28 aprile 2017 deel deze pagina Verstuur deze pagina naar je amiciPrint deze pagina

Genova [Genua]

San Remo Genova Cinque Terre Portofino

Liguria

'La Superba'. De bijnaam die de stad dankt aan de vele marmeren paleizen die nog herinneren aan haar rijke handelsverleden. Van de 11e tot de 16e eeuw was ze samen met Venezia de belangrijkste maritieme grootmacht in het Middellandse-Zeegebied. Er werd vooral veel geld verdiend met de handel naar het Oosten en het verschepen van de kruisvaarders naar het heilige land.

De rijke, machtige familie Doria investeerde veel geld in kunst en cultuur. Genova [Genua] bezat het monopolie op de kleurstof blu di genova, die eeuwen later door Levi's gebruikt zou worden voor zijn eerste werkmansbroeken. De naam verbasterde tot blue jeans.

De stad heeft zwaar onder vuur gelegen in de Tweede Wereldoorlog, maar het is nog steeds de belangrijkste zee- en handelshaven van Italië. Op het eerste gezicht lijkt de havenstad niet bijster interessant, maar schijn bedriegt.

Beroemde zonen

Genova [Genua] kan zich beroemen op vele grote zonen. De vrijheidsstrijder en verzetsheld Giuseppe Mazzini, in heel Italië is er wel een een plein of belangrijke straat naar hem vernoemd). De vioolvirtuoos Paganini en natuurlijk de ontdekker van Amerika, Cristoforo Colombo. Helaas deed hij dit in opdracht van de Spaanse koningin en de plaats aan van zijn geboortehuis wordt getwijfeld, maar hij heeft hier in zijn jeugd in ieder geval in de smalle steile straatjes en stegen gespeeld.

Kathedraal San Lorenzo

Historisch centrum

Een mengeling van glorie en verval, van oud en nieuw. Een labyrint van nauwe, middeleeuwse steegjes (het grootste middeleeuwse stadscentrum van Europa) met de typische lawaaiige zuidelijke drukte. Vicoli die zo smal zijn dat je er amper door kunt lopen en schitterende oude palazzi van soms wel 6 verdiepingen hoog. Ook grote weidse pleinen met brede winkelstraten. De stad ziet er na een flinke opknapbeurt met het oog op 2004, het jaar waarin de stad tot culturele hoofdstad is uitgeroepen, weer prachtig uit.

De mooiste oude palazzi staan aan de Via Garibaldi. De meeste zijn alleen aan de buitenkant te bewonderen. Het Palazzo Bianco en het Palazzo Rosso (ook echt rood) zijn toegankelijk als museum en hebben beide interessante schilderijenverzamelingen. Ook het grootste, Palazzo Doria Tursi, is toegankelijk: het stadhuis is er gevestigd. Vergeet vooral niet een bezoekje te brengen aan de prachtige tuinen.

Supertip: Card Musei di Genova
Card Musei di Genova
is, zoals de naam al doet vermoeden, een museumkaart. De kaart geeft toegang tot twintig musea en je ontvangt een korting op toegangskaartjes en op verschillende attracties zoals het Acquario di Genova in de oude haven, het Palazzo Ducale, theaters en parken.
Voor de driedaagse kaart inclusief openbaar vervoer betaal je € 15, de variant zonder openbaar vervoer kost € 12. Voor een dagkaart zijn de prijzen respectievelijk € 9 en € 8. De kaarten zijn te koop bij musea, toeristische informatiepunten in Genova [Genua] en op de belangrijke treinstations in Liguria.

Piazza San Matteo

Hier vind je de grote paleizen van de machtige Doria familie. De gevels met de karakteristieke zwart-witte banen van leisteen en marmer en de portalen in prachtig gebeeldhouwd marmer. De gotische San Matteo-kerk is van binnen in een ingetogen barokstijl (tenminste in vergelijking met de Romeinse barok). De intieme 13e eeuwse kloosterhof naast de kerk vormt met zijn serene rust een enorm contrast met het grote plein met zijn imposante gebouwen.

Palazzo Ducale Aan het Piazza Matteotti staat het stijlvolle 16e eeuwse Palazzo Ducale. Het dogenpaleis doet nu dienst als centrum van kunst en cultuur. Door de tentoonstellingen die er worden gehouden, kun je ook een kijkje in het gebouw nemen. Ook als je niet naar binnen gaat, loont het de moeite om de binnenplaatsen (met een bar en een restaurant) te bekijken want ook die zijn zeer indrukwekkend.

Het Piazza De Ferrari heeft van de andere kant uitzicht op het dogenpaleis. Dit plein is de agorà, de oorspronkelijke marktplaats, van Genova. Het wordt daarom ook wel het hoofdplein van de stad genoemd. Tegenwoordig is hier een groot fontein en heeft de vernieuwde architectuur op en rondom het plein ervoor gezorgd dat dit je hier prima kunt vertoeven. Er is veel moois te zien en je kunt het juist daar ontspannen bekijken.

San Lorenzo

Ook hier weer de karakteristieke zwart-witte gevel. In de Duomo bevinden zich een tweetal musea. In het Museo del Tesoro bevindt zich il Sacro Catino; een groene glazen schaal die Jezus gebruikt zou hebben bij het laatste avondmaal. In het andere museum een blauw bord van chaledon, waarop het hoofd van Johannes de Doper aan Salomé zou zijn gepresenteerd.

Porto Antico

De haven

Het kloppende hart van de stad werd nieuw leven ingeblazen door Renzo Piano (de architect die ook het Groninger Museum heeft ontworpen). Naast het monument van de oude haven: de Laterna (de middeleeuwse vuurtoren), staat het monument voor de 'nieuwe' oude haven, de Bigo.

Een niet te missen hijskraanachtige constructie met acht metalen armen. Aan één van deze armen gaat een langzaam ronddraaiende lift omhoog. Van hieruit heb je een mooi uitzicht over de haven en kun je proberen je een beeld te vormen van hoe de stad in elkaar zit. Als een soort arena ligt de stad in een wijde boog opwaarts langs de hellingen van de Apennijnen. Vijf tunnels en evenzovele hoge bruggen vormen de verbindingen tussen de verschillende wijken. Het is lastig je te oriënteren. Maar het is nog altijd beter je een beeld te vormen vanuit de haven dan vanaf de snelweg die op spectaculaire wijze achter de stad doorloopt.

Je hebt een sterke maag nodig om je te voegen in het typische Italiaanse snelwegverkeer, slingerend langs balkonnetjes van flatgebouwen, door praktisch onverlichte tunnels (met bochten!!) en heftig knipperende lichten achter je! Al met al laat Genova [Genua]een onuitwisbare indruk achter.

Dove dormiamo?Online een overnachting boeken in een hotel, villa, Bed & Breakfast of appartement in Genova [Genua]?


Foto's: Archivio Agenzia in Liguria.

5-daagse weersverwachting voor GenuaVakantie in Ligurië

 • Villa's, appartementen, vakantiehuizen
  Villa's, appartementen, vakantiehuizen  

  Villa's, appartementen, vakantiehuizen, en kastelen in Ligurië [Genua] zijn via Interhome online te bekijken en gemakkelijk te reserveren.

 • Hotel, pension, bed & breakfast
  Hotel, pension, bed & breakfast  

  Zoeken naar een hotel, bed & breakfast, spa, appartement, agriturisme of pension in Ligurië [Genua] gaat heel simpel via deze uitgebreide en overzichtelijke site.

 • Honderden vakantielinks op een rij
  Honderden vakantielinks op een rij  

  Snel en gemakkelijk online je vakantie in Ligurië [Genua] boeken doe je op OpVakantieNaarItalie.nl. Het aanbod is gevarieerd: je kunt er terecht voor pakketreizen, agriturismi, hotels, bed& breakfasts, stedentrips of jongerenreizen, maar ook voor het boeken van huurauto's en vliegtickets.

Een keuze uit reisorganisaties en touroperators


Deel deze pagina

Facebook Twitter Google+ Pinterest Email LinkedIn Reddit Tumblr WordPress StumbleUpon Google Gmail WhatsApp AIM Amazon Wish List AOL Mail App.net Baidu Balatarin BibSonomy Bitty Browser Blinklist Blogger Post BlogMarks Bookmarks.fr Box.net BuddyMarks Buffer Care2 News CiteULike Delicious Design Float Diary.Ru Diaspora Digg diHITT Diigo DZone Evernote Fark Flipboard Folkd Google Bookmarks Hacker News Hatena Instapaper Jamespot Kakao Kindle It Line LiveJournal Mail.Ru Mendeley Meneame Mixi MySpace Netlog Netvouz NewsTrust NewsVine NUjij Odnoklassniki Oknotizie Outlook.com Pinboard Plurk Pocket Print PrintFriendly Protopage Bookmarks Pusha Qzone Rediff MyPage Renren Segnalo Sina Weibo SiteJot Slashdot Stumpedia Svejo Symbaloo Feeds Tuenti Twiddla TypePad Post Viadeo VK Wanelo Webnews Wykop XING Yahoo Bookmarks Yahoo Mail Yahoo Messenger Yoolink YouMob Yummly Facebook Twitter Google+ Pinterest Email LinkedIn Reddit Tumblr WordPress Google Gmail WhatsApp StumbleUpon AIM Amazon Wish List AOL Mail App.net Baidu Balatarin BibSonomy Bitty Browser Blinklist Blogger Post BlogMarks Bookmarks.fr Box.net BuddyMarks Buffer Care2 News CiteULike Copy Link Delicious Design Float Diary.Ru Diaspora Digg diHITT Diigo Douban Draugiem DZone Evernote Facebook Messenger Fark Flipboard Folkd Google Bookmarks Google Classroom Hacker News Hatena Instapaper Jamespot Kakao Kik Kindle It Known Line LiveJournal Mail.Ru Mendeley Meneame Mixi MySpace Netlog Netvouz NewsVine NUjij Odnoklassniki Oknotizie Outlook.com Pinboard Plurk Pocket Polyvore Print PrintFriendly Protopage Bookmarks Pusha Qzone Rediff MyPage Renren Segnalo Sina Weibo SiteJot Skype Slashdot SMS Stumpedia Svejo Symbaloo Feeds Telegram Trello Tuenti Twiddla TypePad Post Viadeo Viber VK Wanelo Webnews WeChat Wykop XING Yahoo Bookmarks Yahoo Mail Yahoo Messenger Yoolink YouMob Yummly
Facebook Twitter Google+ Pinterest Email LinkedIn Reddit Tumblr WordPress StumbleUpon Google Gmail WhatsApp AIM Amazon Wish List AOL Mail App.net Baidu Balatarin BibSonomy Bitty Browser Blinklist Blogger Post BlogMarks Bookmarks.fr Box.net BuddyMarks Buffer Care2 News CiteULike Delicious Design Float Diary.Ru Diaspora Digg diHITT Diigo DZone Evernote Fark Flipboard Folkd Google Bookmarks Hacker News Hatena Instapaper Jamespot Kakao Kindle It Line LiveJournal Mail.Ru Mendeley Meneame Mixi MySpace Netlog Netvouz NewsTrust NewsVine NUjij Odnoklassniki Oknotizie Outlook.com Pinboard Plurk Pocket Print PrintFriendly Protopage Bookmarks Pusha Qzone Rediff MyPage Renren Segnalo Sina Weibo SiteJot Slashdot Stumpedia Svejo Symbaloo Feeds Tuenti Twiddla TypePad Post Viadeo VK Wanelo Webnews Wykop XING Yahoo Bookmarks Yahoo Mail Yahoo Messenger Yoolink YouMob Yummly Facebook Twitter Google+ Pinterest Email LinkedIn Reddit Tumblr WordPress StumbleUpon Google Gmail WhatsApp AIM Amazon Wish List AOL Mail App.net Baidu Balatarin BibSonomy Bitty Browser Blinklist Blogger Post BlogMarks Bookmarks.fr Box.net BuddyMarks Buffer Care2 News CiteULike Delicious Design Float Diary.Ru Diaspora Digg diHITT Diigo DZone Evernote Fark Flipboard Folkd Google Bookmarks Hacker News Hatena Instapaper Jamespot Kakao Kindle It Line LiveJournal Mail.Ru Mendeley Meneame Mixi MySpace Netlog Netvouz NewsTrust NewsVine NUjij Odnoklassniki Oknotizie Outlook.com Pinboard Plurk Pocket Print PrintFriendly Protopage Bookmarks Pusha Qzone Rediff MyPage Renren Segnalo Sina Weibo SiteJot Slashdot Stumpedia Svejo Symbaloo Feeds Tuenti Twiddla TypePad Post Viadeo VK Wanelo Webnews Wykop XING Yahoo Bookmarks Yahoo Mail Yahoo Messenger Yoolink YouMob Yummly Facebook Twitter Google+ Pinterest Email LinkedIn Reddit Tumblr WordPress StumbleUpon Google Gmail WhatsApp AIM Amazon Wish List AOL Mail App.net Baidu Balatarin BibSonomy Bitty Browser Blinklist Blogger Post BlogMarks Bookmarks.fr Box.net BuddyMarks Buffer Care2 News CiteULike Delicious Design Float Diary.Ru Diaspora Digg diHITT Diigo DZone Evernote Fark Flipboard Folkd Google Bookmarks Hacker News Hatena Instapaper Jamespot Kakao Kindle It Line LiveJournal Mail.Ru Mendeley Meneame Mixi MySpace Netlog Netvouz NewsTrust NewsVine NUjij Odnoklassniki Oknotizie Outlook.com Pinboard Plurk Pocket Print PrintFriendly Protopage Bookmarks Pusha Qzone Rediff MyPage Renren Segnalo Sina Weibo SiteJot Slashdot Stumpedia Svejo Symbaloo Feeds Tuenti Twiddla TypePad Post Viadeo VK Wanelo Webnews Wykop XING Yahoo Bookmarks Yahoo Mail Yahoo Messenger Yoolink YouMob Yummly


Kijk ook eens bij:

 
E-mail
Wachtwoord

Onthoud mij
Wachtwoord vergeten? Word gratis lid!
   
Vakantie in Ligurië

 • Villa's, appartementen, vakantiehuizen
  Villa's, appartementen, vakantiehuizen  

  Villa's, appartementen, vakantiehuizen, en kastelen in Ligurië [Genua] zijn via Interhome online te bekijken en gemakkelijk te reserveren.

 • Hotel, pension, bed & breakfast
  Hotel, pension, bed & breakfast  

  Zoeken naar een hotel, bed & breakfast, spa, appartement, agriturisme of pension in Ligurië [Genua] gaat heel simpel via deze uitgebreide en overzichtelijke site.

 • Honderden vakantielinks op een rij
  Honderden vakantielinks op een rij  

  Snel en gemakkelijk online je vakantie in Ligurië [Genua] boeken doe je op OpVakantieNaarItalie.nl. Het aanbod is gevarieerd: je kunt er terecht voor pakketreizen, agriturismi, hotels, bed& breakfasts, stedentrips of jongerenreizen, maar ook voor het boeken van huurauto's en vliegtickets.

Bezoek de Piazza’s
Vliegtickets
Boek je vakantiehuis!
Kamperen in Italië
Kamperen met Suncamp
Vakantiehuizen

Bezoek de Piazza’s

Online ferries boeken

Volg Italie.nl ook via:
Volg ons via Twitter Voeg ons toe op Facebook Blijf op de hoogte via RSS feeds Meld je aan voor de nieuwsbrief

  Italie.nl winnaar  
  2011 + 2012 + 2013!  
Italie.nl winnaar Travvies Award 2013, categorie bestemmingsspecialist

ItaliePunt

Interhome villa's, vakantiewoningen, kastelen, appartementenVakantiehuizen, villa’s en appartementen
Online boeken van vakantiehuis, villa, appartement, agriturismo en kasteel in Italië.
www.interhome.nl

Kamperen in Italië
Selecteer gemakkelijk je camping naar wens bij Camping & Co!
www.camping-and-co.com

Familiecampings, luxe campings en meer
Met de speciale kampeerformules van Vacanceselect.nl vind je snel en eenvoudig de ideale camping in Italië.
www.vacanceselect.nl

Heerlijke kampeervakanties
Zorgeloos kamperen op een mooie camping, met je eigen tent of in een vaste accomodatie
www.suncamp.nl

Autorondreizen Italië
Goedgedocumenteerde
avontuurlijke autorondreizen in heel Italië
www.rebeltravel.nl

By Italy Ads