Wie op wintersport is of gaat, volgt het nieuws over de sneeuwchaos in de Alpen op staande voet. Er is dusdanig veel sneeuw gevallen dat er aanzienlijke problemen zijn in een groot deel van de wintersportgebieden in Frankrijk, Zwitserland en Oostenrijk. Op het telegiornale, nieuws, is te zien dat wegen in de Alpen niet meer begaanbaar zijn en dat dorpen zijn ondergesneeuwd. Er is extreem pericolo di lavanghe, lawine-gevaar. Maar hoe zit het dan met de sneeuwcondities in Italië?
Opvallend genoeg lijkt de situatie voor wie op wintersport is momenteel mee te vallen in de Alpen in Italie. Je kunt zowel in het noorden skiën, maar ook in midden Italie en zuid Italie. Er wordt van vrijdag 26 op zaterdag 27 januari wel veel neve, sneeuw, verwacht, aldus de weersvoorspelling. De perturbazione, storing, zal vooral voor veel sneeuw zorgen in de regioni Piemonte en Lombardia. In de Alpi sudoccidentali, zuidwestelijke Alpen, zal de sneeuwgrens liggen op zo'n 500-700 meter. In het westelijk deel van de Alpen zal de sneeuwgrens liggen op circa 700-800 meter; in de rest van de Alpen ligt de sneeuwgrens boven de 900-1100 meter.
Het bollettino della neve, sneeuwbericht, toont vooralsnog prima ski-condities. Maar niets zo veranderlijk als het weer natuurlijk. Houd daarom goed de previsioni, weersvoorspelling, in de gaten. En raadpleeg indien nodig onze handige woordenlijst over het weer.
Vorige week was het ook raak: er gold een allerta meteo, weeralarm, voor het hele land in verband met de venti di burrasca, stormachtige wind, en de bufere di neve, sneeuwstormen. Dat was op hetzelfde moment dat Nederland werd geteisterd door de storm die in Italie bekend stond als tempesta Friederike.
Kouderecord in Italie
De meest extreme weersomstandigheden in Italie waren vooralsnog in februari 1956. Italie werd overspoeld door een ondata di gelo, vrieskoude-golf. Numerosi record climatici, heel wat klimaatrecords, sneuvelden. In tegenstelling tot 1929, waar met name het noorden en midden te maken hadden met de vrieskou, werd in 1956 heel het penisola, schiereiland, van noord tot zuid, bevangen door de vrieskou.
In Roma werd de sneeuw aanvankelijk nog met plezier ontvangen, maar gaandeweg werd het openbare leven compleet ontwricht. Dat gebeurde ook in Puglia en in Napoli [Napels] in het zuiden en zelfs in Cagliari op Sardegna. Het leverde unieke beelden op, maar ondertussen werd er hard gewerkt door het aangerukte esercito, leger, en hulptroepen uit Duitsland om paesi isolati, ingesneeuwde dorpjes, te helpen. In het noorden, op de pianura padana, Povlakte, vroor het 15 graden onder nul. In Torino Caselle gaf de termometro op 2 februari een temperatuur aan van 21,8 graden onder nul; in Milano Malpensa werd een dag later 17,8 graden onder nul gemeten.
Italie was van noord tot zuid sommerso dalla neve, bedekt door de sneeuw. In Napoli [Napels] Napoli, was het in die dagen -4,5° (normaliter is het tussen de 7 en 13 graden), in Palermo was het nul graden (normaliter tussen de 9 en de 15 graden) en in Brindisi in de regione Puglia vroor het licht met 1,6 graden onder nul. Dat lijkt niks, maar als je weet wat de temperatuur normaliter doet, dan snap je de consternatie. Zelfs op Lampedusa, het eilandje onder Sicilië, sneeuwde het.