Met een Crodino haal je Italië in huis. Het goudgele Italiaanse alcoholvrije aperitiefje is een fijn alternatief voor alcoholhoudende drankjes, zoete frisdranken of het eeuwige, saaie glaasje mineraalwater. Het heeft een sapore inconfondibile, onmiskenbare smaak. De bijzondere balans tussen een aangenaam fris bittertje, een beetje kruidigheid en een subtiel zoetje maakt dat je een glas Crodino niet zomaar wegklokt, maar juist nippend drinkt. Italianen hebben daar een prachtig woord voor: centellinare.
Wanneer drink je Crodino?
Crodino is een uitkomst als je de BOB bent. Ook als je zwanger bent heb je het gevoel niet echt wat te missen. En natuurlijk kan het zo zijn dat je geen zin of trek hebt in alcohol. Bijvoorbeeld als je op de bank ploft na een drukke werkdag. Genieten van l’analcolico biondo, het goudgele alcoholvrije drankje. Het smaakt overigens heerlijk in combinatie met een blokje kaas of bij stuzzichini, hartige borrelhapjes.
Italianen en Crodino
Even een glaasje doen met vrienden maakt deel uit van de Italiaanse cultuur. Net als prendere un caffè, of un gelato. Dat doe je niet alleen op hoogtijdagen, maar is dagdagelijkse realiteit. En waarschijnlijk mede om die reden, is het alcoholvrije drankje, populair.
Si parte con un brindisi
Het start met proosten
Hoe wordt Crodino gemaakt?
La ricetta is natuurlijk un segreto, een geheim. Wat wel duidelijk is, zijn een aantal van de 15 ingrediënten: kruiden, specerijen, kardemon, koriander, nootmuskaat, kruidnagel maar ook zorgvuldig geselecteerde houtsnippers en wortelstokken. Het geheel wordt gedurende 6 maanden op eikenhouten vaten gelagerd. Het resulteert in een gusto unico, unieke smaak.
Het goudgele drankje heeft een aroma agrumato, citrusvruchten-aroma, met een finale speziato, kruidige afdronk. Al met al una bevuta sorprendente, een verrassend glaasje.
La storia, geschiedenis van Crodino
Crodino ziet het levenslicht in 1965. In die tijd zijn analcoholische bevanda, drankjes, in opkomst. Diverse ondernemers haken daarop in, waaronder San Pellegrino maar ook Campari. Beiden komen op de markt met een rood alcoholvrij drankje.
Ook Piero Ginocchi, eigenaar van de Società Anonima Terme di Crodo, wil iets speciaals naast zijn bronwater. Zijn analcolico rosso wordt op dat moment afgeschoten omdat het teveel zou lijken op het flesje van zijn concullega’s.
Ginocchi roept de hulp in van oenoloog Maurizio Gozzelino, ‘il mago delle essenze’, de tovenaar van de essences. Die verzint het analcolico biondo. Aan het bronwater Crodo-Lisiel voegt hij o.a. vanille, sinaasappelschil, de alsemplant, gember, kruidnagelzaadjes en koriander toe.
De ingrediënten blijven voor zes maanden in botti di rovere, eikenhouten vaten, waarna het goudgele vocht wordt gebotteld. De eerste 50.000 flesjes rollen in 1965 van de band. Crodino biondo krijgt in 2014 overigens alsnog een zusje: Crodino rosso, met rode vruchten als basis.
Goudblonde Brigitte Bardot als promo-meisje
De populariteit van het drankje neemt een vlucht, mede dankzij de reclame op Carosello. In eerste instantie was dat als mini cartoni animati, tekenfilms. Ginocchi besluit vervolgens om de focus te leggen naar ‘goudgele aantrekkingskracht’. De Franse actrice Brigitte Bardot past precies in het plaatje. Zij speelt in 1972 en 1973 de hoofdrol in de tv-spots. De bekendheid van Crodino neemt een vlucht.
Het vinden van de juiste naam leverde ook wat strubbelingen op, uiteindelijk is Crodino afgeleid van het plaatsje Crodo in Piemonte. Daar wordt het nog steeds grotendeels gebotteld: maar liefst 160.000 flesjes per uur.
Het eigenaarschap wisselt in de loop der jaren. Zo is Crodino ook een aantal jaar in Nederlandse handen bij Lucas Bols om uiteindelijk te worden opgenomen in de Gruppo Campari. Ook al krijgt Crodino in 2023 een nieuwe look, aan la ricetta originale, het oorspronkelijke recept, verandert niets.
Hoe drink je Crodino?
Het goudgele drankje komt het beste tot zijn recht in een groot calice, wijnglas, met veel ijs. Een schijfje sinaasappel is niet alleen voor de presentatie, maar zorgt ook voor een extra toevoeging aan de smaak. De inhoud van een flesje Crodino gaat in 2023 van 10 ml naar 17,5 ml.
Crodino in de mix-tips
Je kunt Crodino ook mixen. Bijvoorbeeld met tonic. Of grapefruitsap, bloedsinaasappelsap of Cranberrysap. Als je het eindresultaat daarvan te bitter vindt, kun je er ook voor kiezen om wat honing toe te voegen.
Natuurlijk kun je Crodino ook mixen met mineraalwater. Of perensap. Of sinaasappelsap met eventueel een beetje citroensap.
Wat ook een heerlijke combinatie is, is Crodino aan te vullen met zoete muskaatwijn, al dan niet non-alcoholisch. Blaadje munt erbij. IJsklontjes. Klaar.
cin cin!
Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Crodino.