Half november 2020 duikt in Rome een illegaal geplaatste, imponerende marmeren buste op tussen andere ‘groten der Italiaanse geschiedenis’. Het is Soldato Anticovid die vecht tegen een onzichtbare vijand.
De anonieme kunstenaar maakte eerder, tijdens de eerste versoepeling na de lockdown, een ander marmeren beeld, ook voorzien van mondmasker. De een meter hoge piemel stond 18 mei 2020 plots midden op het Piazza San Marco in Venezia. Het werd snel afgevoerd door de lokale politie. Nou ja snel… het gevaarte woog 200 kilo. Tegen het beeld in Rome hebben de lokale autoriteiten vooralsnog geen actie ondernomen.
Wat drijft deze kunstenaar die bovendien ook nog eens anoniem wil blijven? Zijn verhaal blijkt universeel en zijn onderliggende boodschap zet aan tot reflectie. Twee spraakmakende beelden, een anonieme kunstenaar, zijn verhaal.
Corona als inspiratiebron
Hoewel je het niet direct zou zeggen, hebben beide beelden toch een en dezelfde inspiratiebron, namelijk Corona. Het mondkapje op beide beelden lijkt op zijn plek lijkt te worden gehouden door stalen kabels die de in de huid striemende elastieken verbeelden. Uitgevoerd in tijdloos, wit marmer van Carrara. Met daarin een eigen hashtag gebeiteld, die overigens niet door elke Italiaan wordt begrepen omdat het in Venetiaans dialect is.
Marmeren zorgheld in Rome
Soldato Anticovid bevindt zich in Villa Borghese tussen de borstbeelden van andere helden uit de Italiaanse geschiedenis. Oog in oog met de marmeren zorgheld ervaar je haast het ongemak van de beschermende kleding, de tegen het gezicht gedrukte veiligheidsbril en benauwende mondmasker. Je voelt bijna de druk van de striemende elastieken.
Op het masker staat een rood kruis en Soldato Anti Covid-19. De kunstenaar kiest de term doelbewust, zo blijkt bij navraag. “De soldaat heeft zich ingegraven tegen een onzichtbare vijand die zich verspreidt via de lucht. Het marmeren beeld verbeeldt het lijden en de verschrikkingen die een zorgmedewerker ondergaat in de strijd tegen het monstervirus Covid-19.”
“Soldato Anticovid verbeeldt ook de spanning en last die op de schouders drukt van de zorgmedewerkers. De beschermende kleding ontdoet de zorgheld van zijn menselijke trekken. Net als bij de gasmaskers in de frontlinie van de Eerste Wereldoorlog.” [red: WOI leeft in Italië meer dan WOII). “De stalen kabels, die in het marmer gesnoerd lijken te zijn, vormen een verwijzing naar hoezeer ons leven onder continue hoogspanning staat en wordt ingeperkt,” aldus de kunstenaar.
Zorgmedewerker of soldaat?
De impact die een ingepakte zorgmedewerker nog opriep in het begin van de Coronacrisis, lijkt een aantal maanden verder, beperkter. Het is ‘gewoon’ de nieuwe realiteit. Schouders ophalen, bagatelliseren en weer door. Maar wat nou als je een zorgheld ziet als soldaat?
De vraag rijst of de zorgmedewerkers niet, net als soldaten vroeger, naar het front zijn gestuurd, om ons, het volk, te redden van een verschrikkelijke rampspoed. Vechtend met de op dat moment voorhanden zijnde, beperkte middelen en wapens, met risico voor eigen leven. Plichtsgetrouw, bewust van de loerende gevaren, soms tegen beter weten in.
Wie herinnert zich niet het beeld van Bergamo waar een colonne vrachtwagens vol stoffelijke overschotten wegrijdt omdat de plaatselijke mortuaria en begraafplaatsen uitpuilen. De begrafenis is elders, in alle eenzaamheid.
Hashtag
Aan de zijkant van de buste van Soldato Anti-Covid is de hashtag #Ciapaipalcoeo gebeiteld. Desgevraagd verheldert de kunstenaar de onderliggende boodschap. Het is dialect voor ‘presi per il collo’ wat zoveel betekent als ‘het mes op de keel gezet.’ Zorgheld of soldaat: beide hebben geen keuze; ze offeren zichzelf op voor het grotere geheel...
Lees meer
- 'lullig kunstwerk' #grappedbytheballs #Ciapaipaebae
- 'the prison'#Ciapaipaebae