Rossini, Bellini, Verdi, wie kent deze grote Italiaanse operacomponisten niet? De laatste in de rij wasGiacomo Puccini (1858-1924). Hij was een compositore, componist, in de periode van het Verismo, het Realisme. Dit zie je vooral terug in het onderwerp van opera’s: deze gaan, ook bij Puccini, vaak over het leven van gewone mensen.
© Foto: Archivio Storico Ricordi, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons
La Bohème (1896)
La Bohème is niet voor niets één van de meest geliefde opera’s aller tijden. De schitterende muziek, de fijnzinnige karakterisering van de personages en het tragische verhaal laten niemand ongeroerd.
In dit capolavoro, meesterwerk, maak je kennis met vier protagoniste, hoofdrolspelers, in hun zware bestaan vol liefde, leed, armoede en overspel. Elk karakter wordt door Puccini in zijn eigen muzikale wereld geplaatst: de gekwelde Marcello, de vamp Musetta, de grillige Rodolfo en de breekbare Mimì. Samen maken ze deze opera tot een zeer afwisselend en meeslepend geheel.
De opera beleefde zijn première op 1 februari 1896 in het Teatro Regio in Torino [Turijn]. De conduttore, dirigent, was de jonge Arturo Toscanini. Het werk betekende een internationale doorbraak voor Puccini. Sinds de succesvolle première neemt de opera een belangrijke plaats in in het operarepertoire.
Luister en kijk naar fragmenten uit de opera La Bohème:
- Che gelida manina (tenor)
- Sì, mi chiamano Mimi (sopraan)
- O soave fanciulla (duet sopraan en tenor)
- Quando m’en vo (sopraan)
Tosca (1900)
Deze opera lirica in tre atti, in drie bedrijven, is tot op de dag van vandaag nog altijd populair. Het is een spannend drama waarbij een zangeres, Tosca,een schilder en tevens haar amante, minnaar, Cavaradossi, en een politiechef, Scarpia, uit Rome de hoofdrollen vertolken.
Geen van drieën overleeft het verhaal: Tosca steekt Scarpia dood met een mes, Cavaradossi muore sotto i colpi dei fucili, wordt doodgeschoten door een vuurpeloton, en Tosca stort zich uit verdriet van het Castello Sant’Angelo.
Het verhaal speelt zich af in 1800 in Roma {Rome}. De opera werd daar op 14 januari 1900 voor de eerste keer opgevoerd in het Teatro Costanzi en is sindsdien altijd een succesnummer gebleven.
Luister en kijk naar fragmenten uit de opera Tosca:
- Ouverture Tosca (instrumentaal)
- Qual occhio al mondo (duet sopraan en tenor)/a>
- E lucevan le stelle (tenor)
- Ah! Finalmente! (instrumentaal)
Madama Butterfly (1904)
Deze tragedia is gebaseerd op Madama Butterfly, een kort verhaal van de Amerikaan John Luther Long. De opera werd voor het eerst opgevoerd in het Scala theater in Milano [Milaan] op 17 februari 1904, waar het heel slecht werd ontvangen. Puccini herschreef de opera en drie maanden later werd het stuk opnieuw opgevoerd, ditmaal in Brescia. Het werd un successone, een groot succes!
De opera gaat over de geisha Cho-Cho-San, wiens destino, lot, in handen komt van een Amerikaanse officier. In de muziek zijn veel Aziatische klanken en melodieën te horen, waardoor het een heel bijzondere mengeling van culturen ontstaat. Deze opera wordt nog steeds overal ter wereld bijzonder vaak opgevoerd.
Luister en kijk naar fragmenten uit de opera Madama Butterfly:
Lees meer over Madama Butterfly
Suor Angelica (1918)
Deze opera is eigenlijk een operatrilogie van il Tabarro, Suor Angelica en Gianni Schicchi. De rode draad van deze trilogie is la morte, de dood. Ondanks dit zware onderwerp, wordt deze opera beschreven als zowel dramatisch als komisch.
Il Tabarro is de zwaarste van de drie: een tamelijk donker en somber stuk. Suor Angelica was Puccini’s favoriet en vertelt het verhaal rondom een miracolo, goddelijk wonder. De populairste van de drie is Gianni Schicchi, een cynische komedie. De première van de drie eenakters vond plaats in 1918 in New York.
Luister en kijk naar fragmenten uit de opera Suor Angelica:
Turandot (1926)
Turandot is de laatste en onvoltooide opera uit Puccini’s repertoire en volgens critici veruit het beste werk van de in Lucca geboren componist. Hoofdrolspeelster is de Chinese prinses Turandot. Haar pretendente, huwelijkskandidaat, heeft haar drie raadsels opgegeven die zij moet oplossen. Turandot laat iedereen die het raadsel niet voor haar kan oplossen onthoofden…
Dit sprookje vertelt niet alleen het wrede verhaal dat zich afspeelt in Peking, maar staat ook te boek als de ultieme uitdaging voor elke sopraan.
De opera is na het overlijden van Puccini in 1924 afgemaakt door Franco Alfano. Hierbij hield hij rekening met de aantekeningen die Puccini had nagelaten.
De eerste opvoering was op 25 april 1926 in het La Scala theater in Milano [Milaan]. In 2001 werd de finale opnieuw geschreven door Luciano Berio, waarbij hij een andere, wat menselijkere draai heeft gegeven aan de hoofdpersoon van de opera.
Luister en kijk naar fragmenten uit de opera Turandot: