Hoe vind je een goed restaurant in Italië
Kies jij bij het vinden van een Italiaans restaurant voor een onafhankelijke restaurantgids of laat jij je leiden door websites en apps boordevol recensies? Welke zijn er eigenlijk? Welke beoordelingen zijn betrouwbaar. Recensies geven een indruk, maar zeggen niet alles. En welke restaurant beoordelingen raadpleegt de doorsnee Italiaan?
Betrouwbare restaurantgidsen Italië
Zoek je een keer écht iets bijzonders per mangiare fuori, om uit eten te gaan, dan biedt de aloude Michelingids uitkomst. De classificatie daarvan gaat met stelle, sterren. Bij de Gambero Rosso gaat het met forchette, vorkjes. En bij Gault & Millau, met cappelli, koksmutsen.
De gidsen verschijnen jaarlijks en als je als chef en restaurant bent uitverkoren, merk je dat direct in je reserveringen. Daarover later meer.
Restaurantbeoordelingen online
Een goed restaurant vinden kan natuurlijk ook zonder bovenstaande ‘bibie’, bijbels. Bedenk wel dat reviews in zoekmachines of rating-websites niet altijd alles zeggen. Niet alleen is onduidelijk of de review daadwerkelijk van de gast zelf af komt, ook hangt alles af van het verschil in smaakbeleving: een heuse fijnproever geeft immers een ander valutazione, oordeel, dan iemand die niet zoveel gewend is en die niet zo dol is op 'wat de pot schaft'.
Een aloude tip is om ter plekke te kijken naar hoeveel Italianen er in het restaurant zitten resp. hoeveel Italiaanse Italiaanse auto’s voor de deur staan. De ervaring leert dat je bij traditionele restaurants in zo’n geval zelden wordt teleurgesteld.
Veelgebruikte apps in Italië om je restaurant te reserveren
In Italië geldt OpenTable ook als betrouwbaar; je kunt bovendien reserveren via die website. Datzelfde wordt gezegd over Zomato, Yelp. Maar er zijn zoveel meer apps. De apps die Italianen gebruiken, zijn bovenal Restopolis, MiSiedo, Mytable, Quandoo, Restalo,
Daarnaast heb je natuurlijk ook de bekende, internationale, Tripadvisor, TheFork, Foursquare, Foodspotting, Google Maps. Ze staan allemaal boordevol recensioni, recensies. Dat geldt ook voor Facebook.
Tip: vraag je Italiaanse accommodatie-eigenaar waar hij/zij zelf graag gaat eten. Je zult niet snel worden teleurgesteld.
Betrouwbare, onafhankelijke restaurant-gidsen
De top van een riconoscimento gastronomico, culinaire erkenning, is en blijft de van origine Franse Michelin gids. De ristoranti stellati, sterrenrestaurants, zijn echter niet voor elke beurs bereikbaar. Bib Gourmand is al wat toegankelijker. En sinds 2020 kent Michelin ook la stella verde, de groene ster, voor restaurants die oog hebben voor sostenibilità, duurzaamheid.
Gambero Rosso
Gambero Rosso is dé Italiaanse restaurantgids. Bovenal bekend vanwege de wijn-beoordelingen. Een leidraad voor wie dol is op Italiaanse wijn; de bordeauxrode wijngids, heeft een aantal zusjes: Guida ristoranti d’Italia; Pizzeria d’Italia; Streetfood; Bar d’Italia.
Op de website kun je de restaurants per regione bekijken. Maar ook als je op zoek bent naar een trattoria, osteria, gelateria, panetterie, panineria, enoteca, pizza al taglio en heel veel meer, ben je op de Gambero Rosso website aan het goede adres.
Bij restaurants wordt de beoordeling geuit in de vorm van een aantal forchette, vorken, waarbij 3 het maximum is. Bij pizzeria gaat men uit van spicchi, aren, en rotelle, pizzasnijders. Bij sushi hanteren ze bacchette, stokjes. Bij een gelateria zijn het, het zal je niet verbazen, gelati, ijsjes.
Bijna elke typologie heeft zo zijn eigen icoontje. De caffè e bar, koffiebars dus, worden beoordeeld met tazzine, kopjes, en chicchi, koffiebonen. De gambero, garnaal, voor de trattoria. Een torta, taartje, bij de pasticceria. Een pane, brood, bij de panetteria, al kan die ook tazzine e chicchi verdienen. Een winebar, heeft, hoe kan het ook anders, bottiglie, flessen. Cucina etnica heeft een globo, wereldbol. Een bistrot kan tavole, tafels, verdienen. En ga zo maar door.
Filter de horeca-gelegenheid per regione en filter vervolgens verder.
Michelin
Meer affidabile, betrouwbaar, dan online beoordelingen door leken zijn de beoordelingen door professionele culinaire inspecteurs van bijvoorbeeld de Michelin Gids. Zij bezoeken onaangekondigd en anoniem de restaurants en beoordelen deze volgens strenge standaarden. Ze kijken niet alleen naar smaak, maar ook naar de kwaliteit van de ingrediënten, de smaakbeleving, de kookkunst, de eigenheid van de chef maar ook de kwaliteitsborging. Dit zorgt voor een giudizio imparziale, onafhankelijk oordeel. Het gaat hoe dan ook om kwalitatief hoogwaardige restaurants. De eerste Michelin-ster dateert overigens van 1926.
1 Stella Michelin: het loont de moeite om te stoppen
2 Stelle Michelin: uitstekende keuken, het deviazione, omrijden, waard
3 Stelle Michelin: uitmuntende keuken, een reis waard
De selectie kun je maken op de website van de Michelin gids.
Bib Gourmand
Deze erkenning is in 1997 ingesteld door Michelin. De restaurants bieden uitstekende gerechten tegen een betaalbare prijs. Er wordt gewerkt met ambachtelijke producten. Vaak zijn dit soort restaurants gebaseerd op de regionale, seizoensgebonden keuken. Je eet er dus uitstekend, maar zonder alle franje van de Michelin. Bib verwijst maar het welbekende Michelin-mannetje. Die heet Bibendum; het kenmerk van Bib Gourmand is zijn smullende gezichtje.
De restaurants kunt je vinden door te filteren op Bib Gourmand
Stella Verde
De aandacht voor sostenibilità, duurzaamheid, neemt toe. Er zijn steeds meer restaurants die hun ecologische voetafdruk zo beperkt mogelijk willen houden. Ze werken met biologische ingrediënten uit de buurt (chilometro zero) en gebruiken alleen seizoensproducten. Restaurants die hierin voorop lopen, kunnen een stella verde, groene ster, verdienen. De chefs zijn veelal innovatief bezig. Het gaat nog steeds om kwalitatief hoogwaardige restaurants.
De restaurants kun je vinden door te filteren op Stella Verde Michelin
Accademia Italiana della Cucina
Een andere manier om een bij Italianen geliefd restaurant te vinden is via de in 1953 opgerichte Accademia Italiana della Cucina. Hierbij bezoekt en beoordeelt een delegazione, culinaire groep fijnproevers, restaurants met een Italiaanse keuken. Niet alleen in Italië, maar wereldwijd.
Doel is om de echte, traditioneel Italiaanse keuken te tutelare, beschermen. Een delegazione bezoekt en beoordeelt het restaurant en deelt de bevindingen volgens een vaststaand stramien. Een restaurant kan 1, 2 of 3 tempeltjes krijgen of de vermelding Buona Tavola.
Het gemakkelijkste is om op de website de zoek-functie te gebruiken. Je ziet dan wanneer het restaurant de laatste keer is bezocht door de delegazione, welke valutazione, beoordeling, het restaurant krijgt, plus een beschrijving. Ook lees je wat il piatto da non perdere, het gerecht dat je beslist niet mag overslaan, is