Vanaf 7 juni behoren 7 Italiaanse regioni tot Zone Wit. De overige 13 regioni behoren nog tot Zone Geel. De coprifuoco, avondklok, verschuift voor heel Italië naar middernacht.
In Sardegna, Molise en Friuli Venezia Giulia is de avondklok al afgeschaft. Naar verwachting wordt de avondklok over twee weken helemaal wordt afgeschaft in Italië. Mogelijk gaan daar een aantal witte regioni nog op vooruit lopen. Maareh.... hoe zit het nou met op vakantie gaan naar Italië?
Regioni met Zone Wit
Om tot Zone Wit over te gaan, dient gedurende drie weken het aantal besmettingen minder dan 50 per 100.000 inwoners te zijn. De volgende regioni is dat gelukt:
In het noordoosten:
- Friuli Venezia Giulia
- Veneto
In het noordwesten:
- Liguria
Midden Italië
- Umbria
- Abruzzo
Zuid Italië
- Molise
Eilanden:
- Sardegna
Naar verwachting worden Lazio, Lombardia, Piemonte, Puglia en Emilia Romagna vanaf 14 juni Zone Wit. Vanaf 21 juni geldt dat voor Toscana, Le Marche, Campania, Calabria, Sicilia. Als allerlaatste verwacht men dat Valle d’Aosta overgaat van Zone Geel naar Zone Wit. Opvallend, aangezien deze regione in het verleden het langste de beste cijfers liet zien.
Coronavirus regels en beperkingen
Bij de regioni met Zone Wit mag je buiten met meerdere mensen aan een tafel zitten. Binnen geldt nog een maximum van zes personen. Voor de horeca gelden geen beperkingen op het gebied van sluitingstijden. Belangrijkste regels van mondkapjes en 1 meter afstand blijven.
Naar verwachting vervalt op niet al te lange termijn, waarschijnlijk per 1 juli, het laatste divieto, verbod, namelijk dat om weer te mogen ballare, dansen. Niet te vroeg juichen; je hebt er een green pass voor nodig, en daarvoor moet je nou eenmaal bij je Italiaanse huisarts of prikinstantie zijn...
Mag je op vakantie naar Italië?
Italië heeft haar grenzen per 15 mei jl. geopend voor toeristen. Er geldt geen quarantaine na binnenkomst. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft vooralsnog alleen Sardinië afgeschaald naar Code Geel, hetgeen staat voor ‘Let op veiligheidsrisico’s.’ De overige regioni zijn vooralsnog nog steeds Oranje ‘Noodzakelijke reizen’, zo is te zien in de Nederlandse reisapp. Dit geldt ook voor de doorreislanden voordat je in Italië bent.
Wat moet je bij je hebben op vakantie in Italië?
Ga je op dit moment tóch naar Italië, dan zul je een negatieve PCR (tampone molecolare) of antigeen (antigenico) test moeten laten zien die niet ouder is dan 48 uur. Dit geldt voor kinderen vanaf twee jaar. Doe de test voor vertrek!
Sommige luchtvaartmaatschappijen hanteren aanvullende voorwaarden; lees dus goed wat zij aangeven.
Ben je gevaccineerd, dan wordt dat op dit moment nog niet geaccepteerd aan de grens. Eenmaal in Italië geeft het je wel de vrijheid om tussen regioni te reizen.
Zorg dat je hoe dan ook het zelfdeclaratie formulier ingevuld op zak hebt.
Bewijs Coronavirus vaccinatie
Heb je de coronavirus vaccinatie gehad, dan kun je helaas niets met je Nederlandse Registratiekaart coronavaccinatie. Het papier heeft geen officiële waarde en geldt niet als bewijs. Ook de vermelding van je vaccinatie op ‘mijn RIVM’ heeft internationaal geen waarde als vaccinatiebewijs. Datzelfde geldt voor het gele boekje, oftewel je vaccinatiepaspoort.
Het is wachten op het Europese Coronapaspoort. Echter nu blijkt dat vaccinaties in Nederland beperkt zijn doorgevoerd in Mijn RIVM, rijst de vraag hoe het Europese Coronapaspoort straks wel de juiste data kan bevatten...
Hoe doet Italië het qua coronavirus op Europees Niveau?
Kijk je naar de Europese coronavirus overzichtskaart, dan zie je dat Nederland en België nog donkergekleurd zijn, dus met een hoge besmettingsgraad. Italië staat er op die kaart, met uitzondering van de zuidelijk gelegen regioni Basilicata en Calabria, goed voor. Molise is, op moment van schrijven, zelfs groen.
Het doel in Italië is om per september 80% van de bevolking te hebben gevaccineerd. Daartoe behoren ook de 12-15 jarigen. In totaal zouden dan 54,3% van de Italianen zijn gevaccineerd.
Hoe zit het bij terugkomst van vakantie in Italië?
Doe je op dit moment (7 juni 2021) een twee minuten durende test op de website van de Rijksoverheid, vertelt deze je, dat je om Nederland in te komen ná een vakantie in Italië, moet beschikken over een negatieve PCR test. Bovendien moet je bij thuiskomst tien dagen in quarantaine. Doe je na dag 5 een test, kun je de quarantaine verkorten als de test negatief is.
Als je de cijfers van Nederland vergelijkt met die van Italië en de rest van Europa, is dit niet uit te leggen... Sterker nog: de cijfers in Nederland zijn beduidend slechter dan in Italië en de doorreislanden Duitsland en Oostenrijk. De logica is dan ook ver te zoeken.
Alle ogen én hoop zijn nu gericht op de invoering van het Europese Coronavirus paspoort. De vraag us of de eerder gecommuniceerde invoerdatum van 20 juni wordt gehaald. Op dit moment wordt al gesproken over 1 juli als invoerdatum.
Bekijk ook de andere artikelen over het Corona-virus
Lees ook de ander artikelen over het Corona-virus met links naar de overzichten van besmettingen, groottes van de province etc.