Ben je op vakantie in Italië en word je ziek, is dat al vervelend genoeg. Als je vervolgens ook naar de dokter wil of als je naar het ziekenhuis moet, is dat extra noioso, vervelend. Vooral ook door de taalbarrière. Moet je je reisverzekering aanspreken of juist je zorgverzekering?
Check je verzekeringen
Het is aan te raden om je eigen zorgverzekering eens uit te pluizen zodat je ziet wat er is gedekt. Datzelfde geldt voor je (doorlopende) reisverzekering. Vaak is er sprake van een overlap op het gebied van medische kosten. Oververzekeren, dus twee keer voor hetzelfde verzekeren, is zonde en nergens voor nodig.
Een reisverzekering kun je veelal snel aanpassen, soms zelfs nog de dag voor vertrek. Als je bijvoorbeeld gaat wintersporten of duiken kun je de aanvullende wintersport- respectievelijk onderwatersportdekking activeren.
Bij een zorgverzekering kun je vaak alleen aan het eind van elk kalenderjaar, als de nieuwe zorgpremies bekend worden, besluiten om over te stappen. Het loont dan zeker de moeite om zorgverzekeringen vergelijken.
Geneeskundige kosten in je zorg- en reisverzekering
Als je reisverzekering ook geneeskundige kosten verzekert, heeft dat als voordeel dat bijkomende kosten ook verzekerd zijn. Denk aan extra verblijfkosten of, in het ergste geval repatriëring. Je zorgverzekering heeft vaak een franchigia, eigen risico. Vaak kun je dat opsouperen van je eigen risico, als je ziek wordt op reis, declareren bij je reisverzekering.
Bij je zorgverzekering zit vaak ook de mogelijkheid om een extra assicurazione, verzekering, af te sluiten voor geneeskundige kosten in het buitenland. Kijk even goed of dat dus niet dubbelop is met je reisverzekering. Ook kan het zijn dat er een maximum zit aan de te vergoeden medische kosten. Dit is bij een reisverzekering veelal niet het geval.
Wie moet je bellen?
Ben je bang dat de ziektekosten in de papieren gaan lopen, bel dan als eerste de alarmcentrale. Zij nemen jou de zorg uit handen en zoeken aan de hand van jouw verzekeringen uit welke verzekering wat voor zijn rekening neemt. De verzekeraars die zich hebben aangesloten bij het convenant Samenloop Reis- en Zorgverzekeringen hebben onderling afspraken gemaakt over schaderegeling. Zit jouw verzekeraar daarbij, dan heb je er geen omkijken meer naar.
In tegenstelling tot de nationale noodnummers, geldt voor de alarmcentrale dat het telefoonnummer gelieerd is aan je verzekering. Het telefoonnummer van de alarmcentrale staat op je pasje; je kunt ze ventiquattro ore su ventiquattro, 24 uur per dag, bereiken.
EHIC Pas
Een van de pasjes die je áltijd bij moet hebben op vakantie is de EHIC-kaart. Deze European Health Insurance Card zorgt ervoor dat je noodzakelijke medische (spoed)zorg in het buitenland niet hoeft voor te schieten. Kijk maar eens achterop je zorgpas; als het goed is, staat er EHIC op. Zo niet, kun je er altijd om vragen bij je zorgverzekeraar.
Het ziekenhuis en de pronto soccorso, eerste hulp, waar je belandt, weten dankzij deze EHIC-pas dat de kosten worden vergoed. Let echter wel op dat je niet in een particuliere kliniek belandt. Die hanteren veelal hogere kosten; je zorgverzekeraar dekt die kosten niet helemaal. Een telefoontje naar de alarmcentrale geeft je in elk geval duidelijkheid.
Voorschieten van medische kosten
Stel je moet onverhoopt toch medische kosten voorschieten, dien dan de rekeningen in bij je zorgverzekering. Als deze de kosten niet vergoedt of als je eerst je eigen risico moet aanspreken, declareer dan de kosten bij je reisverzekering. Die vergoedt de kosten als je ze niet vergoed krijgt van je zorgverzekeraar.
Ga goed voorbereid op vakantie
Bij kleine, onschuldige dingen, kun je je veelal melden bij een medico di base, huisarts. Met de woordenlijst Italiaans bij de dokter kun je de meest voorkomende kwaaltjes duiden. Is het ernstig(er), raadpleeg dan de woordenlijst Italiaans voor spoedgevallen. Neem contact op met de centrale di emergenza, alarmcentrale. Deze helpen je, gewoon in het Nederlands, met het contact met de lokale hulpverlening, ook met het ziekenhuis of repatriëring indien noodzakelijk.
Ziek zijn, of erger nog, op worden genomen in het ziekenhuis in Italië is vervelend. Éen schrale troost: bedenk dat de medische zorg in Italië hoog is!
Tip: Word je ziek op vakantie, meld je dan gelijk ziek bij je werkgever! Dan kost het je geen vakantiedagen.
Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Independer.