Een half uurtje ten zuiden-oosten van de Noord-Italiaanse stad Trento ligt het skigebied van Alpe Cimbra. Het bestaat uit drie località, plaatsen: Folgaria, Lavarone en Luserna. In de eerste twee plaatsen kun je skiën, in Luserna kun je sci di fondo, langlaufen, beoefenen. Het skigebied maakt deel uit van Skirama Dolomiti Adamello Brenta; met de bijbehorende skipas kun je op skisafari in meerdere plaatsen. Maar je kunt natuurlijk ook een (goedkopere) gebiedspas kopen als je besluit op een en dezelfde plek te blijven
104 kilometers piste
Alpe Cimbra - Folgaria Lavarone is met zijn 104 kilometers aan pistes uitgestrekt. De pistes zijn er lang en breed zodat je mooi aan je carve-techniek kunt werken. Er zijn ook steilere pistes; het US Ski-team heeft Alpe Cimbra-Folgaria niet voor niets als sede ufficiale degli allenamenti, officieel trainingscentrum, in Europa uitgekozen. In totaal kent Alpe Cimbra – Folgaria zo’n 43 skipistes; in Lavarone liggen er ook nog 23.
In Luserna kun je niet skiën, maar wel actief zijn met sci di fondo, langlaufen, maar je kunt er ook op pad gaan met sleddogs, sneeuwschoenwandelen en andere activiteiten in de sneeuw. Leuk détail is dat ze in Luserna een eigen taal spreken die alleen zíj verstaan. Mogelijk dat de taal behouden is gebleven doordat Luserna wat meer afgelegen ligt dan Folgaria en Lavarone.
Uitvalsbasissen Alpe Cimbra - Folgaria
Bij Alpe Cimbra zijn er vijf uitvalsbasissen waar je de piste op kunt. Het zijn vooral kleine plaatsjes met alleen hotels. Wil je wat meer vertier, kies je voor Folgaria, dat op het laagste punt ligt, op 1169 m. In het aardige, langgerekte plaatsje kun je lekker struinen langs winkeltjes, barretjes en restaurants; om te gaan skiën pak je de auto of skibus. Je bent binnen 5-10 minuutjes bij de pistes.
Kies je als uitvalsbasis Fondo Grande of Fondo Piccolo, dan slaap je aan de piste. Hier worden ook veel activiteiten georganiseerd voor de più piccoli, allerkleinsten. Vanuit de kernen Costa, Francolini en Serrada kun je ook met de skilift de pistes op.
Alpe Cimbra Folgaria Lavarone was vroeger Oostenrijks maar is nadat het werd ingelijfd bij Italië Italiaanstalig geworden/gebleven. Je merkt het ook aan de gerechten als je op de piste of in je hotel gaat eten.
Overwegend rode en blauwe pistes
Het skigebied van Folgaria heeft 21 blauwe, 17 rode en 4 zwarte pistes. Lavarone, het andere dorp dat ook deel uitmaakt van Alpe Cimbra, is vanuit Folgaria bereikbaar per skibus en heeft op zijn beurt 18 blauwe, 3 rode en 1 zwarte piste.
Wat in het skigebied van Alpe Cimbra opvalt, is dat er op een aantal pistes een tapis roulant is dat je op licht hellend vlak een stukje naar boven brengt. Wat ook opvalt is dat de seggiovie, stoeltjesliften, in het gebied niet zijn voorzien van een kap. Ze zijn overbodig aangezien het amper waait in het gebied.
Op tal van punten kun je ver kijken; je ziet zelfs het Lago di Caldonazzo liggen:
Activiteiten in de sneeuw
Het leuke van het skigebied Alpe Cimbra is dat de omgeving zich ook voor iets anders leent dan alleen sci alpino, skiën. Zo kun je er o.a. ook langlaufen, op pad met sleddogs of fat bike. Ook liefhebbers van sci d’alpinismo, toerskiën, komen hier aan hun trekken, net als liefhebbers van een ciaspolata, sneeuwschoenwandeling. Divertimento sulla neve, sneeuwpret, genoeg dus.
Rijd je bij Folgaria vijftien autominuutjes omhoog, kom je op Passo Coe [spreek uit: kô-i], een glooiende hoogvlakte (1850 meter) waar overdag heel wat jonge gezinnen rondstruinen. Je komt er overigens ook met de impianti, skiliften. Het is er ’s zomers en ’s winters heerlijk wandelen. Bambini vermaken zich er ’s winters opperbest met een slittino, sleetje. Ouders gooien een picknick-kleed op de sneeuw, genieten er van het stralende zonnetje en houden zicht op de kroost. Die vinden het maar wat spannend als ze Base Tuono ontdekken...
Raketbasis Base Tuono
Die bambini vinden het spannend als ze de voormalige raketbasis Base Tuono ontdekken, vooral omdat er zich 3 missili, rakketten, bevinden. Die staan er fier overeind sinds de guerra fredda, Koude Oorlog; de militaire basis was tussen 1966 en 1978 in gebruik door de NATO. Inmiddels is het een museum, wat echter alleen ’s zomers te bezoeken is. Je moet overigens goed kijken om de met hekken omheinde basis te ontdekken; de rakketten zijn door hun verde marcio, schimmelgroene, kleur maar lastig te ontwaren tussen de dennenbomen. Ook 's avonds als je gaat sneeuwschoenwandelen moet je moeite doen het te vinden:
Even verderop ligt een fondo, een kunstmatig meertje, waaruit het water wordt gepompt voor de sneeuwkanonnen. Dat maakt dat je van november tot half april kunt skiën in Alpe Cimbra: Folgaria – Lavarone. 's Zomers is het een geliefd plekje, al kun je er niet in zwemmen.
Buiten het het hoogseizoen zijn er tal van speciale aanbiedingen; je vindt deze op de website van Skirama Dolomiti. De promozioni, aanbiedingen zijn zowel voor Alpe Cimbra Folgaria Lavarone als voor de andere zeven skigebieden die deel uitmaken van het comprensorio. Voor alle skigebieden geldt overigens dat ze sneeuwzeker zijn.
Forten
Als je door Trentino rijdt zie je links en rechts van de (snel)weg heel wat forten, of wat er van over is. Veel van de forten blijken onderdeel uit te maken van een ingenieus verdedigingssysteem van begin 19e eeuw. Het gebied behoort op dat moment nog tot Oostenrijk en de forten worden gebouwd met oog op het op handen zijnde scontro, conflict, met Italië. Er volgen helaas talrijke combattimenti, gevechten, waarbij velen het leven laten.
In Alpe Cimbra liggen meerdere fortezze austro-ungariche, Oostenrijks-Hongaarse forten: Forte Luserna, Forte Belvedere, Forte Cherle, Forte Sommo Alto en Forte Dosso delle Somme. De forten beschikken in die tijd over corrente, elektriciteit, acqua potabile, drinkwater, en zelfs ascensori, liften. Ook is er onderlinge communicatie mogelijk, niet alleen met morse en lichtsignalen maar ook met telefoon. ’s Zomers kun je op trekking van fort naar fort wandelen; ’s winters kom je er bij de skipiste eentje tegen, tenminste als je de ski’s uitdoet en te voet een stukje omhoog klimt.
Forte Sommo alto
Als je bij Fondo Grande de seggiovia, stoeltjeslift, omhoog pakt en richting Ortesino skiet, kom je langs het Forte Sommo Alto. Je moet hiervoor iets afwijken van de piste om vervolgens te voet een stukje naar boven te klauteren. Vervolgens sta je oog in oog met Forte Sommo Alto, een indrukwekkend, vervallen posto a controllo, controlepunt, uit 1907. Je kunt het fort zelfs betreden.
Forte Sommo Alto dient samen met zeven andere forten als verdedigingswerk. Alleen de muren staan nog; je ziet de kogelgaten nog zitten en ook de gaten voor de loop van de mitragliatrice, machinegeweer. Verder is het fort na de oorlog ontmanteld: al het ijzer en hout is verwijderd o.a. om te dienen voor de ferrovie, spoorlijnen. Dit is ook het lot van andere forten die zijn verworden tot ruïnes. Jammer, maar het maakt ze niet minder indrukwekkend.
Als je in gesprek gaat met de locals, zul je merken dat de Grande Guerra, Eerste Wereldoorlog, nog enorm leeft in dit gebied. Ben je geïnteresseerd in storia, geschiedenis, dan is een bezoek aan le grandi fortezze, de verdedigingslinie, bijzonder interessant.
Hoe kom je bij Alpe Cimbra: Folgaria- Lavarone
Er zijn meerdere manieren om naar het skigebied Alpe Cimbra te gaan. Ga je met de auto, rijd dan over de Brenner (de A22) en volg na Trento de borden naar de plaatsen Folgaria, Lavarone en Luserna. Folgaria ligt op zo’n half uur autorijden vanaf Trento; een half uur verder ligt Lavarone en 15 autominuten na Lavarone ben je in Luserna.
Ga je met het vliegtuig, ligt het vliegveld van Verona het meest gunstige. Je kunt ook vliegen op Treviso in Veneto of op Bergamo. Vlieg je op Innsbruck en besluit je een auto te huren, houd er dan rekening mee dat je controleert of je met de huurauto de grens over mag.
Meer informatie weten over Alpe Cimbra Folgaria Lavarone
- Meer informatie over skigebied Alpe Cimbra Folgaria Lavarone
- Meer informatie over Skirama Dolomiti op Italie.nl
- Lees ook Claudia's ervaringen in de de andere skigebieden van Skirama Dolomiti