Er zijn in Italië heel wat mensen en organisaties die op durven te staan tegen de maffia. De initiatieven zijn uiteenlopend. Maar getuigen stuk voor stuk van lef.
Ter gelegenheid van het verschijnen van het boek 'Van Capo tot CEO' van Jan-Joost Kroon waarbij hij de succesvolle werkwijze maffia onder de loep neemt om er lessen uit te trekken voor de bedrijfsvoering van een bedrijf.
vroegen we onze bezoekers welk antimaffia-initiatief hen het meeste aansprak. Libera Terra werd meermaals genoemd, maar er zijn ook andere initiatieven. We delen de inzendingen graag met je.
© Foto: Mahdi rRzaei op Unsplash
Libera terra
"Ik vind het volgende anti-maffia-initiatief (Libera Terra) mooi omdat dit goederen die werden geconfisqueerd op de maffia worden terug gegeven aan het volk voor sociaal hergebruik.
Dit is voortgekomen uit een groep jongeren (Libera) die de overheid hiertoe in 1995 opriepen. In 1 jaar tijd werden ruim 1 miljoen handtekeningen verzameld, hetgeen een jaar later de wet tot resultaat had.
Italië was het eerste land in Europa met een wet op het sociaal hergebruik van eigendommen in beslag genomen op de georganiseerde misdaad.
Libera Terra is de naam waaronder 9 coöperaties samenwerken op hun producten op een eerlijke, ecologische verbouwen op geconfisqueerde boerderijen. Deze coöperaties zijn sinds 2001 ontstaan sinds de wet het toekennen van deze gronden heeft gemaakt.
De coöperaties werken samen met de lokale gemeenschappen en betrekken landbouwers die werken volgens dezelfde principes ook bij de organisatie. Ik koop dus soms deze producten, vaak pasta."
Jeroen Casatelli
Groepsfietstocht Palermo
"Giovanni Falcone en Paolo Borsellino, twee anti-maffia rechters die 360 maffialeden wisten te veroordelen, werden op brute wijze vermoord.
Als eerbetoon en nagedachtenis aan deze helden kun je een Anti-mafia groepsfietstour door Palermo maken. De moorden zette het Siciliaanse volk ertoe aan om tegen de maffia te reageren. Je ontdekt met deze groepsfietstocht hoe Palermo geneest van wonden die zijn toegebracht door maffiageweld dat in 1992 een hoogtepunt bereikte met bloedbaden.
Ik vind het bovenstaande anti-maffia-initiatief mooi omdat: je hoort hoe anti-maffia-campagnevoerders werden geïnspireerd om collectieve actie te ondernemen. Je wordt geïnspireerd als je hoort hoe jonge mensen zich vandaag de dag nog steeds inzetten voor het verbeteren van de samenleving en voor verandering door vrijwilligerswerk te doen in anti-maffia bewegingen zoals Libera en Addiopizzo. "
Herman Nieuwenhuis
Addiopizzo
"Ik kwam onlangs in een gesprek de volgende beweging tegen: Addiopizzo. Ik was ervan onder de indruk.
Sinds 2004 is Addiopizzo actief in Palermo en Sicilië om een culturele revolutie tegen de maffia te promoten. Individuele en collectieve verantwoordelijkheid, participatie, vrijheid, jeugdleiderschap, solidariteit en sociale rechtvaardigheid zijn de waarden waarin Addiopizzo zich herkent.
De actiestrategie van Addiopizzo is gebaseerd op drie hoofdgebieden van interventie:
- kopen bij bedrijven die 'nee' hebben gezegd tegen maffia
- slachtofferhulp
- sociale inclusie
Mieke Schepens
Maffiabestrijding in de schoolbanken
"Ik vind het volgende anti-maffia-initiatief mooi, omdat het me doet denken aan Vieste waar we in mei waren. Op een basisschool stond de tekst: Si combatte la maffia a partire dei banchi di scuola. Oftewel: de maffia wordt bestreden vanaf de schoolbanken.
Navraag bij het schoolhoofd ter plaatse bevestigde het vermoeden dat veel kinderen al in de hoogste klassen van de basisschool van school gaan en gaan 'werken' bij de Maffia."
Anne Miedema
Roberto Saviano
"Ik vind het anti-maffia-inititatief van Roberto Saviano enorm inspirerend, maar vooral gedurfd. Roberto Saviano is een Italiaanse journalist die met zijn artikels en zijn boek Gomorra probeert om de praktijken, structuren en handelswijzen van de Italiaanse maffia aan het licht te brengen.
Ik vind hem geweldig omdat hij dit met gevaar voor eigen leven doet. Hij wordt constant beschermd en leeft ergens anoniem en afgelegen. Ondanks dit zet hij zijn strijd voort en probeert hij mensen (zoals ik) op de hoogte te stellen van de maffia en haar praktijken. Daar heb ik veel respect voor en ik steun hem dan ook door veel van zijn artikelen en posts online te delen.
Roberto Saviano focust op de Camorra, de maffiatak in Campania met als thuisgebied Napoli. De Camorra is de meest succesvolle maffiatak di Italia en daarom is het noodzakelijk dat mensen zoals Saviano deze maffiosi proberen tegen te houden."
Giulio Peters
Anti-Maffia museum
"Ik vind het Museo Antimafia in Corleone een prima initiatief. Niet alleen voor de toeristen, maar ook voor de mensen uit Corleone, Sicilië en Italië in het algemeen. Men kan daar zien dat de Maffia toch veranderen moet en de jeugd kan daardoor beter op de goede weg bezig zijn."
Wim Besemer
Protestmars
"Mijn vrouw en ik waren in Palermo na de aanslagen op Falcone en Borsellino en kwamen terecht in de spontane protestmars van de burgerbevolking aldaar tegen het Maffia geweld. Ondanks de hitte hadden we kippenvel op onze armen en waren diep ontroerd door de getoonde moed van deze gewone mensen. Bij Sicilië denken veel mensen vaak als eerste aan de Maffia. Het doet onrecht aan de bevolking omdat zij een enorme afkeer heeft van de Maffia."
Hilvert Venema
Wie is maffia?
"Ouderen met pensioen en/of zwakkeren hebben het zwaar in Italië indien ze vast komen te zitten in hun financiële situatie en nergens meer naartoe kunnen. Dan wordt er wel eens gebruik gemaakt van assistentie, dit als een soort breekijzer. Vaak zijn ambtenaren en/of instanties dan toch nog geneigd even te kijken of er mogelijk toch nog oplossingen zijn, uiteraard niet goed te praten maar toch.
Ik vroeg ooit eens aan mijn zwager die in Palermo woont, hoe zit het nou met die maffia en hij antwoordde:”maffia, maffia? Bedoel je de pastoor, burgemeester, ambtenaren, notaris? Wie is maffia??” We hebben het daar maar bij gelaten."
Op verzoek anoniem