten. Op basis daarvan wordt besloten wat de cacciatori, jagers, van september tot december te doen staat. Als je op eigen gelegenheid fietst, kom je dit soort dingen niet te weten; dankzij een gids zie en hoor je dingen die je anders niet te weten komt, leuk toch?!
Hoe kom je in Val Campelle
Val Campelle bereik je door vanuit Borgo Valsugana te rijden richting Strigno - Scurelle; je rijdt door tot de huisjes bij Spera en vervolgt daarna je weg naar la Val Campelle. Je parkeert je auto op de parkeerplek Parcheggio Località Tedon - Val Campelle (Scurelle) en springt daar op de fiets.
Ben je niet gewend om te fietsen in de bergen, is de noleggio, huur, van een E-Mountainbike een uitkomst. Daarmee overbrug je moeiteloos de hoogtemeters in het Lagorai gebergte. Een cartina, plattegrond, met de fietstocht ‘Giro della Val Campelle’ is verkrijgbaar via de VVV. Op de fiets zie je doordat je grotere afstanden aflegt, heel wat meer dan als je gaat bergwandelen. Gaat je voorkeur toch uit naar wandelen, kies dan voor een van de vele uitgezette routes van ; dit kan trouwens ook in Val Campelle; de VVV of je accommodatie adviseert je graag.
Tip: Rifugio Crucolo
Voordat je bij de vallei bent (of op de terugweg), kom je langs een bijzondere plek waar je móet stoppen: Rifugio Crucolo. En dat is niet alleen omdat de heerlijke eetgeuren van de osteria je vanzelf tegemoet komen. Deze rifugio is wereldberoemd om zijn Parampampoli, een alcoholische mix die brandend wordt geserveerd. Je kunt het alleen daar krijgen; het bijbehorend ritueel zie je vanzelf als iemand het bestelt.
Als je er toch stopt voor de lunch of diner, breng dan vooral ook een bezoek aan de uitgebreide kelder. Proef er vooral hun zelfgemaakte wijn, worsten en kaas. En geniet van deze bijzondere locatie.