Home  >  CULINAIR  >  Eten  >  Overig  >  Pesto
29 aprile 2017 deel deze pagina Verstuur deze pagina naar je amiciPrint deze pagina

Pesto

PestoKiprollade met pesto, gekookte ham met pesto, gedroogde pasta gekleurd met pesto, filet americain met pesto, brie met pesto, etcetera. Loop een willekeurige supermarkt binnen of sla een culinair tijdschrift open en het wordt je meteen duidelijk: pesto is trendy. Een belangrijke smaakmaker dus, maar wat zit er nu eigenlijk allemaal in? Want het moet helaas gezegd; door het proeven van al die met pesto ‘verrijkte' producten wordt je niet veel wijzer. De kleur is in ieder geval altijd groen, maar de smaak...In tegenstelling tot de beroemde culinaire exportproducten als Prosciutto di Parma en Parmigiano Reggiano kent pesto namelijk geen herkomst- of kwaliteitspredikaat zoals IGP of DOP. 

Pesto alla genovese

Pesto is een van de beroemdste Italiaanse sauzen en de toevoeging ‘alla genovese', die hij in de supermarkt is kwijtgeraakt, geeft aan waar zijn herkomstgebied ligt: in de buurt van de Ligurische havenstad Genova. Het is een dikke smeuïge saus van fijngewreven verse basilicumblaadjes, knoflook, pijnboompitjes, pecorino, extra vergine olijfolie en zout. De ingrediënten alleen al doen je het water in de mond lopen.

Traditioneel wordt pesto geserveerd over pasta, trofie in Liguria, of gebruikt als smaakmaker in minestrone. Ook voor diegenen die de saus zo uit het potje over de pasta scheppen, lekker en makkelijk, is het beslist de moeite waard om de geur- en smaaksensatie van verse pesto eens te proberen.

basilicum, het basisingrediënt voor pesto Hoe maak je een goede pesto?

Naar goed Italiaans gebruik lopen de meningen over het maken van een goede pesto uiteen, maar iedereen is het erover eens dat een goede pesto valt of staat bij het gebruik van verse basilicumblaadjes en goede extra vergine olijfolie: beide bij voorkeur uit Liguria.

Je hoeft natuurlijk niet roomser te zijn dan de paus: ook met dezelfde ingrediënten uit een andere regione valt een heerlijk resultaat te behalen. Gebruik alleen niet de paarse, Thaise, basilicum die ook in Nederland te verkrijgen is, die smaakt namelijk wat muntachtiger, hetgeen een heel ander resultaat geeft.

Verse basilicum is het hele jaar door verkrijgbaar, maar helaas zul je het in de wintermaanden vaak moeten doen met de 15 grams verpakkingen of kleine potjes uit de supermarkt. De zomer is dus het seizoen bij uitstek. Koop de basilicum dan bij voorkeur op de markt, met bossen tegelijk zodat je de hele weg naar huis vrolijk wordt van die heerlijke, frisse, kruidige, zoete basilicumgeur en meteen zin krijgt om de pesto te bereiden...

La ricetta per il pesto 

  • 50 gram basilicumblaadjes
  • 1 teen knoflook
  • 20 gram pijnboompitjes
  • grof zeezout
  • 50 gram versgeraspte pecorino
  • 1 dl extra vergine olijfolie
De makkelijkste manier om pesto te bereiden is alle ingrediënten in de keukenmachine doen, even laten draaien en in een paar tellen heb je dan een dikke smeuïge geurige Pesto alla Genovese klaar voor gebruik. De pesto is het lekkerste als je hem meteen gebruikt, maar onder een laagje olie is hij nog zeker een paar dagen te bewaren in de koelkast. Ook kun je de overgebleven pesto invriezen in bakjes voor ijsklontjes. De smaak gaat wel wat achteruit, maar de toevoeging van blokjes pesto doet nog steeds de zon schijnen in een simpele tomatensaus.

Zie ook het recept van Pesto alla genovese en Pasta al pesto rosso.

Basilicum en pijnboompitten in de pesto

pesto in een vijzel

Puristen beweren dat de basilicumblaadjes nooit in aanraking mogen komen met de metalen messen van bijvoorbeeld een keukenmachine omdat dat de smaak van de basilicum nadelig zou beïnvloeden; zij zweren bij de vijzel. Het op deze manier kneuzen van de blaadjes levert meer smaak en een andere textuur op. Bovendien kun je ook beter bepalen of er meer of minder van een bepaald ingrediënt in je pesto moet. De hoeveelheid zout die je toevoegt hangt bijvoorbeeld ook af van de soort pecorino die je gebruikt; sommige soorten zijn al erg zout.

Ook is niet iedereen het eens over het gebruik van pijnboompitten: ze geven de pesto een smeuïge structuur, maar ze nemen ook weer wat van de frisheid van de basilicum weg. Gewoon proberen en zoeken naar je eigen recept. Als je eenmaal verse pesto hebt geproefd, wil je nooit meer anders en zie je de potjes niet meer staan.

Dus als je in Liguria komt, moet je vers bereide pesto beslist proberen en dan proef je dat extra vergine olijfolie uit Liguria en de geurige, kleinbladige Ligurische basilicum wel degelijk het verschil maken.

Ennuh...als je in de haven van Genova een basilicumplantje in de vensterbank ziet staan dan is dat niet bedoeld als verse voorraad voor de pesto: dit potje geeft aan dat hier het oudste beroep van de wereld wordt uitgeoefend; meer iets voor een recept ‘alla puttanesca'!

Buon Appetito!

Culinaire tips

  • Pizzaovens, pizzameel en veel meer...
    Pizzaovens, pizzameel en veel meer...  

    Pizzaovens die tot 400 graden gaan, dubbel nul meel en nog meer handige dingen om een overheerlijke pizza te maken zijn online te koop!

  • Pastamachines, pastameel en meer...
    Pastamachines, pastameel en meer...  

    Pastamachines, accessoires om ravioli te maken, pastadroogrekken, dubbel nul meel, harde tarwe en nog veel meer voor het zelf maken van verse pasta!

  • Je vindt het bij Italiewarenhuis.nl
    Je vindt het bij Italiewarenhuis.nl   Italiewarenhuis.nl is de grootste en meest veelzijdige webwinkel met artikelen uit Italië. Van boeken tot pizzaovens, van horloges tot parfum, Italiëgadgets, Fiatgadgets, Vespagadgets en nog veel meer!
  • Alles voor een Italiaans feest!
    Alles voor een Italiaans feest!   Op Italiaans-feest.nl vind je alles wat je nodig hebt voor het vieren van een Italiaans feest. Van versiering tot muziek, van Italiaanse drankjes tot Italiaans eten, complete partypakketten, spelletjes, artiesten etc. Maar ook recepten en ideeën voor het vieren van een Italian party.

Deel deze pagina

Facebook Twitter Google+ Pinterest Email LinkedIn Reddit Tumblr WordPress StumbleUpon Google Gmail WhatsApp AIM Amazon Wish List AOL Mail App.net Baidu Balatarin BibSonomy Bitty Browser Blinklist Blogger Post BlogMarks Bookmarks.fr Box.net BuddyMarks Buffer Care2 News CiteULike Delicious Design Float Diary.Ru Diaspora Digg diHITT Diigo DZone Evernote Fark Flipboard Folkd Google Bookmarks Hacker News Hatena Instapaper Jamespot Kakao Kindle It Line LiveJournal Mail.Ru Mendeley Meneame Mixi MySpace Netlog Netvouz NewsTrust NewsVine NUjij Odnoklassniki Oknotizie Outlook.com Pinboard Plurk Pocket Print PrintFriendly Protopage Bookmarks Pusha Qzone Rediff MyPage Renren Segnalo Sina Weibo SiteJot Slashdot Stumpedia Svejo Symbaloo Feeds Tuenti Twiddla TypePad Post Viadeo VK Wanelo Webnews Wykop XING Yahoo Bookmarks Yahoo Mail Yahoo Messenger Yoolink YouMob Yummly Facebook Twitter Google+ Pinterest Email LinkedIn Reddit Tumblr WordPress Google Gmail WhatsApp StumbleUpon AIM Amazon Wish List AOL Mail App.net Baidu Balatarin BibSonomy Bitty Browser Blinklist Blogger Post BlogMarks Bookmarks.fr Box.net BuddyMarks Buffer Care2 News CiteULike Copy Link Delicious Design Float Diary.Ru Diaspora Digg diHITT Diigo Douban Draugiem DZone Evernote Facebook Messenger Fark Flipboard Folkd Google Bookmarks Google Classroom Hacker News Hatena Instapaper Jamespot Kakao Kik Kindle It Known Line LiveJournal Mail.Ru Mendeley Meneame Mixi MySpace Netlog Netvouz NewsVine NUjij Odnoklassniki Oknotizie Outlook.com Pinboard Plurk Pocket Polyvore Print PrintFriendly Protopage Bookmarks Pusha Qzone Rediff MyPage Renren Segnalo Sina Weibo SiteJot Skype Slashdot SMS Stumpedia Svejo Symbaloo Feeds Telegram Trello Tuenti Twiddla TypePad Post Viadeo Viber VK Wanelo Webnews WeChat Wykop XING Yahoo Bookmarks Yahoo Mail Yahoo Messenger Yoolink YouMob Yummly
Facebook Twitter Google+ Pinterest Email LinkedIn Reddit Tumblr WordPress StumbleUpon Google Gmail WhatsApp AIM Amazon Wish List AOL Mail App.net Baidu Balatarin BibSonomy Bitty Browser Blinklist Blogger Post BlogMarks Bookmarks.fr Box.net BuddyMarks Buffer Care2 News CiteULike Delicious Design Float Diary.Ru Diaspora Digg diHITT Diigo DZone Evernote Fark Flipboard Folkd Google Bookmarks Hacker News Hatena Instapaper Jamespot Kakao Kindle It Line LiveJournal Mail.Ru Mendeley Meneame Mixi MySpace Netlog Netvouz NewsTrust NewsVine NUjij Odnoklassniki Oknotizie Outlook.com Pinboard Plurk Pocket Print PrintFriendly Protopage Bookmarks Pusha Qzone Rediff MyPage Renren Segnalo Sina Weibo SiteJot Slashdot Stumpedia Svejo Symbaloo Feeds Tuenti Twiddla TypePad Post Viadeo VK Wanelo Webnews Wykop XING Yahoo Bookmarks Yahoo Mail Yahoo Messenger Yoolink YouMob Yummly Facebook Twitter Google+ Pinterest Email LinkedIn Reddit Tumblr WordPress StumbleUpon Google Gmail WhatsApp AIM Amazon Wish List AOL Mail App.net Baidu Balatarin BibSonomy Bitty Browser Blinklist Blogger Post BlogMarks Bookmarks.fr Box.net BuddyMarks Buffer Care2 News CiteULike Delicious Design Float Diary.Ru Diaspora Digg diHITT Diigo DZone Evernote Fark Flipboard Folkd Google Bookmarks Hacker News Hatena Instapaper Jamespot Kakao Kindle It Line LiveJournal Mail.Ru Mendeley Meneame Mixi MySpace Netlog Netvouz NewsTrust NewsVine NUjij Odnoklassniki Oknotizie Outlook.com Pinboard Plurk Pocket Print PrintFriendly Protopage Bookmarks Pusha Qzone Rediff MyPage Renren Segnalo Sina Weibo SiteJot Slashdot Stumpedia Svejo Symbaloo Feeds Tuenti Twiddla TypePad Post Viadeo VK Wanelo Webnews Wykop XING Yahoo Bookmarks Yahoo Mail Yahoo Messenger Yoolink YouMob Yummly Facebook Twitter Google+ Pinterest Email LinkedIn Reddit Tumblr WordPress StumbleUpon Google Gmail WhatsApp AIM Amazon Wish List AOL Mail App.net Baidu Balatarin BibSonomy Bitty Browser Blinklist Blogger Post BlogMarks Bookmarks.fr Box.net BuddyMarks Buffer Care2 News CiteULike Delicious Design Float Diary.Ru Diaspora Digg diHITT Diigo DZone Evernote Fark Flipboard Folkd Google Bookmarks Hacker News Hatena Instapaper Jamespot Kakao Kindle It Line LiveJournal Mail.Ru Mendeley Meneame Mixi MySpace Netlog Netvouz NewsTrust NewsVine NUjij Odnoklassniki Oknotizie Outlook.com Pinboard Plurk Pocket Print PrintFriendly Protopage Bookmarks Pusha Qzone Rediff MyPage Renren Segnalo Sina Weibo SiteJot Slashdot Stumpedia Svejo Symbaloo Feeds Tuenti Twiddla TypePad Post Viadeo VK Wanelo Webnews Wykop XING Yahoo Bookmarks Yahoo Mail Yahoo Messenger Yoolink YouMob Yummly


Kijk ook eens bij:

 
E-mail
Wachtwoord

Onthoud mij
Wachtwoord vergeten? Word gratis lid!
   
Online shoppen doe je bij
Tip voor de feestdagen

Vier de feestdagen all'italiana, op z'n Italiaans...

Culinaire tips

  • Pizzaovens, pizzameel en veel meer...
    Pizzaovens, pizzameel en veel meer...  

    Pizzaovens die tot 400 graden gaan, dubbel nul meel en nog meer handige dingen om een overheerlijke pizza te maken zijn online te koop!

  • Pastamachines, pastameel en meer...
    Pastamachines, pastameel en meer...  

    Pastamachines, accessoires om ravioli te maken, pastadroogrekken, dubbel nul meel, harde tarwe en nog veel meer voor het zelf maken van verse pasta!

  • Je vindt het bij Italiewarenhuis.nl
    Je vindt het bij Italiewarenhuis.nl   Italiewarenhuis.nl is de grootste en meest veelzijdige webwinkel met artikelen uit Italië. Van boeken tot pizzaovens, van horloges tot parfum, Italiëgadgets, Fiatgadgets, Vespagadgets en nog veel meer!
  • Alles voor een Italiaans feest!
    Alles voor een Italiaans feest!   Op Italiaans-feest.nl vind je alles wat je nodig hebt voor het vieren van een Italiaans feest. Van versiering tot muziek, van Italiaanse drankjes tot Italiaans eten, complete partypakketten, spelletjes, artiesten etc. Maar ook recepten en ideeën voor het vieren van een Italian party.
Boek je vakantie

  • Villa's, appartementen, vakantiehuizen
    Villa's, appartementen, vakantiehuizen  

    Villa's, appartementen, vakantiehuizen en kastelen in Italië zijn via Interhome online te bekijken en gemakkelijk te reserveren.

  • Hotel, pension, bed & breakfast
    Hotel, pension, bed & breakfast  

    Zoeken naar een hotel, bed & breakfast, spa, appartement, agriturisme of pension in Italië gaat heel simpel via deze uitgebreide en overzichtelijke site.

  • Honderden vakantielinks op een rij
    Honderden vakantielinks op een rij  

    Snel en gemakkelijk online je vakantie in Italië boeken doe je op OpVakantieNaarItalie.nl. Het aanbod is gevarieerd: je kunt er terecht voor pakketreizen, agriturismi, hotels, bed& breakfasts, stedentrips of jongerenreizen, maar ook voor het boeken van huurauto's en vliegtickets.

  • Grootste online Italië reisbureau
    Grootste online Italië reisbureau  

    Bij het grootste online Italië reisbureau boek je snel, eenvoudig en overzichtelijk je reis via een aantal speciaal geselecteerde reisorganisaties. Alles wat je nodig hebt voor je verblijf vind je hier; van de vlucht tot aan de accommodatie.

  • Luxe hotelovernachtingen
    Luxe hotelovernachtingen  

    UNA hotels biedt luxe hotelovernachtingen aan in heel Italia. Van design tot authentiek, maar altijd goed verzorgd en comfortabel. Ideaal voor een citytrip!

Boek je vakantiehuis!
Kamperen in Italië
Kamperen met Suncamp
Vakantiehuizen

Bezoek de Piazza’s
Volg Italie.nl ook via:
Volg ons via Twitter Voeg ons toe op Facebook Blijf op de hoogte via RSS feeds Meld je aan voor de nieuwsbrief

  Italie.nl winnaar  
  2011 + 2012 + 2013!  
Italie.nl winnaar Travvies Award 2013, categorie bestemmingsspecialist

ItaliePunt

Interhome villa's, vakantiewoningen, kastelen, appartementen



Vakantiehuizen, villa’s en appartementen
Online boeken van vakantiehuis, villa, appartement, agriturismo en kasteel in Italië.
www.interhome.nl

Kamperen in Italië
Selecteer gemakkelijk je camping naar wens bij Camping & Co!
www.camping-and-co.com

Familiecampings, luxe campings en meer
Met de speciale kampeerformules van Vacanceselect.nl vind je snel en eenvoudig de ideale camping in Italië.
www.vacanceselect.nl

Heerlijke kampeervakanties
Zorgeloos kamperen op een mooie camping, met je eigen tent of in een vaste accomodatie
www.suncamp.nl

Autorondreizen Italië
Goedgedocumenteerde
avontuurlijke autorondreizen in heel Italië
www.rebeltravel.nl

By Italy Ads