
"En zo kwam de Vespa in mijn blikveld met overtreding, zonde, en zelfs bekoring - niet de bekoring om het object te bezitten, maar de subtiele verleiding van verre oorden waar de Vespa het enige transportmiddel was. En het kwam mijn fantasie binnen, niet als object van verlangen, maar als symbool van een onvervuld verlangen" - Umberto Eco
Zo erg is het met mij nog niet maar de Vespa dringt wel langzamerhand mijn leven binnen. Ik woon in de binnenstad van Delft en werk in Den Haag. Parkeren is bijna niet te doen. Met openbaar vervoer en fiets kom je een heel eind. Als je geduld hebt. En dat heb ik niet altijd. Daarom ging ik op zoek naar een scooter. Op internet. Al snel kwam ik hét scootermerk tegen en stootte op een ware cult...
Geschiedenis
In 1946 ontwierp Renzo Spolti een scooter voor vliegtuigfabriek Piaggio in Genua. De naam van dit eerste model was Il Paperino (Donald Duck). Het werd geen succes; er werden er slechts honderd gebouwd. Enrico Piaggio was hier echter niet tevreden over en gaf een andere ingenieur opdracht om dit werk voort te zetten. Deze ingenieur werd Corradino d 'Ascanio (1891-1981). Hij ontwierp in enkele weken tijd een nieuw model dat aan een lijst met voorwaarden moest voldoen:
- De motor moest afgedekt zijn zodat mensen er niet vies van werden
- Er moest een schild zijn voor de benen, tegen het straatvuil
- Er moest een prettige zithouding zijn en genoeg beenruimte
- Een vrije doorgang voor de benen
- Hij moest licht zijn
- De wielen moesten verwisselbaar zijn zodat een reservewiel mogelijk werd
- Hij moest een zelfdragende carrosserie hebben
- De wielen moesten van de zijkant toegankelijk zijn
- Er moest handschakeling opzitten
- Hij moest gemakkelijk te onderhouden zijn en vooral goedkoop zijn
Toen opdrachtgever Enrico Piaggo het model zag noemde hij het Vespa (wesp) vanwege de slanke taille en waarschijnlijk vanwege het geluid. De Vespa is nog steeds in productie en kent sindsdien talloze modellen. Piaggio heeft een eigen museum in de buurt van Pisa waar alle modellen te zien zijn. Van 19 december 2002 tot 16 maart 2003 is daar de tentoonstelling Vespa Riders Are Tomorrow Now; over de advertentiecampagnes en de jaarkalender van Vespa.
Vrouwvriendelijk
Door de gestelde eisen werd de Vespa zeer vrouwvriendelijk. Door de brede voorkant waaiden lange wijde rokken niet meer op en de zadels waren (en zijn nog steeds) geschikt om met een strakke rok op te zitten. Zo kon een vrouw zich verplaatsen op een voertuig en er toch nog charmant uitzien. Vrouwen werden veelvuldig afgebeeld op reclameposters. Één van de onderdelen van de tentoonstelling en de jaarkalender 2003 is Women running from trouble: the feminine advance.
Op het witte doek
Toen de Vespa op de markt kwam was Italië herstellende van de tweede wereldoorlog. De behoefte aan een goedkoop transportmiddel was groot. Een auto lag buiten het bereik van de grote massa maar een Vespa kon iedereen betalen. Niet alleen de prijs maakte de Vespa gewild. In 1953 reden Gregory Peck en Audry Hepburn samen op een Vespa 125 in de film Roman Holiday. Al snel stond de Vespa wereldwijd symbool voor la dolce vita.
Engeland kende in het begin van de jaren 60 twee stijlen. De Mods en de Rockers. De Rockers waren stoere leer jongens op motoren. De Mods waren stijlvol. Zij reden op een Vespa versierd met spiegels en reflectoren. De film Quardorphenia uit 1964 gaat over een engelse rebelse 'mod' tiener die slechts een paar doelen in zijn leven heeft; speed slikken, uitgaan en ... op zijn Vespa rijden. Ook deze film droeg bij aan de wording van Vespa als cult-object. Tot op vandaag de dag komen Vespa liefhebbers bij elkaar in een van de vele scooterclubs wereldwijd, waar ze tips en trucs uitwisselen over de Vespa. En om gezien te worden en hun passie te delen.
Oude Vespa in een nieuw jasje
De laatste generatie Vespa's zijn weer helemaal in de oude stijl gebouwd. Met de modellen ET2 en ET4 waan je je helemaal in de jaren '50. Van binnen zit een nieuwe motor.
Zodra ik genoeg gespaard heb (ze zijn nogal prijzig; ruim 2200 Euro) koop ik er een. Voorlopig moet ik het doen met mijn barbie Vespa van €12,95 bij de Blokker ...