Voor de tweede keer ontvangt Massimo Bottura met zijn Osteria Francescana de eerste prijs voor 'Beste restaurant ter wereld'. Een clamoroso bis, sensationele herhaling, voor deze chefkok uit Modena die bovendien ook de eerste Italiaan ooit is die deze prijs ten deel valt. De prijs wordt wel de Oscar van de Food Wereld genoemd.
© Foto Paolo Terzi
Bottura's in 2016 behaalde eerste plek met Osteria Francescana heeft hij een jaartje moeten afstaan, zo schreven we toen op onze blog Italietips. Nadat Bottura voor de eerste keer won met zijn Osteria Francescana moest hij de plek in 2017 afstaan aan Eleven Madison Park in New York. In 2018 eist hij wederom de eerste plek op.
Massimo Bottura (1962) won o.a. dankzij zijn niet aflatende drive om de keuken te verbeteren. Zijn drie Michelin sterren tellende restaurant ligt in Modena, regione Emilia Romagna. Bottura opende zijn Osteria Francescana in 1995 in Modena (regione Emilia Romagna), waar hij de traditionele Italiaanse keuken liet samengaan met culinaire vernieuwing, hedendaagse kunst en design. Zeven jaar later, in 2002, volgde de eerste Michelinster, in 2006 de tweede en in 2012 kreeg het restaurant zijn derde ster.
Oops I dropped the lemon tart & Massimo Bottura © Paolo Terzi
Andere Italiaanse restaurants van de 'Worlds'50 Best Restaurants'
Ook andere Italiaanse restaurants deden het goed op de wereldranglijst van beste restaurants. Er prijken er maar liefst vier in de wereldtop. De andere drie Italiaanse restaurants in 'the World’s 50 Best' zijn:
Piazza Duomo, Alba
Enrico Crippa is met zijn 3-sterren restaurant Piazza Duomo (Alba) de een na beste Italiaan op de wereldranglijst. Hij staat op de 16e plaats. Crippa (1971) zat op de hotelschool in Monte Olimpino en werd op zijn 16e allievo, leerling, van de onlangs overleden Gualtiero Marchesi. Daarna ging hij koken bij verschillende topkoks in Frankrijk en Japan.
Piazza Duomo werd in 2005 in het centro storico, historisch centrum, van Alba (regione Piemonte), geopend dankzij een samenwerking tussen de bekende imprenditori vinicoli, ondernemers in wijn, famiglia Ceretto en de talentvolle Crippa. Anderhalf jaar na opening kreeg het restaurant in december 2006 zijn eerste ster; de tweede Michelin ster volgende drie jaar later in 2009; weer drie jaar later werd de derde stella Michelin toegekend. Daarna begon in 2013 de gestage klim in de World's 50 Best. In 2017 prijkte hij op de 15e plaats, nu dus op de 16e.
De internationale ervaring die Crippa opdeed bij topchefs, levert een spannende combinatie op met de traditionele Piemontese streekkeuken van de Langhe. Hij weet sapori inusuali, ongebruikelijke, smaakcombinaties te creëren en gebruikt alleen lokale ingrediënten, waaronder vergeten groente uit de eigen orto, moestuin.
Le Calandre, Rubano
Massimiliano Alajmo van Le Calandre steeg van de 29e naar 23e plaats. Kenners weten dat hij met zijn 27 jaar de jongste chef ooit is de drie Michelin sterren kreeg voor zijn restaurant dat hij samen met zijn broer Raffaele runt in Rubano (Padova, regione Veneto). Het restaurant Le Calandre opende zijn deuren in 1981 maar de broers 'Max e Raf' brachten het later tot ongekende hoogte.
Massimiliano (1974) start op de hotelschool in Abano Terme en leert het vak vervolgens van verschillende Italiaanse en Europese topkoks. Nog geen twintig jaar oud start gaat hij in 1993 werken in de keuken van Calandre, die een jaar eerder zijn eerste Michelinster had gehad. Massimiliano neemt al in 1994 de scepter over en wordt in 1997 beloond met een tweede Michelster. Weer vijf jaar later, in 2002, is de derde ster een feit. Hij is de jongste chef die een Michelin ster krijgt.
Wil je dineren in het restaurant, doe je er goed aan hun website te bekijken. Ongelofelijk maar waar, blijkt deze ook een dress code voor mannen te bevatten: die zijn niet welkom in korte broek of met ciabatte, slippers. Blijkbaar was het nodig dit expliciet te vermelden ondanks dat ze geen codice di abbigliamento, dress code wilden opleggen.
Ook vermeldt de website dat ze dol zijn op bambini, maar ook op een tranquilità, rust, in het restaurant. Kinderen jonger dan acht zijn niet welkom in het grote restaurant maar wel in een saletta privata, afzonderlijke ruimte (indien beschikbaar). Je zult echter zelf een seggiolone, kinderstoel, of stoelverhoger mee moeten nemen. Er wordt de potentiële gasten op het hart gedrukt di prestare la massima attenzione, om hun uiterste best te doen, rekening te houden met de andere gasten.
Massimiliano Alajmo, Calandre, © Foto Sophie Delauw
Calandre, fried langoustine rolls © Sergio Coimbra
Il Reale, Castel di Sangro
Niko Romito runt zijn drie sterren Michelin bekroonde restaurant Reale in Castel di Sangro (provincia Aquila, regione Abruzzo) samen met Cristiana, zijn zus. Hij steeg van de 43e naar 36e plaats op 'the World's Best Restaurants', hij is er maar wat orgoglioso, trots, op. Vorig jaar was hij nog nieuwkomer.
Het bijzondere van Niko Romito (1974) is dat hij cuoco autodidatta is; hij heeft geen opleiding gehad maar zelf leren koken. In 2007 stond hij met zijn eerste Michelin-ster in la guida rossa, de rode gids. De tweede kreeg hij in 2008 (voor de Michelin editie 2009) en in de editie van 2014 stond hij met tre stelle, drie sterren, vermeld.
Tussen de tweede en derde Michelinster verhuist hij zijn restaurant naar Castel di Sangro wat aan de voet ligt van de Parco Nazionale Abruzzo. Il Reale is gevestigd in een voormalig monastero, klooster. In het Casadonna-complex bevinden zich ook negen kamers en ook zijn eigen Accademia waar hij zo'n 200 allievi, leerlingen, opleidt.
Niko Romito, Reale, © Alberto Zanetti
Gratiné couliflower © Brambilla Serrani
Jury van de top 50 beste restaurants ter wereld
De jury bestaat uit meer dan 1000 chefkoks, restaurateurs, food writers en bereisde culinaire experts uit heel de wereld. Ieder jurylid mag tot 10 voorkeuren uitspreken; waarbij 6 restaurants in eigen land of regio en 4 erbuiten. Het jurylid moet een restaurant dat zijn stem krijgt, minimaal 1 keer in de voorgaande 1 1/2 jaar hebben bezocht. Elk jaar ruimen minimaal 10 criticasters uit een bepaalde streek het veld om te worden vervangen door anderen.
Zuur is overigens dat Jonnie Boer met De Librije, net buiten de top 50 is gevallen. Anderzijds: het is nog steeds een prestatie van wereldformaat om nummer 51 te zijn, toch?