Op donderdag 3 februari 2022 berichtten de persbureaus en landelijke media dat er voor toeristen die naar Italië op vakantie gaan, versoepelingen zijn. Niet alleen mensen met 3G zijn welkom, maar ook mensen met 2G kunnen hun vakantie door laten gaan. En daarmee wordt tijdelijk de laatste hobbel omzeild.
Goed nieuws dus voor de toerisme-industrie die hiervoor flinke druk moest uitoefenen. E.e.a. moet nog worden bekrachtigd maar dat is een kwestie van een enkele dag. Voor zover nu duidelijk gaat het in vanaf 7 februari. Een fijne tegemoetkoming aangezien vaccinaties elders in Europa 9 maanden geldig zijn, terwijl Italië 6 maanden aanhoudt.
De informatie staat nog niet op de website van de Italiaanse regering gepubliceerd omdat de maatregel nog niet is bekrachtigd. Vergelijk de status op het moment van schrijven met de maatregelen die in Nederland bekend worden gemaakt voordat een persconferentie wordt gehouden. Kranten die er al over berichten zijn o.a. La Stampa, La Repubblica en Milano today
Een cambio di rotta, een koerswijziging, die noodzakelijk was om het toerisme niet te strozzare, nek om te draaien. Menig Italië-liefhebber slaakt een zucht van verlichting. Ook met 3G kunnen ze overnachten in een hotel. Ook heeft Italië de restrictie op het type vaccin waarmee iemand is gevaccineerd losgelaten.
Met ingang van 1 februari 2022 was de verplichting er al af om een negatieve antigeen- of PCR-test te kunnen overleggen als je Italië binnen gaat.
Ook met 3G welkom in Italië
Je kunt (waarschijnlijk) vanaf 4 februari 2022 of anders kort erna ook met een Basis Pas (3G) terecht in hotels en restaurants. Je moet dus gevaccineerd of genezen zijn of een negatieve Antigeen-test kunnen overleggen, niet ouder dan 48 uur. Of niet ouder dan bij 72 uur indien PCR-test (test moleculare).
Verschil Basis Pas en Green Pass Rafforzato
De Basis Pas betekent dat je een groen vinkje in de Coronavirus app hebt. Dat vinkje krijg je zowel bij vaccinatie, als bij genezing van Covid, alsook bij een negatieve uitslag van een Antigeen of PCR test. Kortweg: 3G: gevaccineerd of genezen of getest.
De Green Pass Rafforzato geeft ook een groen vinkje in de Coronavirus app. De uitslagen van een antigeen- of PCR-test doen er hierbij niet toe.
Kortom: 2G: gevaccineerd of genezen.
Waar kun je PCR- of Antigeentest doen in Italië?
Een antigeentesten kun je in Italië doen bij de apotheek. Voor een PCR-test moet je een afspraak maken in een kliniek. Zie ons eerder gepubliceerde artikel over waar je een coronatest in Italië kunt doen.
Je moet nog wel rekening houden met een aantal maatregelen:
- Iedereen van 12 jaar en ouder moet dus een bewijs kunnen overleggen. Hetzij in de Basispas (2G) hetzij in de vorm van de Super Green Pass / Green Pass Rafforzato (3G). De internationale QR code moet een groen vinkje geven. Attenzione: De laatste vaccinatie bij de Super Green Pass moet uiterlijk veertien dagen voor vertrek hebben plaatsgevonden óf je bent hersteld van Covid en hoeft niet meer in thuisisolatie te zijn.
Is de vaccinatie ouder dan 6 maanden, dan geldt de Basis Pass met dus de testverplichting. - Ga je naar Italië moet je voor vertrek de Digital Passenger Locator Form in (dPLF) hebben ingevuld. Deze moet je kunnen overleggen bij controle.
- Ben je niet gevaccineerd of heb je geen herstelbewijs dat maximaal 6 maanden oud is, dan moet vijf dagen in quarantaine. Italië zet alles op alles om de besmettingscijfers laag te houden. Als je na vijf dagen negatief test, mag je uit quarantaine.
Op dit moment dringen diverse regioni er bij de regering op aan om de vaccinatiegeldigheid voor toeristen op te rekken van 6 naar 9 maanden. Incrociamo le dita, laten we duimen, dit zou fijn nieuws zijn voor wie met pubers op vakantie in Italië wil. De versoepeling die op 3 februari wereldkundig is gemaakt, is een stap in de goede richting.
Op de website van de Rijksoverheid vind je waar je een PCR- of Antigeentest in Nederland kunt laten doen. Lees ook het Italie.nl artikel waar je in Italië een PCR- of Antigeentest kan laten doen.
Tip: ben je lid van de ANWB, dan krijg je aanzienlijke korting op het doen van een PCR-test.
Eisen mondkapje in Italië
- Je moet ook ook all’aperto, in de buitenlucht, een mascherina op. Dit geldt ook voor Zone Wit. Op het moment van schrijven wordt opschorting van deze maatregel besproken.
- Het mondkapje moet van het type FFP2 zijn
- Het FFP2 mondkapje is ook verplicht in alle vervoersmiddelen
Coronavirus update volgens het Italiaanse dashboard
Op het moment van schrijven (31-1-2022) kleurt Italië als volgt:
- Zone wit, 3 regioni: Umbria, Basilicata, Molise
- Zone geel, 12 regioni: Liguria, Lombardia, Trentino Alto Adige, Veneto, Emilia Romagna, Toscana, Le Marche, Lazio, Sardegna, Puglia, Campania, Calabria
- Zone oranje, 5 regioni: Valle d'Aosta, Piemonte, Friuli Venezia Giulia, Abruzzo, Sicilia
- Zone rood: geen enkele regione
De regioni (gewesten) maar ook de province (provincies) zelf mogen extra maatregelen en inperkingen opleggen als ze dit nodig achten.
NB: het gaat bij de Zones Wit, Geel, Oranje, Rood om de door de Italiaanse overheid bepaalde kleurzones. Dat staat dus los van het reisadvies van de Nederlandse Rijksoverheid. En het staat los van de kleuren op het Europese Coronadashboard.
De Rijksoverheid bestempelt Italië als geel gebied. Lees meer over wat de maatregelen zijn die horen bij Zone Wit, Geel, Oranje en Rood.
Je moet je Green Pass Rafforzato in Italië overleggen als je een hotel of accommodatie in gaat, bij het openbaar vervoer, bij bijeenkomsten, bij musea, kuuroorden. Voor alle zekerheid kun je ook nog de laatste maatregelen bekijken en de Engelstalige vragenlijst doorlopen van de Italiaanse overheid.
Bij thuiskomst in Nederland
Kom je terug uit Italië, doe dan voor de zekerheid een zelftest, ook als je volledig gevaccineerd bent of al Corona hebt gehad. Dit is het advies van de Rijksoverheid.
Bekijk ook de andere artikelen over het Corona-virus
Lees ook de ander artikelen over het Corona-virus met links naar de overzichten van besmettingen, groottes van de province etc.