Isole Lipari o Isole Eolie, Liparische- of Eolische eilanden, vormen een eilandengroep, enkele tientallen kilometers ten noorden van Sicilië. Tot de Liparische of Eolische Eilanden behoren de volgende eilanden, in afnemende grootte:
Lipari
Lipari is een vulkanisch eiland en tevens het belangrijkste isola, eiland, van de Liparische- of Eolische Eilanden. Het heeft een oppervlakte van 37.6 km2 en bevindt zich ten noordoosten van Sicilië. Lipari heeft tegenwoordig ongeveer 11.000 inwoners en kan met recht een toeristische trekpleister worden genoemd. Het eiland heeft een rijke geschiedenis en wordt al sinds het 5de millennium v.Chr. bewoond. Lipari werd als verbanningsoord gebruikt ten tijde van het Romeinse Rijk en het bewind van Mussolini.
Salina
Salina telt in totaal ongeveer 2.300 inwoners en heeft een oppervlakte van 27 km2. Het bestaat uit zes oude vulkanen. De hoogste toppen van de archipel zijn de berg Fossa delle Felci, 961 m, en de Monte dei porri, 860 m, beiden hebben de kenmerkende conische vorm. Salina is het vruchtbaarste eiland van de Eolische eilanden. Men verbouwt er waardevolle druiven waarvan de Malvasia delle Lipari wordt gemaakt: een wijn met een zoete smaak. Ook de Capparis Spinosa, kappertjes worden hier verbouwt en kennen een wereldwijde faam. In 1980 is het regionale park van Salina opgericht en in 1981 het natuurreservaat van de twee vulkaantoppen.
Vulcano
Vulcano, het eiland gelegen ten noorden van Sicilië heeft een vulcano en hoe kan het ook anders: met dezelfde naam! Het eiland heeft een oppervlakte van 21 km2 en bestaat uit een aantal elkaar overlappende vulkanische centra. Te beginnen met een oude stratovulkaan die is ingestort, waardoor de caldera Il Piano is ontstaan. Iets ten noordwesten van deze caldera ontstond vervolgens een nieuwe kegel, de Lantia. Deze is op zijn beurt weer ingestort met weer een caldera tot gevolg. Aan de rand van het eiland ligt nog een jongere kegel, Vulcanello, waarvan de formatie ongeveer 183 v.Chr. begonnen is. De meest recente vulkanische activiteit van Vulcano was van 1888 tot 1890.
Stromboli
Stromboli is een klein bewoond vulkaaneiland en heeft een oppervlakte van 12,6 km². Het hoogste punt van het eiland is 918 meter hoog. Echter, vanaf de zeebodem gemeten, is het hoogste punt eigenlijk drieduizend meter hoog! De vulkaan steekt namelijk maar voor ongeveer een derde boven water.
De vulkaan op isola Stromboli is continu actief is; de tijd tussen opeenvolgende uitbarstingen varieert van enkele minuten tot uren. Van tijd tot tijd vinden er zwaardere uitbarstingen plaats, waarbij soms (purtroppo) schade aan gebouwen ontstaat. Er bevinden zich bovenaan drie actieve kraters. Langs de noordwestelijke kant van het eiland is er een breed sciara del fuoco, lavaveld, waarlangs regelmatig lavablokken naar beneden rollen. Enkele feitjes op een rijtje:
- In 1985 was er een grote uitbarsting.
- Op 28 december 2002 vloeiden grote lavastromen de zee in.
- Op 30 december 2002 brak een van de hellingen van de vulkaan los en viel in zee. Daardoor ontstond een 10 meter hoge tsunami. In het dorpje Ginostra raakten zes mensen gewond toen hun huizen werden overspoeld. Een Duitse toerist kwam zelfs om het leven toen zij werd getroffen door een brok gestolde lava. Het eiland werd vervolgens geëvacueerd.
- Op 27 februari 2007 begon de Stromboli weer met het uitspuwen van lava.
- Op 9 maart 2007 werden bewoners van Stromboli en buureiland Panarea geëvacueerd als gevolg van het lavaspuwen van de Stromboli.
Leestips:
Als je gaat varen in Italie, heb je ongetwijfeld ook iets aan de informatie op de volgende themaspecials: Luister ondertussen naar de 10 mooiste Italiaanse liedjes over watersport.Kaart van de Italiaanse eilanden
Klik op