Op zes november 2019 is bekend geworden welke Italiaanse restaurants voor 2020 een Michelinster hebben ontvangen. In de 65e editie staan 33 novità, nieuwkomers. Een daarvan is een restaurant met drie sterren, twee restaurants hebben in de editie 2020 jaar twee sterren en dertig Italiaanse restaurants hebben voor het eerst een Michelin-ster ontvangen. Het totaal aantal ristoranti stellati, sterrenrestaurants, in Italië komt daarmee op dit moment 374.
Restaurants met Michelinsterren in Italië
Italië kent vanaf november 2019 totaal:
- 11 ristoranti tristellati, driesterrenrestaurants;
- 35 ristoranti bistellati, tweesterrenrestaurants;
- 328 ristoranti (mono) stellati, sterrenrestaurants.
Waar liggen de meeste sterrenrestaurants in Italië?
- Lombardia is de regione met de meeste sterrenrestaurants: 62 maar liefst.
- Piemonte volgt met 46 restaurants;
- de regione Campania heeft er 44.
- De provincia van Napoli (regione Campania) kan er prat op gaan de provincia met de meeste sterrenrestaurants te zijn.
Bekijk de diretta, live-uitzending van de uitreiking:
Diretta #GuidaMICHELIN Italia 2020
In diretta dalla Fondazione Teatri Piacenza, la presentazione della #GuidaMICHELIN Italia 2020.
#MICHELINSTARS20Geplaatst door Michelin op Woensdag 6 november 2019
Enrico Bartolini, de chef met 9 Michelinsterren tegelijkertijd
Het restaurant dat dit jaar zijn derde ster mee naar huis mag nemen, is er eentje van de in Toscane geboren Enrico Bartolini. Bartolini (1979) is Italia's chef più stellato, chefkok met de meeste sterren, om precies te zijn negen! Alles wat-ie aanraakt lijkt goud te worden. In de Italiaanse krant la Repubblica zegt hij o.a.: “Het lijkt net of ik Olympisch goud heb gewonnen.”
Het lijstje van de sterrenrestaurants van Enrico Bartolini:
- drie Michelinsterren voor Restaurant Mudec, Milaan (regione Lombardia)
- twee Michelinsterren voor Glam by Enrico Bartolini, Venetië (regione Veneto)
- een Michelinster voor Casual, Bergamo (regione Lombardia)
- een Michelinster voor La Trattoria, Castiglione della Pescaia (regione Toscana)
- een Michelinster voor La Locanda del Sant’Uffizio, Cioccaro di Penango (regione Piemonte)
- een Michelinster voor Poggiorosso, San Felice Castelnuovo Berardenga (regione Toscana)
De derde ster is extra bijzonder omdat Milaan daarmee weer terug is p de 3-sterren-kaart. Eerder had Gualtiero Marchesi in deze metropool ook al een restaurant met drie sterren, maar toen hij zijn restaurant sloot om te verhuizen naar Franciacorta, raakte hij, en daarmee dus ook Milaan, zijn drie sterren kwijt.
Sterren tovenaar
Als je denkt dat 9 Michelin-sterren veel is, heb je het mis. De enige echte mago delle stelle, sterrentovenaar, is wijlen Joël Robuchon. De Fransman had op een bepaald moment 32 Michelinsterren tegelijkertijd en staat daarmee op onevenaarbare hoogte.
Bartolini is wel de enige chef in de Michelin-geschiedenis die in een klap vier sterren mee naar huis neemt; twee ervan waren voor zijn restaurant in het Mudec museum in Milaan.
Overzicht nieuwe sterrenrestaurants 2020 per regione
Campania
Monzù, Luigi Lionetti, Capri
La Tuga, Adriano Dentoni Litta, Ischia
George Restaurant, Domenico Candela, Napoli
Il Flauto di Pan, Lorenzo Montoro, Ravello
Josè Restaurant - Tenuta Villaguerra, Domenico Lavarone, Torre del Greco
Glicine, Giuseppe Stanzione, Amalfi
Emilia Romagna
Iacobucci, Agostino Iacobuci, Castel Maggiore
Lazio
Idylio by Apreda, Francesco Apreda, Roma
DaGorini, Gianluca Gorini, Bagno di Romagna (FC)
Lombardia
Impronte, Cristian Fagone, Bergamo
L'Alchimia, Davide Puleio, Milano
It Milano, Aldo Ritrovato, Milano
L'Aria, Vincenzo Guarino, Blevio
Villa Naj, Alessandro Proietti Refrigeri, Stradella
Piemonte
Fre, Bruno Melati, Monforte d'Alba
Condividere, Federico Zanasi, Torino
Atelier, Giorgio Bartolucci, Domodossola
Puglia
Casa Matta, Pietro Penna, Manduria (Ta)
Memorie di Felix Lo Basso, Felice Lo Basso, Trani
Sicilia
Otto Geleng, Roberto Toro, Taormina
Zash, Giuseppe Raciti, Riposto
Toscana
L'Asinello, Senio Venturi, Castelnuovo Berardenga
Santa Elisabetta, Rocco De Santis, Firenze
Gucci Osteria, Ana Karime Lopez Kondo, Firenze
Virtuoso, Antonello Sardi, Scarperia/Lucignano
Lunasia, Luca Landi, Viareggio
Parco di Villa Grey, Forte dei Marmi
Trentino-Alto Adige
Apostelstube, Mathias Bachmann, Bressanone
Valle d'Aosta
Petit Royal, Paolo Griffa, Courmayeur (AO)
Veneto
Storie d'amore, Davide Filippetto, Borgoricco
De nieuwe twee-sterrenrestaurants
Glam Enrico Bartolini, Donato Ascani, Venezia (regione Veneto)
La Madernassa, Michelangelo Mammoliti, Guarene (Piemonte)
Uitleg Michelin sterren
Het aantal Michelinsterren dat een restaurant krijgt, zegt wat over de kwaliteit. Michelin heeft dat als volgt omschreven:
- * één ster: een heel goede keuken in zijn categorie
- ** twee sterren: verfijnde keuken, een omweg waard
- *** drie sterren: voortreffelijke keuken, dit restaurant is de reis waard
Bekijk alle restaurants die vermeld staan in de Michelingids van Italie