Het is een fabeltje dat Italië een duur kampeerland is. Campings zijn er in allerlei soorten en maten. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je op een kustcamping een mini-piazzola, mini-plek, hebt, maar dat er enkele kilometers landinwaarts een prachtige camping met door olijfbomen overschaduwde plaatsen op je wacht. Het is daarom verstandig om voordat je naar Italia vertrekt even de voor- en nadelen van de soorten campings tegen elkaar af te wegen.
Het Italiaanse campingseizoen
Er zijn Italiaanse campingeigenaren die het niet altijd even nauw nemen met de openings- en sluitingsdata. Zo kan het gebeuren dat een camping op de openingsdag nog helemaal niet gereed is voor het nieuwe seizoen. Of dat sommige toiletgebouwen nog niet in gebruik zijn. Tegen het einde van het seizoen kan de eigenaar ook voortijdig voorzieningen afsluiten omdat hij zich al aan het voorbereiden is op de winterstop...
De looptiijd van het kampeerseizoen hangt af van waar je gaat kamperen. Het kan van mei t/m september zijn, maar ook korter of langer. Houd hier rekening mee bij de voorbereiding, zeker als je op goed geluk wilt gaan kamperen.
Kamperen in Noord- of Zuid-Italië?
Er bestaan grote verschillen tussen kamperen op een camping in het noorden van Italië of kamperen op een camping in de zuidelijke regioni. Het noorden van Italië is vergeleken met Zuid-Italië rijk, meer verstedelijkt en geïndustrialiseerd. Dit terwijl het zuiden meer plattelands aandoet.
Wanneer je kampeert op een camping in de bergen van Noord-Italië, neem dan vooral een warme slaapzak of deken mee! Ook in de zomer kan het ’s avonds behoorlijk afkoelen in je tentje of caravan. Overdag bij de vaak hoge temperaturen kan de verfrissende wind uit de Italiaanse Alpen juist zeer aangenaam aanvoelen. ’s Avonds kan het echter heel wat frisser worden waardoor ook een fleecetrui geen overbodige luxe is.
Het zuiden van Italië is over het algemeen een stuk warmer dan de noordelijke regioni. Hier kun je ’s zomers genieten van zwoele Italiaanse zomeravonden. De buitentemperatuur blijft vaak tot in de late uurtjes aangenaam, zodat je heerlijk voor kampeerplaats kunt vertoeven. Bedenk dat het, als het zeer warm is, iets minder prettig is in een tent. Een beetje beschutting zoals bomen of iets anders wat schaduw geeft, zal je een stuk prettiger verblijf opleveren.
Zwembad op de camping
In mei is het over het algemeen heerlijk weer in tutt'Italia. De warmte doet dan lonken naar een frisse duik in een zwembad. Che peccato...helaas; veel buitenzwembaden zijn pas vanaf eind mei gevuld. Zijn de zwembaden eindelijk gevuld, wees dan niet verbaasd als je de toegang wordt ontzegd omdat je geen cuffia da bagno, badmuts, bij je hebt. Wellicht kun je ter plekke nog een hip modelletje op de kop tikken.
Daarnaast is het in Italia ook vaak verplicht om ‘traditionele' zwemkleding te dragen. Het kan dus zijn dat je in je zwemshort geweigerd wordt. Zorg er daarom voor dat je ook een 'speedootje' in je tas hebt. Half september gaat de stop er weer uit, buiten zwemmen na die tijd is volgens Italianen absoluut ongezond.
Kamperen aan de Italiaanse kust
Wanneer je naar het strand gaat moet je bedenken dat de meeste stranden in de toeristische kustgebieden spiaggia a pagamento, stranden tegen betaling, zijn. Je bent dan verplicht om een ligstoel en evt. een parasol te huren. Een gratis toegankelijk strand wordt ook wel aangeduid als spiaggia libera. Soms kun je zelfs vooraf, bij het huren van je stacaravan of bungalow, een plekje reserveren op het spiaggia a pagamento. Het kost je wel een bijdrage, maar wie eenmaal van die luxe heeft geproefd, wil niet anders!
Duik je voor juli of na augustus in zee, kijk er dan niet van op als je meewarige blikken krijgt, of nog leuker, wordt aangesproken door Italianen met ijzingwekkende waarschuwingen over je gezondheid en hun persoonlijke recepten voor overleving na onderdompeling buiten het seizoen. Zeg dus maar niets over de traditionele Nieuwjaarsduik in de Noordzee...
Huisdieren op de camping
Niet op alle campings in Italië zijn huisdieren toegelaten. Over het algemeen geldt dat daar waar honden zijn toegestaan ze het hele jaar welkom zijn. Sommige campings laten echter alleen in bepaalde perioden, vaak het laagseizoen, huisdieren toe. Daarnaast is de kans groot dat je op campings waar huisdieren ook in het hoogseizoen terecht kunnen, dat je het dubbele betaalt.
Attenzione: wees bij warm weer extra voorzichtig met huisdieren onderweg. Laat je hond niet alleen in de auto en al helemaal niet in de hete zon, waardoor hij kan uitdrogen. Bedenk ook dat in sommige gebieden wordt gecontroleerd of honden aangelijnd en gemuilkorfd lopen…