Premier Giuseppe Conte kondigt vandaag, 19 november, aan dat de Italianen zich moeten voorbereiden op een Natale sobrio, sobere Kerst. Dit jaar dus niet met la santa famiglia, de hele familie, uitgebreid bij elkaar. Het worden feestdagen zonder de zo gebruikelijke baci e abbracci, kussen en omhelzingen.
Samen pranzare e cenare, lunchen en dineren, kan, maar alleen in kleine kring. En óók met Kerst dienen de Corona-regels te worden gerespecteerd, dus mét afstand én mascherina, mondmasker.
Conte geeft aan dat dit niet alleen is gebaseerd op de wetenschappelijke cijfers, maar ook op het buonsenso, gezond verstand. De Italiaanse premier wil, net als Hugo de Jonge dat voor Nederland uitte, dat men elkaar met de feestdagen geen derde Corona-golf cadeau doet.
Italië en Nederland vergeleken
Italië en Nederland kun je amper met elkaar vergelijken. En toch gebeurt het nog vaak, zeker in dit Corona-tijdperk. Hoe doet Italië het ten opzichte van Nederland? Hoe verhouden de Corona-cijfers zich tot elkaar? Het levert interessante inzichten op...
Kijk je naar hoe de contagio, besmetting, zich over de wereld heeft verspreid, is het logisch dat Italië, dat maar liefst 7 keer groter is dan Nederland, in absolute aantallen meer besmettingen heeft dan Nederland. Met zijn 60,4 miljoen inwoners heeft Italië immers 3,5 keer zoveel inwoners als Nederland.
Aantal besmettingen in verhouding
Het aantal besmettingen is in verhouding, namelijk ook 3,5 keer zoveel als in Nederland. Het aantal Corona besmettingen afgezet tegen de totale bevolking is in Italië 2,108%. In Nederland is dat hoger, namelijk 2,709%. Mogelijk komt dit omdat Nederland dichtbevolkter is dan Italië. Gelukkig is een groot deel van Italië dunbevolkt. In de meeste gevallen zelfs heel wat dunbevolkter dan Nederland.
Sterftecijfers Italië: 85,5% is 70+er
Wat flink afwijkt is de tasso letalità, het sterftecijfer. Dat is in Italië 3,71% versus 1,87% in Nederland. Op zich niet zo verbazingwekkend als je bedenkt hoe zwaar vergrijsd de Italiaanse bevolking is. Slachtoffers zijn voor 85,5% ouder dan 70 jaar. Het zwaartepunt van de Corona-slachtoffers (59,9%) valt onder de 80 en 90+ers
- 25,6% tussen de 70-79 jaar
- 41,1% tussen de 80-89 jaar
- 18,8% ouder dan 90 jaar
Bedden op de Intensive Care
Italiaanse artsen en medisch personeel luidden al eerder de noodklok, vooral met het oog op de beddencapaciteit op de Intensive Care. Die gaat namelijk teveel op aan Corona-patiënten waardoor er geen ruimte is voor patiënten met andere aandoeningen. De bezettingsgraad van de IC is een van de parameters die meetelt in de bepaling tot welke zone een regione behoort. Uitgangspunt is dat de IC bedden voor maximaal 30% voor Corona-patiënten wordt bezet.
IC bezettingsgraad vergeleken
Dat betekent bijvoorbeeld voor het tot Zone Oranje behorende Valle d'Aosta, in het uiterste noordwesten, dat maar 6 Corona-patiënten op de totaal 20 tellende bedden IC 'mogen' liggen. Bij Valle d'Aosta zijn dat er nu 17, aldus Lab24.
Vergelijk je de bezettingsgraad van de kleinste IC beddencapaciteit van Valle d'Aosta met de grootste IC beddencapaciteit (1036) van Lombardia waar nu 903 van de 1036 bedden bezet worden door Corona-patiënten, dan zie je een bezettingsgraad vergelijkbaar is: 85% versus 87%.
In het per 18 november tot Zone Rood verklaarde Abruzzo zijn 65 van de 148 IC-bedden bezet door Corona-patiënten (44%).
Kleur zegt niet alles over de IC
Bezettingsgraad van de IC zegt echter niet alles. Calabria (Zone Rood) zit bijvoorbeeld op dit moment met 46 van de 152 bedden precies op de 30%.
Er zijn een aantal regioni die het qua bezettingsgraad 'goed' doen, dus onder de 30%. Neem het tot Zone Oranje behorende Friuli Venezia Giulia. Daar zijn op het moment van schrijven 49 van de 175 IC-bedden bezet met Corona-patiënten (28%).
In het tot Zone Geel behorende Molise zijn 7 van de 30 IC-bedden bezet door Corona-patiënten (23%).
RT cijfers
Het Rt (reproductiegetal) toont aan hoeveel mensen gemiddeld besmet worden door één patiënt. Bij een RT van rond de 1 blijft het aantal besmettingen ongeveer gelijk. Is het lager, dan daalt het aantal besmettingen; is het hoger dan stijgt het aantal.
Er is op het moment van schrijven maar een regione die een Rt van 1 heeft, en dat is Sardegna. Voor het net tot Zone Rood overgegane Abruzzo is dat 1,35. Het eerder beschreven (rode) Valle d'Aosta is 1,5 en (rode) Lombardia is 1,61. De Rt waarde is in Nederland net onder de een gezakt.
Maatregelen horend bij code geel, oranje, rood
In hoofdlijnen komen de maatregelen om het Coronavirus in te dammen neer op het volgende:
CODE GEEL
Bij Zona Gialla is sprake van een rischio moderato, bescheiden risico. De hierbij horende maatregelen zijn op hoofdlijnen:
- coprifuoco, avondklok, tussen 22h en 05h
- bars en restaurants mogen tussen 05h - 18h open zijn. Maximaal 4 personen aan een tafel, tenzij het een huishouden betreft. Consegna a domicilio, thuisbezorging, en cibo da asporto, afhaalmaaltijden, blijven mogelijk tot 22h
- winkelsluiting in winkelcentra in weekend, zon- en feestdagen m.u.v. apotheken, supermarkten, kiosken en tabakswinkels
- thuisonderwijs voor de middelbare school en hogescholen/universiteiten m.u.v. eerstejaars en werkpractica
- maximaal 50% bezetting van openbaar vervoer m.u.v. de schoolbussen
- sluiting zwembaden, theaters, musea, bioscopen en sportscholen. Sportcentra blijven open
- sluiting van scommesse, giochi e videogiochi, gok- en speelautomaten, in bars en tabakswinkels
- nadrukkelijk advies om niet bij anderen op bezoek te gaan
De Rt-waarde in de gele zones is maximaal 1,5. Je mag de regione-grenzen wel over, mits de aangrenzende regione dezelfde kleur heeft.
CODE ORANJE
De bij Zona Arancione, Code Oranje, is er sprake van elevata gravità, verhoogde ernst. De bij de kleur oranje horende maatregelen zijn gelijk aan die van Code Geel met aanvulling van:
- verbod om van de ene naar de andere regione of gemeente te gaan m.u.v. werk, studie, gezondheid of het verkrijgen van diensten die niet in de eigen gemeente beschikbaar zijn
- restaurants en bars zijn gesloten. Afhaal/bezorgservice mag wel tot 22h
CODE ROOD
De bij Code Rood, Zona Rossa, is er sprake van massima gravità, de grootste ernst. De bij deze kleur horende maatregelen zijn gelijk aan die van Code Geel en Oranje met aanvulling van misure ancora più restrittive, nog meer beperkende maatregelen:
- je mag je huis niet uit met uitzondering van noodzakelijke activiteiten op het gebied van werk, studie, gezondheid
- winkels en schoonheidssalons zijn gesloten m.u.v. de supermarkt, apotheek, kappers en wasserijen
- thuiswerken verplicht m.u.v. indien aanwezigheid noodzakelijk is bij openbare dienstverlening
- thuisonderwijs voor middelbare scholen en hoger onderwijs. Alleen de studie medicijnen met bijbehorende practica gaan door
- sluiting sportcentra. Je mag wel individueel sporten in de omgeving van je huis
- je dient ten allen tijde voorzien te zijn van de autocertificazione, een formulier dat verklaart waar je naartoe onderweg bent
Bekijk ook de andere artikelen over het Corona-virus
Lees ook de ander artikelen over het Corona-virus met links naar de overzichten van besmettingen, groottes van de province etc.