Valsugana klinkt wellicht niet iedereen direct bekend in de oren, maar dat geldt wel voor het Lago di Caldonazzo [Caldonazzo meer] en Lago di Levico [Levico meer]; twee bij Nederlanders geliefde Noord-Italiaanse meren in de regione Trentino-Alto Adige. Je komt er door vanaf de Brenner op de A22 snelweg niet rechtsaf te slaan naar het vooral in het zuiden op veel plekken drukke Lago di Garda [Gardameer], maar juist linksaf.
Overeenkomst tussen Caldonazzo- en Levico-meer
Er zijn meer verschillen dan overeenkomsten tussen de beide meren. De overeenkomst is dat er bij zowel het Caldonazzo- als het Levico-meer een camping aan de rand van het meer te vinden is. Én dat beide meren een heerlijke uitvalsbasis vormen voor een ontspannen maar ook actieve vakantie.
Bij beide meren geniet je van fijne temperaturen en gezonde berglucht. Wordt het echt heel erg warm, duik je gewoon het meer in, of ga je de bergen in waar het altijd wat koeler is. Doordat de meren niet zo groot zijn (de een heeft een omvang van 15km, de ander van circa 8 km), is het water al snel lekker om in te zwemmen; tussen mei en half september is de watertemperatuur tussen de 21 en 28 graden! Beide meren zijn trouwens diverse jaren onderscheiden met de Bandiera Blu, Blauwe vlag. Daardoor weet je dat er aandacht is voor milieu, schoon water en natuurbehoud.
Verschil tussen Caldonazzo- en Levico-meer
Het verschil tussen beide meren zit ‘m vooral in het verschillende karakter waardoor elk meer een ander type toerist aanspreekt. Houd je van gezelligheid, kamperen en watersport, zul je eerder uitkomen bij het Lago di Caldonazzo. Er liggen zo’n tien campings rond het meer.
Dat is heel anders bij het Lago di Levico; daar ligt maar een camping direct aan het meer; de andere camping is op 300 meter van het meer. Waar het grote(re) Caldonazzomeer bruist lijkt het Lago di Levico meer op een rustig, groen fjord.
Type vakantie-accommodaties
Naast campings zijn er hotels, appartementen. Niet alleen aan de meren maar ook in het Lagoraigebergte waar je bovendien agriturismi, berghutten en baite, chalets, vindt. Opvallend is dat je quadrupede, viervoeter, welkom is bij heel wat accommodaties. Bij ‘Bau beach’, op twee plekken aan het Caldonazzo meer, mag ie zelfs het water in! Bau bau, woef woef!
Voor wie?
Voor wie is vakantie in Valsugana een aanrader? Voor wie niet eigenlijk? De meren bieden een fijne combinatie van water en bergen; heerlijk ter rilassamento, ontspanning, en tevens voor wie iets wil ondernemen. Gezinnen met (kleine) bambini kunnen naar hartenlust genieten van de vele watersportmogelijkheden.
Wielrenners kunnen los op de Passo Manghen waar bijna elke 2 jaar de Giro d’Italia passeert, of op de uit de eerste wereldoorlog stammende Kaiserjägerweg die bij Levico naar de hoogvlakte Vezzana brengt. Een rondje rondom een van de meren fietsen is een andere optie, of nog beter: de Giro dei Laghi fietsen, een rondje van zo’n 23 km rond beide meren. Er is genoeg te doen in elk seizoen.
Hoe kom je in Valsugana?
Vanuit Utrecht ben je met de auto zo’n 1100 km onderweg om in Valsugana te komen. De meren liggen ten oosten van de stad Trento. Rijd je over de Brenner via de A22 Italië binnen, dan hoef je geen ingewikkelde bergpassen over om in de vallei te komen. Je kunt uiteraard het vliegtuig pakken; in dat geval is het vliegveld van Verona het dichtste bij. Daarnaast zijn de vliegvelden van Venetië en Innsbruck zijn prima opties; je vliegt bijvoorbeeld met Transavia, Ryanair of Alitalia-KLM.
Wat is er te doen in Valsugana?
Het Lago di Caldonazzo leent zich voor heel wat uiteenlopende watersportmogelijkheden; je kunt er surfen, zeilen, kanovaren, suppen (stand-up-paddle) en zelfs waterskiën. Een fijne afwisseling is het wandelen in de bergen waarbij je bijvoorbeeld een bezoek brengt aan een malga, bergboerderij. Of ga lekker fietsen over het 80 km lange fietspad dat door Valsugana loopt.
Daarnaast kun je een dagje ‘stadten’, bijvoorbeeld in Trento, Verona of je pakt de trein naar Venetië. In de buurt kun je natuurlijk markten afstruinen, zoals die van Pergine. Daar is op donderdag een hobby-boerenmarkt en op zaterdag een gewone markt; in Borgo Valsugana is elke woensdag markt. Combineer het bijvoorbeeld met een bezoek aan het fraaie kasteel van Pergine dat je op een rots van veraf ziet liggen. Leuk om van buiten te zien maar ook om een tentoonstelling van hedendaagste kunst te bezoeken. Of om te genieten van een mooi uitzicht op de Valsugana vallei.
Wandeltips Valsugana
Houd je van wandelen in de bergen, loop dan naar de overblijfselen van het fort op Pizzo di Levico. De klim wordt beloond met een spectaculair uitzicht over de vallei en meren; vanuit het hangende terras zie je bovendien de indrukwekkende Brenta Dolomieten en het Lagorai gebergte. Deze lange bergketen start boven Levico Terme en gaat van de bergtoppen Panarotta (2000 m) tot aan Cima d’Asta (2847 m).
Je kunt in Valsugana prachtige dagtochten maken maar ook een meerdaagse trekking behoort tot de mogelijkheden waarbij je in baite, hutten, en malghe, boerderijen, overnacht. Je loopt in een nog vrij onontdekt gebied. Onderweg kom je ongetwijfeld overblijfselen en een deel van de frontlinies tegen van de Eerste Wereldoorlog.
De hoogvlakte Vezzana mag zeker niet ontbreken als je van mooie wandelingen houdt. Sla een bezoek aan de malga, bergboerderij, niet over en proef hun lekkere producten. Sei sicuro di, zeker weten dat, er wat lekkers mee naar huis gaat.
Een heel ander soort wandeling maak je bij Arte Sella; je zult versteld staan van de kunstwerken uit, in en van de natuur.
Ga je zelf wandelen, informeer dan deze zomer bij de lokale VVV of de route die je in gedachten hebt begaanbaar is. Het enorme noodweer van eind oktober 2018 heeft zijn sporen nagelaten en sommige paden zijn daardoor helaas nog niet open.
Fietstips Valsugana
Tussen Pergine en Bassano del Grappa loopt een 80km lang fietspad. Leuk om te doen met eigen of huurfiets. Een andere optie is een fiets (of e-bike) huren in Caldonazzo en dan te fietsen tot Borgo Valsugana. Daar lever je de fiets weer in en pak je de trein terug.
Ben je meer van het mountainbiken en wil je het wel eens uitproberen zonder jezelf direct geconfronteerd te zien met grote hoogteverschillen, dan kan dat prima in Valsugana.
En tot slot kun je met je Valsugana Card aanhaken bij door een gids geleide routes.
Kinderactiviteitentips
Ga je met kinderen, hoeven die zich niet te vervelen. Uiteraard kunnen ze lekker zwemmen in het Caldonazzo meer of het Levico meer. Wissel een dagje waterpret af met een bezoek aan het klimpark Acropark in Centa s. Nicolo: leuk voor groot en klein. Verder is een bezoek aan de grotten Tesino spannend, net als de mijn van Calceranica. Een ander leuk en tegelijkertijd educatief uitje is Adotta una mucca, waarbij je op de malga, kaasboerderij, een koe adopteert. Voor heel wat kinderen het hoogtepunt van de vakantie. Je kunt de adoptie desgewenst alvast thuis regelen en tijdens je vakantie de koe opzoeken.
Wat dacht je van boer worden voor een dag? Je ervaart dan hoe het leven op de malga, boerderij, is. Je bent bij het mungitura, melken, je ziet hoe formaggio, kaas, wordt gemaakt secondo metodi antichi, zoals vroeger. Schrijf je uiterlijk een dag eerder in voor deze groepsactiviteit.
Valsugana Card
Bijna bij elke accommodatie in Valsugana krijg je de Valsugana Cardwaarmee je gratis (of tegen korting) gebruik kunt maken van tal van activiteiten, zoals bijvoorbeeld:
- Biketour met gids (evt huur bike is extra)
- Excursie per bus naar Arte Sella
- Fietstocht rond de meren met gids (evt huur bike is extra)
- Wandeltocht met gids op de Vezzena hoogvlakte (incl. vervoer per bus)
- Boer voor een dag (eigen vervoer) bij een malga, bergboerderij
- Bezoek aan grotten van Tesino (eigen vervoer)
- Suppen (stand-up-paddle) tot 18 jaar op Caldonazzomeer
- Toegang tot diverse musea
- Zeiltocht over Caldonazzomeer (met korting)
- Wijnproeverij bij Cantina Romanese – Levico Terme (met korting)
En overal kun je genieten van...
In Valsugana is la cucina, de keuken, Italiaans met invloeden vanuit Tirol. Aangezien er vroeger hard werd gewerkt op het land, levert dit stevige kost op. Geniet vooral van de lokale producten zoals de kaas van de hoogvlakte Vezzena, het fruit, polentameel en natuurlijk ook wijn. Wist je dat er zelfs een cantina, wijnhuis, is dat zijn spumante laat rijpen op diepte in het Levicomeer? Dit dankzij de constante temperatuur en het gebrek aan licht.