Italië meet van noord naar zuid meer dan 1.200 km, dat is zo ongeveer ook de afstand tussen Nederland en Italië. Dat heeft dus ook gevolgen voor het weer, de temperatuur en de hoeveelheid zon. En dus ook voor het pakken van je vakantiekoffer. Nu is het over het algemeen wel beter weer dan in Nederland, dus crema solare, zonnebrand, mag niet ontbreken. Want de Italiaanse zon is over het algemeen wat krachtiger dan die in Nederland…
Wanneer moet je in Italië oppassen voor de zon
Om een mooie giornata invernale, winterdag, kun je rustig in de zon lopen zonder bang te zijn voor een scottatura, verbranding. Maar vanaf la primavera, lente, is het oppassen geblazen voor mensen met een lichtere huid. Zelfs in april lopen zij risico op een scottatura, verbranding.
Het advies voor Noord Italie is oppassen van mei tot september; in Zuid Italie geldt dat ook van november tot en met maart.
In alta montagna, hoog in de bergen, is er overigens grotere kans op verbranding. Daarom moet je daar ook ’s winters smeren. Raak je onverhoopt toch verbrand, maak dan gebruik van de zongerelateerde woordenlijst.
De zonkracht is op zijn sterkst:
- tussen 11 en 16 uur. Il sole è a picco, de zon staat dan op het hoogste punt
- in de zomer
- op hoogte (+4% per 300 meter)
- hoe dichter je bij de evenaar komt
- dichtbij reflecterende oppervlakten
- bij sneeuw; die reflecteert 75% van de UV-straling
- bij water; dat reflecteert 25% van de UV-straling
- bij zand; dat reflecteert 15%
- zelfs beton reflecteert zo’n 10%.
SPF bescherming
Zonnebrand zorgt ervoor dat UV straling niet doordringt tot de onderste huidlagen. Zelfs met een lage SPF, Sun Protection Fractor, bescherm je jezelf tegen schadelijke UV stralen. SPF 15 absorbeert zo’n 92 % van de UVB-straling. Een crème met SPF 40 vangt zo’n 97.5% straling af.
Wist je dat…
… de door de zon beschadigde huidcellen nooit meer herstellen? Je hebt sneller last van huidveroudering zoals rimpels, pigmentvlekken en een slappe huid. Ook loop je een verhoogd risico op huidkanker. Bescherm jezelf daarom met zonnebrandcrème.
Lekker genoten van de zon? Breng crema doposole, aftersun, aan. Dit draagt bij aan de vochtbalans van je huid, kalmeert en zorgt dat je minder snel vervelt. En dus langer bruin blijft.
Smeren of niet smeren? Doe de schaduwtest
De door American Cancer Society gelanceerde schaduwtest vormt, waar je ook bent, een mooi ezelsbruggetje. Als je ombra, schaduw, kleiner is dan jezelf, brandt de zon op z’n hardst en moet je jezelf beschermen.
Van oudsher zitten Italianen precies vanwege die zonkracht, vaak al heel vroeg (tussen 7 en 10 uur) maar ook tegen het eind van de middag op het strand.
In de zon zitten is gezond
Il sole fa bene, zon komt je gezondheid ten goede. Je hebt het nodig voor le ossa, de botten, en articolazioni, gewrichten. Je maakt Vitamine D aan die je nodig hebt om niet ziek te worden. De warmte zorgt ook voor ontspanning van de muscoli, spieren.
In Italië wordt wel gezegd dat in het voorjaar en zomer slechts 10-20 minuten in de zon voldoende is. ‘s Winters kan dat zo’n 2 uur zijn.
Smeer op tijd!
Smeer wel een kwartier voordat je de zon in gaat zonnebrand op en herhaal dat om de 2 uur. Heb je gezwommen, smeer je dan nogmaals in, ook als het waterresistente zonnebrand is. Bedenk dat een natte of vochtige huid sneller bruin wordt. Dus na het zwemmen of na flink zweten, is het weer smeren geblazen.
Bedenk dat door het smeren met zonnebrand je weliswaar geleidelijker en minder bruin wordt, maar dat de bruine kleur wel langer blijft zitten.

Smeren is het devies. Ook de keel...
Wat voor huid heb jij?
Laat je niet verleiden om net zo lang in de zon te zitten als de Italianen om je heen. Met hun donkere capelli ed occhi, haren en ogen, is hun carnagione, huid, minder gevoelig voor UV-straling dan wie een lichte huid, licht haar en lichte ogen heeft. De kans op een scottatura, verbranding, is bij de gemiddelde Italiaan dus veel kleiner. Die lijkt zelfs amper moeite te hoeven doen voor zijn abbronzatura, bruintint.
Wist je dat…
… je ook op een bewolkte dag te maken hebt met UV straling.
…. Je onder de parasol, nog steeds 50% van de UV stralen op je huid krijgt door weerkaatsing l’ombrellone,
… UV stralen voor 95% ook doordringen in het water
… de meest schadelijke UV straling is tussen 11 en 16 uur.
… UV stralen ook je netvlies bereiken; een zonnebril is een must
… kinderen onder de 3 jaar mogen niet zonder bescherming in de zon. Il cappellino, het petje, op het hoofd mag niet ontbreken
… wolken, wind en kou de infrarood straling blokkeren die je verwarmt, maar niet de UV stralen
Bescherm je met kleding tegen de zon
Om je te beschermen tegen de zon, kun je je natuurlijk bedekken met kleding. De beste bescherming biedt een dichtgeweven, donkergekleurd kledingstuk. Je moet er toch niet aan denken…. Hoe fijn een licht jurkje of bloes ook is, bedenk dat de tessuto, stof, ook UV doorlaat.
La differenza, het verschil, tussen zonnebrandmiddelen
Het verschil tussen een normale zonnebrandcrème en zonnemelk is de smeerbaarheid. Zonnemelk is dunner, smeert gemakkelijker en trekt sneller in. Zonneolie helpt je sneller bruin te worden en zorgt voor een glanzende huid. Spray trekt net als zonnemelk gemakkelijk in; je handen afdoen hoeft dan niet. Het is wel minder zuinig en tegelijkertijd spray je mogelijk te weinig.
Welke zonnebrand kiezen?
Daar sta je dan, voor vertrek, voor het enorme schap aan zonnebrand. Je ziet door de bomen het bos niet meer. Maak gebruik van onderstaande keuzehulp van Kruidvat.
- Heb je een gevoelige of allergische huid, zijn de wat duurdere merken een goede keuze. Die gebruiken over het algemeen betere ingrediënten. Denk aan zonneproducten van La Roche-Posay, Biodermal, Lancaster en Eucerin.
- De merken Nivea, Australian Gold en Garnier Ambre Solaire bieden veel keuze; je krijgt een mooie bruine kleur krijgen.
- Naïf is een duurzaam merk en heeft ook fijne zonnebrand voor bambini.
- De zonnebrand van Vision beschermt volgens de Consumentenbond het beste
Attenzione!
Let ook goed op de houdbaarheid van de zonnebrandcrème! Elk potje of tubetje bevat een PAO (period after opening) bestaande uit de letter M en een cijfer voor het aantal maanden, al dan niet met een afbeelding van een geopend potje.
Bewaar de crema solare, zonnebrand, op een droge, koele plek. Dan blijft ie goed tot zo’n 12 maanden na opening. Houd hier rekening mee want de werking van de zonnebrand neemt wel degelijk af als deze eenmaal is geopend.
Deze pagina kwam tot stand met medewerking van Kruidvat.
Meer informatie over de Italiaanse zon
- Italiaanse woordenlijst over de zon
- Klimaattabel van Italië
- Italiaanse strandenspecial
- Achtergrondinfo over de zon