
In de jaren zestig wist (Alfa) Romeo zich wel te binden aan de prachtige Giulia. Sinds jaar en dag hebben ook deze twee zich bewezen als succesvolle combinatie. Echter, het bleef niet bij La Bella Giulia. Ook ‘Romeo & Giulietta, Romeo & 75, Romeo & 155 en Romeo & 156' hebben zich bewezen als ware successen. Op de nieuwe ‘premium-sportsedan' van het Milanese merk, genaamd ‘159,' rust de zware taak om deze prachtige traditie voort te zetten. En de voortekenen lijken wederom gunstig. In tegenstelling tot de film zal (Alfa) Romeo niet uit de gifbeker drinken: de gifbeker is voorbehouden aan de veel minder krachtige en aansprekende concurrenten, van de enige, echte, Romeo!
Giulia
De Alfa Giulia kwam in 1962 op de markt. Deze nieuwe 4-deurs Alfa deed de naam van het merk eer aan. Zeker voor de jaren '60 was de Giulia een uitermate vlotte auto, met een top van boven de 165 km/h en vermogens tot 102 pk. De Giulia maakte gebruik van het onderstel van zijn voorganger, de Giulietta. De namen verklaren het tijdstip van productie van beide auto's. Zo staat Giulietta voor ‘Giuliaatje' en Giulia betekent gewoon Giulia. Met andere woorden: Giulietta was volwassen geworden. Bij de Giulia uit de jaren zestig zijn stijlelementen terug te vinden die we ook op de Alfa's anno 2006 aantreffen. Zo werd de Giulia in 1964 ook leverbaar in de beroemde ‘TI-uitvoering: een nog sportiever gelijnde Alfa Romeo met aangepaste techniek. In de loop van de jaren zestig onderging de Giulia nog enkele wijzigingen. In 1978 verlieten de laatste Giulia's de fabriek. Van de Giulia werden in totaal ruim 500.000 exemplaren gebouwd.
Giulietta
De nieuwe Giulietta kreeg de opdracht om het succes van zijn voorganger minstens te evenaren. De in 1977 geintroduceerde Sportsedan van het Milanese merk vertoonde qua design veel overeenkomsten met de Alfetta. Vanaf de introductie was de Giulietta leverbaar met een 1.3 (95 pk) en een 1.6 (109 pk), welke beiden hun oorsprong vonden in de voorganger van de Giulietta, de Giulia. De komst van de Giulietta TurboDelta zorgde werkelijk voor ‘il cuore sportivo'. Die leverde maar liefst 170 pk (en dat voor de jaren '80!) met een net zo sportieve maximumsnelheid van boven de 200 km/h. Ter vergelijking: de Porsche 924 had ‘slechts' 125 pk. Halverwege de jaren '80 werd er nog een beperkte ‘retouch' gedaan, nog voor de komst van de Alfa 75. De Giulietta is voor Alfa Romeo zeer succesvol geweest: in zes jaar tijd zijn er ca. 380.000 exemplaren verkocht.
Alfa 75
Alfa's nieuwe sportieveling ‘75' werd in 1985 geintroduceerd. De aanduiding ‘75' paste goed in het programma van die tijd: de Alfa 33 was het ‘instapmodel' van Alfa Romeo, terwijl de Alfa 90 de bovenkant van het gamma voor zijn rekening nam. Frapant detail: de Alfa 75 werd geintroduceerd op het moment dat Alfa Romeo 75 jaar bestond. In de jaren '80 ging het niet goed met het Milanese concern: de 75 kreeg de zware taak het merk weer gezond maken. In 1986 moest Alfa Romeo een samenwerkingsverband aangaan, om faillisement te voorkomen. Gelukkig kon met Fiat een overeenkomst worden gesloten, zodat wij ook nog anno 2005 van deze prachtige automobielen kunnen genieten. Met de komst van Alfa in het Fiat-concern, werd de kwaliteit nogmaals opgeschroefd. De 75 was dan ook een goede auto, met positieve uitschieters in de zin van weggedrag (door de achterwielaandrijving), design, prestaties en prijs. Een minpuntje: interieurruimte. Maar ach, dat is misschien slechts iets voor ons Nederlanders, de gemiddelde Italiaan zal geen probleem hebben een plekje te vinden in de Alfa 75. Na de Alfa 75 stapte Alfa Romeo over op voorwielaandrijving vanwege kostenbesparingen, ruimtebesparing en ook goede rij-eigenschappen. Zo zijn de huidige Alfa's 147, 159, 166 en GT alsmede de Brera standaard voorzien van voorwielaandrijving, of (afhankelijk van de versie) met 4-wiel aandrijving. De 75 was leverbaar met een uitgebreide reeks aan motoren: van een 1.6 tot een 3.0 V6 benzine, een 2.0 TD (diesel) en een niet te versmaden 1.8 Turbo. In Nederland zijn 6.806 exemplaren van de Alfa 75 verkocht.
Alfa 155
De Alfa 155 volgde in 1992 zijn voorganger op: de Alfa 75. Met de 155 heeft Alfa Romeo laten zien dat ‘Alfa Romeo. Il cuore sportivo.' geen loze kreet is. De 155 gooide hoge ogen in het Internationale Toerwagen Championship. In de periode 1992-1995 sleepte de 155 elk jaar wel een titel binnen. Voordeel van de deelname aan dergelijke races is dat de technische kennis die wordt opgedaan toe kan worden gepast op de productiemodellen. De 155 staat dan ook bekend om zijn uitstekende weggedrag, en dat in combinatie met destijds nieuwe generatie Twin Spark motoren, maakt hem tot een ware Alfa. Motorisch was er keuze uit grote reeks motoren, varierende van een 90 pk sterke diesel, tot een 190 pk sterke benzine motor met turbo. De commercial van de 155 luidde dan ook: Nuova Alfa 155. Dalla strada, alle corse. Dalle corse, alla strada." ("De nieuwe Alfa 155. Van de weg, naar de circuits. Van de circuits, naar de weg.") Van de Alfa 155 zijn er in Nederland 10.368 verkocht.
Alfa 156
Walter da Silva, designer van meerdere Alfa Romeo's gedurende de jaren '90, leverde met de Alfa 156 opnieuw een kunstwerk. Voor velen was er sprake van liefde op het eerste gezicht. De Alfa 156 bezorgde de gevestigde (hoofdzakelijk) Duitse orde, grote kopzorgen. De introductie vond plaats eind ‘97. In de jaren ‘98, ‘99, en 2000 was er sprake van een ware verkoopexplosie. Italiaans design veranderde voor veel mensen van een droom in werkelijkheid, om precies te zijn 25.805 keer. De Alfa 156 is na de Alfa 33 de meest verkochte Alfa in Nederland.
Alfa Romeo heeft in de loop der tijd diverse slogans gehad, waarvan een bekende is: ‘La bellezza non basta,' en inderdaad, schoonheid is niet genoeg. Het zou de Alfa 156 ook tekort doen om zijn (of is het voor Alfisti toch ‘haar'?) succes volledig te wijten aan design. De 156 was name ook op het gebied van innovatie een enorme stap vooruit. Tevens was er een uitgebreid scala aan motoren en uitrustingen beschikbaar. De JTD motoren hebben het begrip diesel doen veranderen van een stinkende, rokende tank tot een beschaafde en zeer soepele dieselmotor. Gezien deze diesel, die meerdere malen prijzen heeft gewonnen, heeft de 156 ook zijn weg naar vele leaserijders gevonden. De 156 is leverbaar geweest met motoren varierende van een 1.6 Twin Spark tot een 3.2 V6 GTA (benzine), en van een 1.9 JTD tot een 2.4 JTD. Ook was deze Alfa leverbaar in verschillende carosserievarianten. Naast de sedan kon men ook kiezen voor de prachtige en zeer goed verkochte Sportwagon, en tevens voor een ‘Crosswagon': een auto afgeleid van de Sportwagon, maar met andere techniek waaronder een 4 X 4 aandrijvingssysteem.
Alfa 159
De Alfa 159. Over de naam gingen al geruime tijd voor de officiële introductie veel geruchten. In eerste instantie werd aangenomen dat Alfa de opvolger van de succesvolle 156, 157 zou noemen. Dat zou immers in lijn liggen met het verleden van Alfa Romeo. Zo was de 155 de voorganger van de 156, en zou 157 de naam van de opvolger van de 156 kunnen zijn. Maar Alfa Romeo had een verrassing in petto. De door Giugiaro en Alfa's Centro Stile getekende ‘Amariglia' (Italiaans voor ‘vlaggenschip'), draagt de naam 159. Een subtiele verwijzing naar de successen van de Tipo 159 in de racerij, halverwege de vorige eeuw. Nog een reden voor de keuze van ‘159' in plaats van ‘157' zou kunnen zijn dat het gat tussen 156 en 159 groter is dan tussen 156 en 157. Alfa Romeo wil namelijk de 159 positioneren als een soort Alfa 156 +. Ofwel een auto die niet alleen de opvolger is van de 156, maar ook een hoger segment betreedt. ‘159' Is niet zomaar een getal. Althans niet voor menig autoliefhebber, en al zeker niet voor Alfa Romeo.
Samen met de Brera moet deze schoonheid de verkopen van Alfa Romeo opvoeren van ca. 175.000 auto's per jaar, naar zo'n 300.000. En de voortekenen lijken in het voordeel van de 159 uit te vallen. BMW claimt wel de bedenker te zijn van de sportieve sedan, maar eigenlijk is er maar èèn merk dat verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van de sportieve sedan en dat is Alfa Romeo. Omdat de 159 zo goed scoort op gebied van design, rij-eigenschappen, veiligheid, innovativiteit, en prijs-kwaliteit, durfde de directie van het Milanse merk het zelfs aan om de introductie niet te laten plaatsvinden in het thuisland, maar in het Duitse Beieren: het domein van BMW. Uiteraard een symbolische functie.
Het design is onmiskenbaar Alfa Romeo. Centraal staat de karakteristieke grille, te midden van de ‘nieuwe generatie koplampen' die je uitdagend aankijken. Zoals een oude slogan van Alfa luidde: schoonheid is niet genoeg. Niet alleen is de nieuwe Alfa een plaatje om te zien, hij scoort ook op een ander belangrijk punt: de rij-eigenschappen. Dit vertaalt zich in een uitstekend sturende auto, die ook onder zware omstandigheden extreme veiligheid biedt.
Het komt zelden voor dat le macchine dei nostri vicini niet op de eerste plaats eindigen bij een test in het thuisland. Dat die rij-eigenschappen garant staan voor piacere a bordo en sicurezza blijkt ook wel uit de onlangsgehouden crashtest van de 159 door de EuroNcap. In deze zware, alomgerespecteerde botsproeven behaalde de Alfa de maximumscore van 5 van de 5 sterren. Tevens behaalde questa Alfa het resultaat ‘good', in tegenstelling tot veel concurrenten, in de Thatcham tests inzake bescherming tegen Whiplash bij een aanrijding.
Op het gebied van innovativiteit hebben de Italianen ook niet stil gezeten: blue-tooth, satelietnavigatie, mp3, usb-aansluitingen: niets van dit alles is de 159 vreemd. Qua kwaliteit bevindt de Alfa zich op Duits niveau, en zeker de prijs/prestatie-verhouding maakt de 159 aantrekkelijk. Om ‘m nog maar eens te vergelijken met de BMW 3: beide auto's uitgerust in de basisversie (vergelijkbare motor en uitrusting) verschillen ca. E 5.000,- in prijs. Kortom: Italiaans design en plezier gekoppeld aan Duitse kwaliteit voor een interessante prijs.
Sinds kort is de 159 ook leverbaar als ‘Sportwagon,' de naam die Alfa Romeo gebruikt voor een stationwagen. De Alfa 159 SW is leverbaar met benzinemotoren vanaf 140 tot 260 pk en dieselmotoren vanaf 120 tot 200 pk. Dat geldt trouwens ook voor zijn broertje: de sedan. Bij vermogens van boven de 200 pk monteert La Casa Milanese standaard een zogeheten ‘Q4-systeem,' een 4-wielaandrijving. De verwachting is dat meer dan de helft van de totale verkoop van de 159 voor rekening van de SW zal komen.