27 aprile 2017 deel deze pagina Verstuur deze pagina naar je amiciPrint deze pagina

DE REGIONALE KEUKEN: Trentino-Alto Adige

In tegenstelling tot vele andere regioni, kent Trentino-Alto Adige geen eenduidige keuken. Dat is op zich ook niet zo vreemd als je bedenkt dat Trentino Italiaans en Alto Adige Oostenrijks georiënteerd is. Niet alleen qua taal, maar ook qua keuken. Het is immers pas sinds de eerste Wereldoorlog dat Alto Adige niet meer bij Oostenrijk, Nord-Tirol, hoort. Administratief gezien zijn beide gebieden pas sinds 1948 een 'setje'. Als er dan toch één kenmerk genoemd zou moeten worden van deze bergachtige regione is het wel het zware, machtige voedsel. Bovendien is de bereiding van de gerechten in verhouding tijdrovend en vergt het toch wat doorzettingsvermogen. Sta dan ook niet verbaast dat als je in je beste Italiaans in een restaurant iets bestelt, de ober je niet begrijpend aankijkt en vlot in het Duits antwoordt. Officieel is Alto Adige tweetalig maar buiten de hoofdstad Bolzano, ofwel Bozen, wordt zelden Italiaans gesproken. Het is chauvinisme wat de klok slaat.

CanederliDe vroegere handelsroutes van de Romeinen liepen overigens ook dwars door het gebied. Één van deze routes lag voor een groot deel langs de oevers van de rivier Adige. Vervolgens ging het noordwaarts richting de Brennerpas, en dus Oostenrijk. Ook tegenwoordig wordt deze route nog veelvuldig toegepast en dat heeft ongetwijfeld zijn invloed gehad op het Duitssprekende Alto Adige, oftewel Süd-Tirol. Deze keuken lijkt meer op de Oostenrijkse Tiroler-keuken dan op de Italiaanse. Worstjes, crauti (zuurkool), aardappelen, roggebrood, soep met canederli, ook wel bekend als Knödel, oftewel soep met gepocheerde broodballetjes.

Brood speelt een grote rol, met name als begeleider van maaltijden en om bijvoorbeeld in de soep te dopen. Naast roggebrood en plaatbrood zijn er ook nog de zogenaamde Parels, afkomstig uit Val Venosta en gemaakt van roggemeel en zuurdesem. De naam danken ze aan het feit dat ze vroeger per twee werden gebakken. Indien een van de echtelieden overleden was, werd er nog maar een halve parel gebakken. Het brood in Alto Adige wordt vaak op smaak gebracht met komijn, venkel, anijs of het naar maggismakende klaver uit de eigen groentetuin. Restjes brood worden overigens niet weggegooid maar verwerkt in de bijvoorbeeBigolild canederli, spekballetjes of Knödeln. In Trentino proef je duidelijk de Venetiaanse invloed: polenta en pasta. De alpiene invloed zie je weer terug in de condimento, de manier waarop de pasta is bereid: met boter, kaas, wild maar ook wilde champignons. Een typisch streekgerecht is smacafam, een boekweitomelet met een fijngekruimeld droog worstje. Uiteraard kent ook deze regione haar eigen pastavarianten: bigoi bijvoorbeeld, vergelijkbaar met bigoli in Veneto, en strangolapreti, de gnocchi met spinazie, bloem, eieren en kaas.

SpeckCarne

Zoals bij veel berggebieden het geval is, moest ook hier goed en stevig gegeten kunnen worden om het strenge klimaat te weerstaan. Van oudsher lijkt de regione autonoom qua voeding. Van vlees tot wild, gevogelte en konijn, maar ook vis en fruit. Als je er bent, proef dan eens de bijzondere smaak van beekforel, hertenvlees, gemzenvlees of berggeitenvlees. Onvergelijkbaar!Alto Adige's grootste trots is natuurlijk de Speck, de karakteristiek gerookte ham met name afkomstig uit Val Venosta. De uitgebeende en daarna gehalveerde ham wordt gepekeld met kruiden en specerijen, waarna deze wordt gezouten en met zwarte peper bestrooid. Daarna wordt de ham gerookt en gedurende tenminste acht maanden opgehangen. Speck dell'Alto Adige, een IGP-product, wordt als antipasto genuttigd, zowel dungesneden als in dobbelsteentjes, en dan met donker Bauernbrot of met roggebrood.

Contorni

In de bergen wordt sowieso al veel kool verbouwd, dus ook in Trentino-Alto Adige. De witte kool wordt met name gebruikt voor crauti. Doordat de kool wordt ingemaakt is deze bovendien maandenlang houdbaar. Aangezien het gerecht met name veel vitamine C bevat, werd het vroeger ook mee op schepen genomen om de gevreesde scheurbuik te voorkomen.
Om zuurkool te bereiden moet je allereerst geduld hebben. Er gaat een week of vier overheen om het resultaat te verkrijgen dat je normaliter kant en klaar koopt... Voor echte die hards toch nog even de bereidingswijze: Snijd de kool in dunne repen. Vervolgens leg je in een groot vat eerst een laag gesneden kool, daarna strooi je er grofkorrelig zout op plus komijn, jeneverbes en koriander. Vervolgens weer een laag gesneden kool en ga zo maar door. Net als bij wijn is een houten vat het lekkerste. Vergeet niet op de deksel iets zwaars te leggen, de zuurkool gaat immers na een paar dagen fermenteren. De vloeistof die er vervolgens op komt te liggen, moet je telkens afscheppen. Vier weken later kun je dan je eerste portie opscheppen. Ci vuole pazienza..., geduld is een schone zaak.Knödeln

Knödeln, wie kent ze niet van de vakanties in Zuid Duitsland of Oostenrijk. Knödeln ontbreken niet in Alto Adige, ze bevatten kleine beetjes lever of spek. Ook bij dit bijgerecht is er een donkere variant mogelijk met roggebrood (rogge wordt in de valleien verbouwd), boekweitmeel, prei en bacon. De deegballen worden geserveerd in de soep of als deegwaar bij vlees en groenten. Pasta heet in Alto Adige Spätzli en wordt gecombineerd met rundvleesgerechten als pikante rundergoulash en zuurkool, stoofpotje met uien, wijn en azijn. Crauti, zuurkool, vind je zo ongeveer op iedere menukaart en is een goede begeleider van de stoofpotjes en varkensvlees. Het geheim is de zuurkool te verfijnen met wat reuzel.

StoccafissoIn Trentino daarentegen is de invloed van Veneto duidelijk merkbaar. Polenta is een bijgerecht bij varkensvlees, kaas of stoccafisso, stokvis, maar ook niet te versmaden is de combinatie met een stoofpotje van wilde paddestoelen; eekhoorntjesbrood, cantharellen, chiodini (honingzwammen die op de grond en op bomen groeien) zijn afkomstig van de bossen die de berghellingen bedekken.

FormaggioFormaggio

Trentino's meest prominente kaas is Grana Trentino, ook al is de Grana Padano DOP en de Asiago DOP ook afkomstig uit dit gebied. Ieder bergdorp maakt weer zijn eigen variant. Gemakkelijk herkenbaar door de toevoeging nostrano, oftewel 'de onze'.
Alle kazen worden overigens van koemelk gemaakt. Vezzena wordt door velen gezien als de beste kaas, deze is vernoemd naar de gelijknamige berg in Trentino. De kaas lijkt op de bekendere Asiago, en is zowel jong lekker (6-8 maanden rijping), maar ook heerlijk om te raspen. Daarvoor moet de kaas zo'n 18-24 maanden rijpen.

Dolci

Alto Adige brengt, ondanks het feit dat maar 15% van het land bewerkt kan worden ten behoeve van de landbouw, toch de meeste appels voort. Het zal je dan ook niet verbazen dat nagerechten met appel oververtegenwoordigd zijn. Strudel bijvoorbeeld, maar ook de gefrituurde varianten als Apfelküchel, Krapfen, gevuld met jam. Er zijn ook lokale restaurantjes die het presteren een verrukkelijke risotto met appel te bereiden, de zogenaamde Risotto alla renetta (met goudrenetten). Zelten is de topper in kersttijd. Deze cake is gemaakt van roggebloem en bevat gekonfijte vruchtjes, noten, honing, kaneel en likeur. Maar afhankelijk van waar je bent, is er natuurlijk weer een nostrano variant. Bijvoorbeeld met dadels of pijnboompitten als extra ingrediënt. De variant uit Trentino is lichter doordat er geen roggebloem in is verwerkt maar wel extra eieren. Het resultaat: een Italiaans ogend uiterlijk. Trentino's tegenhanger Smacafam is gemaakt van boekweitmeel en bevat krenten, noten en anijs.

Buon Appetito!

Culinaire tips

 • Pizzaovens, pizzameel en veel meer...
  Pizzaovens, pizzameel en veel meer...  

  Pizzaovens die tot 400 graden gaan, dubbel nul meel en nog meer handige dingen om een overheerlijke pizza te maken zijn online te koop!

 • Pastamachines, pastameel en meer...
  Pastamachines, pastameel en meer...  

  Pastamachines, accessoires om ravioli te maken, pastadroogrekken, dubbel nul meel, harde tarwe en nog veel meer voor het zelf maken van verse pasta!

 • Je vindt het bij Italiewarenhuis.nl
  Je vindt het bij Italiewarenhuis.nl   Italiewarenhuis.nl is de grootste en meest veelzijdige webwinkel met artikelen uit Italië. Van boeken tot pizzaovens, van horloges tot parfum, Italiëgadgets, Fiatgadgets, Vespagadgets en nog veel meer!
 • Alles voor een Italiaans feest!
  Alles voor een Italiaans feest!   Op Italiaans-feest.nl vind je alles wat je nodig hebt voor het vieren van een Italiaans feest. Van versiering tot muziek, van Italiaanse drankjes tot Italiaans eten, complete partypakketten, spelletjes, artiesten etc. Maar ook recepten en ideeën voor het vieren van een Italian party.

Deel deze pagina

Facebook Twitter Google+ Pinterest Email LinkedIn Reddit Tumblr WordPress StumbleUpon Google Gmail WhatsApp AIM Amazon Wish List AOL Mail App.net Baidu Balatarin BibSonomy Bitty Browser Blinklist Blogger Post BlogMarks Bookmarks.fr Box.net BuddyMarks Buffer Care2 News CiteULike Delicious Design Float Diary.Ru Diaspora Digg diHITT Diigo DZone Evernote Fark Flipboard Folkd Google Bookmarks Hacker News Hatena Instapaper Jamespot Kakao Kindle It Line LiveJournal Mail.Ru Mendeley Meneame Mixi MySpace Netlog Netvouz NewsTrust NewsVine NUjij Odnoklassniki Oknotizie Outlook.com Pinboard Plurk Pocket Print PrintFriendly Protopage Bookmarks Pusha Qzone Rediff MyPage Renren Segnalo Sina Weibo SiteJot Slashdot Stumpedia Svejo Symbaloo Feeds Tuenti Twiddla TypePad Post Viadeo VK Wanelo Webnews Wykop XING Yahoo Bookmarks Yahoo Mail Yahoo Messenger Yoolink YouMob Yummly Facebook Twitter Google+ Pinterest Email LinkedIn Reddit Tumblr WordPress Google Gmail WhatsApp StumbleUpon AIM Amazon Wish List AOL Mail App.net Baidu Balatarin BibSonomy Bitty Browser Blinklist Blogger Post BlogMarks Bookmarks.fr Box.net BuddyMarks Buffer Care2 News CiteULike Copy Link Delicious Design Float Diary.Ru Diaspora Digg diHITT Diigo Douban Draugiem DZone Evernote Facebook Messenger Fark Flipboard Folkd Google Bookmarks Google Classroom Hacker News Hatena Instapaper Jamespot Kakao Kik Kindle It Known Line LiveJournal Mail.Ru Mendeley Meneame Mixi MySpace Netlog Netvouz NewsVine NUjij Odnoklassniki Oknotizie Outlook.com Pinboard Plurk Pocket Polyvore Print PrintFriendly Protopage Bookmarks Pusha Qzone Rediff MyPage Renren Segnalo Sina Weibo SiteJot Skype Slashdot SMS Stumpedia Svejo Symbaloo Feeds Telegram Trello Tuenti Twiddla TypePad Post Viadeo Viber VK Wanelo Webnews WeChat Wykop XING Yahoo Bookmarks Yahoo Mail Yahoo Messenger Yoolink YouMob Yummly
Facebook Twitter Google+ Pinterest Email LinkedIn Reddit Tumblr WordPress StumbleUpon Google Gmail WhatsApp AIM Amazon Wish List AOL Mail App.net Baidu Balatarin BibSonomy Bitty Browser Blinklist Blogger Post BlogMarks Bookmarks.fr Box.net BuddyMarks Buffer Care2 News CiteULike Delicious Design Float Diary.Ru Diaspora Digg diHITT Diigo DZone Evernote Fark Flipboard Folkd Google Bookmarks Hacker News Hatena Instapaper Jamespot Kakao Kindle It Line LiveJournal Mail.Ru Mendeley Meneame Mixi MySpace Netlog Netvouz NewsTrust NewsVine NUjij Odnoklassniki Oknotizie Outlook.com Pinboard Plurk Pocket Print PrintFriendly Protopage Bookmarks Pusha Qzone Rediff MyPage Renren Segnalo Sina Weibo SiteJot Slashdot Stumpedia Svejo Symbaloo Feeds Tuenti Twiddla TypePad Post Viadeo VK Wanelo Webnews Wykop XING Yahoo Bookmarks Yahoo Mail Yahoo Messenger Yoolink YouMob Yummly Facebook Twitter Google+ Pinterest Email LinkedIn Reddit Tumblr WordPress StumbleUpon Google Gmail WhatsApp AIM Amazon Wish List AOL Mail App.net Baidu Balatarin BibSonomy Bitty Browser Blinklist Blogger Post BlogMarks Bookmarks.fr Box.net BuddyMarks Buffer Care2 News CiteULike Delicious Design Float Diary.Ru Diaspora Digg diHITT Diigo DZone Evernote Fark Flipboard Folkd Google Bookmarks Hacker News Hatena Instapaper Jamespot Kakao Kindle It Line LiveJournal Mail.Ru Mendeley Meneame Mixi MySpace Netlog Netvouz NewsTrust NewsVine NUjij Odnoklassniki Oknotizie Outlook.com Pinboard Plurk Pocket Print PrintFriendly Protopage Bookmarks Pusha Qzone Rediff MyPage Renren Segnalo Sina Weibo SiteJot Slashdot Stumpedia Svejo Symbaloo Feeds Tuenti Twiddla TypePad Post Viadeo VK Wanelo Webnews Wykop XING Yahoo Bookmarks Yahoo Mail Yahoo Messenger Yoolink YouMob Yummly Facebook Twitter Google+ Pinterest Email LinkedIn Reddit Tumblr WordPress StumbleUpon Google Gmail WhatsApp AIM Amazon Wish List AOL Mail App.net Baidu Balatarin BibSonomy Bitty Browser Blinklist Blogger Post BlogMarks Bookmarks.fr Box.net BuddyMarks Buffer Care2 News CiteULike Delicious Design Float Diary.Ru Diaspora Digg diHITT Diigo DZone Evernote Fark Flipboard Folkd Google Bookmarks Hacker News Hatena Instapaper Jamespot Kakao Kindle It Line LiveJournal Mail.Ru Mendeley Meneame Mixi MySpace Netlog Netvouz NewsTrust NewsVine NUjij Odnoklassniki Oknotizie Outlook.com Pinboard Plurk Pocket Print PrintFriendly Protopage Bookmarks Pusha Qzone Rediff MyPage Renren Segnalo Sina Weibo SiteJot Slashdot Stumpedia Svejo Symbaloo Feeds Tuenti Twiddla TypePad Post Viadeo VK Wanelo Webnews Wykop XING Yahoo Bookmarks Yahoo Mail Yahoo Messenger Yoolink YouMob Yummly


Kijk ook eens bij:

 
E-mail
Wachtwoord

Onthoud mij
Wachtwoord vergeten? Word gratis lid!
   
Online shoppen doe je bij
Tip voor de feestdagen

Vier de feestdagen all'italiana, op z'n Italiaans...

Culinaire tips

 • Pizzaovens, pizzameel en veel meer...
  Pizzaovens, pizzameel en veel meer...  

  Pizzaovens die tot 400 graden gaan, dubbel nul meel en nog meer handige dingen om een overheerlijke pizza te maken zijn online te koop!

 • Pastamachines, pastameel en meer...
  Pastamachines, pastameel en meer...  

  Pastamachines, accessoires om ravioli te maken, pastadroogrekken, dubbel nul meel, harde tarwe en nog veel meer voor het zelf maken van verse pasta!

 • Je vindt het bij Italiewarenhuis.nl
  Je vindt het bij Italiewarenhuis.nl   Italiewarenhuis.nl is de grootste en meest veelzijdige webwinkel met artikelen uit Italië. Van boeken tot pizzaovens, van horloges tot parfum, Italiëgadgets, Fiatgadgets, Vespagadgets en nog veel meer!
 • Alles voor een Italiaans feest!
  Alles voor een Italiaans feest!   Op Italiaans-feest.nl vind je alles wat je nodig hebt voor het vieren van een Italiaans feest. Van versiering tot muziek, van Italiaanse drankjes tot Italiaans eten, complete partypakketten, spelletjes, artiesten etc. Maar ook recepten en ideeën voor het vieren van een Italian party.
Boek je vakantie

 • Villa's, appartementen, vakantiehuizen
  Villa's, appartementen, vakantiehuizen  

  Villa's, appartementen, vakantiehuizen en kastelen in Italië zijn via Interhome online te bekijken en gemakkelijk te reserveren.

 • Hotel, pension, bed & breakfast
  Hotel, pension, bed & breakfast  

  Zoeken naar een hotel, bed & breakfast, spa, appartement, agriturisme of pension in Italië gaat heel simpel via deze uitgebreide en overzichtelijke site.

 • Honderden vakantielinks op een rij
  Honderden vakantielinks op een rij  

  Snel en gemakkelijk online je vakantie in Italië boeken doe je op OpVakantieNaarItalie.nl. Het aanbod is gevarieerd: je kunt er terecht voor pakketreizen, agriturismi, hotels, bed& breakfasts, stedentrips of jongerenreizen, maar ook voor het boeken van huurauto's en vliegtickets.

 • Grootste online Italië reisbureau
  Grootste online Italië reisbureau  

  Bij het grootste online Italië reisbureau boek je snel, eenvoudig en overzichtelijk je reis via een aantal speciaal geselecteerde reisorganisaties. Alles wat je nodig hebt voor je verblijf vind je hier; van de vlucht tot aan de accommodatie.

 • Luxe hotelovernachtingen
  Luxe hotelovernachtingen  

  UNA hotels biedt luxe hotelovernachtingen aan in heel Italia. Van design tot authentiek, maar altijd goed verzorgd en comfortabel. Ideaal voor een citytrip!

Boek je vakantiehuis!
Kamperen in Italië
Kamperen met Suncamp
Vakantiehuizen

Bezoek de Piazza’s
Volg Italie.nl ook via:
Volg ons via Twitter Voeg ons toe op Facebook Blijf op de hoogte via RSS feeds Meld je aan voor de nieuwsbrief

  Italie.nl winnaar  
  2011 + 2012 + 2013!  
Italie.nl winnaar Travvies Award 2013, categorie bestemmingsspecialist

ItaliePunt

Interhome villa's, vakantiewoningen, kastelen, appartementenVakantiehuizen, villa’s en appartementen
Online boeken van vakantiehuis, villa, appartement, agriturismo en kasteel in Italië.
www.interhome.nl

Kamperen in Italië
Selecteer gemakkelijk je camping naar wens bij Camping & Co!
www.camping-and-co.com

Familiecampings, luxe campings en meer
Met de speciale kampeerformules van Vacanceselect.nl vind je snel en eenvoudig de ideale camping in Italië.
www.vacanceselect.nl

Heerlijke kampeervakanties
Zorgeloos kamperen op een mooie camping, met je eigen tent of in een vaste accomodatie
www.suncamp.nl

Autorondreizen Italië
Goedgedocumenteerde
avontuurlijke autorondreizen in heel Italië
www.rebeltravel.nl

By Italy Ads