Italië eet niet alleen het meeste pasta, maar is ook het land met de grootste export. Wereldwijd heeft één op de vier(!) gerechten een Italiaanse basis. Tussen 2012 en 2022 is de pastaconsumptie verdubbeld: van 9 naar 17 miljoen ton pasta. Pasta valt zelfs meer in de smaak dan vóór de pandemie, aldus de cijfers van de Italiaanse Voedselunie.
Italianen kampioen pasta eten
Mede dankzij het mediterrane dieet eet een Italiaan gemiddeld 23 kilo pasta per jaar. Dit is heel wat meer dan zijn runner ups; de inwoners van Tunesië eten gemiddeld 17 kilo pasta, die van Venezuela 15 kilo en de Grieken peuzelen 12,2 kilo op.
Pasta populair tijdens de pandemie
In 2020 zijn er 50 miljoen extra confezioni, pakken, pasta in de Italiaanse dispensa, voorraadkast, terechtgekomen. Dat eerste jaar van de pandemie is zelfs een recordjaar. Er is nog nooit zoveel pasta gegeten, niet alleen in Italië, maar in de hele wereld. Pasta als comfortfood omdat je de deur niet uit mag.
Hoeveel pasta produceert Italië?
De Italiaanse export van pasta is in de eerste zeven maanden van 2021 weliswaar met 9,4% in waarde gedaald ten opzichte van dezelfde periode in 2020. Maar nog steeds is de export 13% hoger dan in 2019, vóór corona dus. Italië is nog steeds koploper, met een productie van 3,9 miljard kilo en een export van 2,4 miljard kilo pasta.
Italië wereldmarktleider pasta productie
Wist je dat een-op-de-vier pastagerechten die wereldwijd wordt gegeten, Italiaanse pasta als basis heeft? Met een fabrieksmatige productie van 3,9 miljard kilo pasta (gelijk aan 62% van de productie) behoudt Italië zijn positie als marktleider. Il Bel Paese laat daarmee de Verenigde Staten, Turkije, Egypte en Brazilië als pasta producerende landen achter zich.
Pasta export
Italië exporteert het meeste pasta naar Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Frankrijk en Japan. De grootste omzet behaalde Italië in 2020 echter in China, Canada, Spanje en Saudi-Arabië.
De toegenomen populariteit van pasta in Italië zie je ook terug bij de exportlanden. De vijf belangrijkste afzetmarkten beslaan meer dan de helft van Italië’s export. De grootste toename in afname toonden de Verenigde Staten (10%). Maar ook Duitsland (6%), Japan (4%) en Frankrijk (2%) importeerden meer pasta. Alleen het Verenigd Koninkrijk liet een daling zien van 4 procent ten opzichte van 2019. Waarschijnlijk een gevolg van de Brexit.
Opvallend was de pasta-explosie op de Zuid-Koreaanse markt: de pastaconsumptie steeg er met maar liefst 18%. Nederland liet een stijging van 5% zien.
Pasta-industrie
De pasta-industrie in Italië telt ongeveer 120 imprese, bedrijven, verschaft werk aan meer dan 10.000 addetti, werknemers, en is goed voor een omzet van 5,6 miljard euro. Gemiddeld 10% van de fatturato, omzet, wordt besteed aan onderzoek naar en ontwikkeling van modernere, veiligere en duurzamere productiefaciliteiten. De pasta producerende sector blijft zichzelf vernieuwen: het zal moeten om nieuwe trends en veranderingen in levensstijl bij te benen.
Ook op het gebied van smaak en voeding worden grenzen verlegd om zo een pastagerecht voor elke smaak aan te kunnen bieden. De klassieke pasta bestaat voor circa 90% uit meer dan 300 formati, soorten. Daar is de afgelopen jaren volkoren pasta, glutenvrije pasta, pasta van farine alternative, andere graansoorten, en peulvruchten bij gekomen. Én er wordt zelfs ook nog pasta geprint met de 3D printer. Pasta ouderwets? Hoe kom je erbij? De groei zit er nog steeds in en er valt genoeg te innoveren, zo blijkt!