De 2024 lijst met 50 beste Italiaanse restaurants ter wereld buiten Italië is weer bekend gemaakt. Het beste Italiaanse restaurant ter wereld vind je in Parijs. Maar ook in Nederland zijn er 2, net als in België.
De hoogste classificering van Nederland en België valt ten deel aan Senzanome in Brussel. Die staat op de 11e plek. Pianeta Terra in Amsterdam staat op de 23e plek. Gellius in Knokke-Heist op de 35e en Aroma in Vaassen op de 43e.
Senzanome – Brussel
Het stijlvolle restaurant Senzanome van Giovanni Bruno ligt in een van de mooiste wijken van Brussel. Stijlvol, strak, zachte tinten, licht, geen linnen op tafel. Giovanni wordt ook wel gezien als een van dé vaandeldragers van de vera cucina italiana in België. De chef doet er alles aan om dat uit te dragen, maar wel met een eigen handtekening. Met een mooie wijnkaart en bediening die zowel professioneel als hartelijk is. Senzanome prijkt het langste op de lijst: ook in 2019, 2022 en 2023.
Pianeta Terra - Amsterdam
Drijvende krachten achter Pianeta Terra zijn Fabio Antonini en Laura Martini. Ze maken vooral gebruik van kleine producenten die duurzaam en milieuvriendelijk werken. Het levert una cucina di gusto, een smakelijk geheel, op waarbij zowel vlees als vis op de kaart staan. Ovviamente, uiteraard ontbreekt de pasta niet. Net als goede wijnen, een kundige en hartelijke bediening in een prettige omgeving. In 2022 en 2023 stond Pianeta Terra als enige Italiaanse restaurant in Nederland op de lijst.
Gellius – Knokke-Heist
Dat 1+1 gelijk is aan 3 blijkt uit de samenwerking tussen de moderne kunst galerie Gianni Piretti en chefkok Alessandro Breda. Wekelijks komen producten uit Italië om in de keuken van Gellius te worden omgetoverd tot verfijnde gerechten. Je kunt kiezen uit percorsi degustazione, een wandeling door de kaart van 5, 7 of zelfs 9 gangen. De jury was vooral onder de indruk van de percorso vegetale, plantaardige variant. Een bijzonder grote cantina, wijnkelder, en professionele bediening maken het geheel af.
Aroma – Vaassen
Verrassende nieuwkomer in deze bijzondere lijst is het pas 2 jaar oude restaurant Aroma. Chefkok Pasquale Carfora zorgt samen met Elisa Leune dat je een verfijnde Italiaanse smakenreis maakt. Pasquale weet de essentie van traditionele gerechten te voorzien van zijn unieke, creatieve handtekening. Daarbij maakt hij ook gebruik van regionale ingrediënten uit de Veluwe. Je kunt rekenen op een verfijnde keuken en correcte maar niet stijve bediening. Aroma prijkt ook de 89e plaats van de culinaire jaargids Lekker 500.
Samenstelling lijst van 50 beste restaurants ter wereld buiten Italië
De beoordeling van de restaurants is in handen van 150 onafhankelijke inspecteurs die de restaurants anoniem bezoeken. Ook geven zo’n 200 experts hun input aan de lijst met 50 beste Italiaanse restaurants ter wereld buiten Italië.