6 jan. 2020
In Viterbo was het dit jaar een stuk minder gezellig met La Befana. Er hangt namelijk een zwarte schaduw over wat een feestelijke twintigste editie had moeten zijn van een feestelijke optocht ter gelegenheid van de komst van La Befana.
La Befana- hoe zat het ook alweer?
Hoe zat het ook alweer? In heel Italië genieten de bambini van een vrije dag. La Befana heeft, bij wie lief is geweest, via de camino, schoorsteen, cadeautjes gedaan in een klaar gehangen calza, kous. De goede heks vliegt in de nacht van vijf op zes januari op haar scopa, bezemsteel, door il belpaese om haar taak te vervullen.
Voor volwassenen vormt de komst van de heks een mooie gelegenheid om elkaar in de maling te nemen met grappige gelukwensen. Bovenal is La Befana een traditie voor jong en oud, vol pais en vree, behalve in Viterbo dit jaar…
Twee steden si battibeccano, kissebissen, over wie nou de langste calza, kous, heeft van La Befana. Viterbo (regione Lazio) claimt die te hebben, maar Pietracamela (provincia Caserta, regione Campania) zegt dat zíj dit jaar de langste ter wereld te hebben: 80 meter! Die van Viterbo is ‘maar’ 52 meter.
Twintigste optocht
Dit jaar is in Viterbo, ook wel bekend als Città dei Papi, pausen-stad, voor de 20e maal de sfilata, optocht, geweest door de straten van Viterbo. De 52 meter lange kous is door 15 oude Fiat 500’tjes en 100 Befane op een 3 kilometer lange route door de straten vervoerd. De juten kous wordt door sarte, kleermaaksters, met de hand gemaakt; elk jaar weer zijn ze in december druk om de kous te rattoppare, verstellen.
Gekrenkt
“Ci hanno copiato”, ze hebben ons nageaapt, aldus Luciano Barozzi die het festijn in Viterbo al twintig jaar organiseert. Ergens vindt hij het feit dat ze nageaapt zijn wel vleiend, om er vilein aan toe te voegen dat ze in Pietracamela “eigenlijk niet zo orgogliosi, trots, zouden moeten zijn omdat ze feitelijk niets nieuws hebben verzonnen. Het idee ontstond bij mij, meer dan twintig jaar geleden.”
“Die van Caserta is langer? È una piccolezza, kleinigheid. Je moet namelijk ook de moeilijkheid van il tracciato, de route, in ogenschouw nemen. Die in Viterbo is sinuoso, vol bochten, met straatjes in salita, die omhoog lopen, en curve strette, nauwe bochten. Dat betekent dat we bijzonder voorzichtig moeten maneuvreren, ” aldus de verongelijkte organisator.
Na-apers
Per battere il record, om het record te verbreken, is ook de kous van Pietracamela met de hand gemaakt. De kous heeft een doorsnee van een meter en weegt maar liefst 300 kilo. De basis is van kippengaas en al het materiaal is uit de riciclaggio, hergebruik. De kous wordt door het centrum gedragen. Daarmee lijkt het op het Befana-festijn in Viterbo.
En wie heeft nou écht de langste?
In het Toscaanse borgo, dorpje, Santa Maria a Monte claimen ze ook de langste kous ter wereld te hebben, zo'n 400 meter maar liefst. Maar daar ligt-ie op de grond, dus dat is appels met peren vergelijken. Maar ook zij claimen dus dat ze de calza più lunga del mondo, 's werelds langste kous hebben... Het hoogtepunt van het feest in dit Toscaanse dorpje is dat 's middags de palloncini, ballonnen, die onder deze kous liggen, kapot knallen.
Guinness Book of records
Overigens is de Befana-kous in Viterbo niet opgenomen in het Guinness Book of records; om dat te bereiken moest de kous proporzionata, in verhouding, zijn, dus ook de voet. En dat betekent een onmogelijke opgave aangezien de kous dan niet vervoerbaar zou zij, aldus Barozzi.
"La calza della befana" (the longest one anywhere), part of #ViterboChristmas pic.twitter.com/b5cXSiXB8Q
— James D'Emilio (@DEmiliopics) January 5, 2020