Het is dat we niet in de spreekwoordelijke keuken van Heinz kunnen kijken… maar zou het niet kunnen zijn, dat ze het erom doen? Dus dat ze maar wat blij zijn rondom alle ophef en gratis media-aandacht naar aanleiding van hun productintroductie Spaghetti Carbonara in blik? Het is niet voor het eerst namelijk...
Spaghetti Carbonara opvolger van Sugo al Ketchup
Nadat het Amerikaanse bedrijf in oktober 2023 Italianen provoceerde met zijn pastasaus ‘Sugo al ketchup’ is het bijna een jaar later de beurt aan de Spaghetti Carbonara in blik. Het is overigens niet Heinz' eerste ‘Italiaanse’ gerecht in lattina, blik. Wat dacht je van Spaghetti Bolognese of van ravioli of tortellini in tomatensaus? Zijn daar eerder ook rellen om ontstaan? Is dat bewust dood gezwegen? Of valt het onder 'niet interessant genoeg'?
De productintroductie ‘Spaghetti Carbonara’ staat gepland voor september 2024. De media buitelen over elkaar heen. Algemene tendens: het is een vergogna, schande! De rel levert Heinz wederom een ongekende hoeveelheid gratis media-aandacht op. Lekker makkelijk (en slim!) om zo hun doelgroep, Gen Z, te bereiken. Volgens onderzoek, koken die immers toch amper of niet.
Twee kanten van de medaille
De Spaghetti Carbonara in lattina, blik, is vooralsnog alleen in het Verenigd Koninkrijk te koop. Dus niet in Italië. Kosten € 2,50 per blikje. De inhoud van het blik warm je in 2 ½ minuut op in de micro-onde, magnetron. Uno scandalo, een schande, zo is het oordeel van degenen die houden van de pure Italiaanse keuken. Voor wie gaat voor ‘goedkoop, gemakkelijk en snel’ is het blikje een uitkomst. Die rijden geen blok(je) of kilometers om, om de lekkerste ingrediënten op de kop te tikken. Voor de een is het idee dat je niet voor het beste gaat, al pure armoede. Voor de ander, die anders tegen eten aankijkt, assurdo, belachelijk.
Is deze campagna provocatoria een insulto, belediging, voor de Italianen? Menigeen vindt van wel. De inhoud van het barattolo heeft helemaal niets te maken met de echte Spaghetti Carbonara die je in Italia geserveerd krijgt.
Kant-en-klaar gerechten
Maar hoe zit het dan met alle andere kant-en-klaar gerechten die overal worden aangeboden in de supermarkt. Geldt dat daar niet ook voor? Alles wat niet vers bereid is en in een blik, zak, pot of hoe dan ook verpakt, wordt verkocht, heeft vaak toch ook qua smaak en ingrediënten weinig tot niets te maken met het origineel? Je koopt toch puur gemak? Is het dan niet hypocriet dat alle Italiëliefhebbers, chefs en meer nu over het blik Spaghetti Carbonara te vallen? Je hóeft het niet te kopen en ook niet te eten. Het is het zoveelste voorbeeld van hoe de industrie inspeelt op wat de consument wil. Of is het andersom? De consument wil wat de industrie hem of haar voorschotelt?
Heinz Pastasaus met ketchup
Heinz zocht al eerder de aandacht op. In september 2023 was op een drukke locatie in Milano een groot billboard te zien met daarop een afbeelding van de Heinz Pastasaus. Mét de oproep om te laten weten wat je ervan vond. Het hierbij gepubliceerde gratis telefoonnummer werd overstelpt door verontwaardigde Italianen. Il sugo al ketchup, pastasaus met ketchup, is voor een Italiaan natuurlijk sacrilegio, heiligschennis.
Maar dat is het niet volgens 2000 inwoners in de UK. Onderzoek van Wunderman Thompson España wees uit dat 59% van de testers het acceptabel vinden om ketchup over de pasta te doen. Een uitkomst voor de een, een incubo, nachtmerrie, voor de ander.
Wat zit er in het Heinz blik Spaghetti Carbonara?
Wat in het Heinz blik Spaghetti Carbonara zit, heeft niets te maken met het originele recept. Zo zitten er bijvoorbeeld geen uova, eieren, in. Ook zit er maar 1% pancetta in. Overigens moet Spaghetti Carbonara eigenlijk met guanciale worden bereid. Pancetta is veel goedkoper, helemaal als het maar 1% is...
Er zit o.a. ook peterselie-poeder in. En melkpoeder voor een romige smaak. En nog heel veel meer ingrediënten die verre van in de buurt komen van de traditionele ingrediënten. Da leccarsi i baffi, om je vingers bij af te likken? Nee, verre van! Maar geldt dat ook niet voor heel wat kant-en-klaarmaaltijden die, ook in Nederland, worden verkocht? Italiaans, Chinees, Mexicaans, Thais.... u vraagt, de industrie draait... Slim of schandalig?
Gerelateerde tips
Als er één ding gemakkelijk en vers te bereiden is, is het saus voor de pasta. Doe je voordeel met de volgende Italiaanse recepten:
- Spaghetti alla Carbonara volgens de Zilveren Lepel, dé kookbijbel, van Italië
- Recepten voor Salse e sughi – sauzen
- Recepten voor primi